Всичко, което диша нека хвали Господа

теми, свързани с протестантството
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Всичко, което диша нека хвали Господа

Мнениеот Асен » нед мар 27, 2011 5:18 pm

Всичко, което диша нека хвали Господа-Пс.150:6

Случвало ли се е да имаме нужда да хвалим Бога "със" или "без" съществена причина за това? Преди хвалението да бъде изразено физически в живота, то трябва да е състояние на сърцето. Когато не ти идва на ум нещо, заради което да хвалиш Бога – започни да Го хвалиш, заради Неговата същност. Тази причина е достатъчно голяма, за да го направиш. Хвалението към Бога, както и благодарността към другите, се крие в твоето разбиране, а не в чувствата, свързани с даден момент или събитие. Просто погледни навътре, а не наоколо. Някои хора обясняват, че хвалението се отнася за това, което Бог е направил. Това е някак различно от поклонението, което се отнася до Личността на Бога. Мисля, че всичко, което прославя и величае Бога се отнася директно до Неговата Личност. „Той е твоята хвала и Той е твоят Бог, който извърши за теб тези велики и страшни неща, които очите ти видяха“ (Второзаконие 10:21).
Как реално можем да разграничим добрите дела на Бога от Неговия характер и естество? Делата на Бог са естествено продължение на Неговата доброта. Давид не си прави труда да разграничава делата Му от Неговия божествен характер. Той хвали Бог и за двете:

„Хвалете Го за мощните Му дела, хвалете Го според превъзходното Му величие“ (Псалм 150:2).

Определящият фактор: "Кой е Бог за теб?", е този, който превръща живота ни в живот на хваление. Какво място има Всемогъщият в ежедневието ни? Колкото и място да си Му дал – можеш да Му благодариш не само, защото е до теб, но и защото живее в сърцето ти:

„Чрез вяра да се всели Христос във вашите сърца, така че вкоренени и основани в любовта, да бъдете в състояние да разберете заедно с всичките светии какво е широчината и дължината, височината и дълбочината и да познаете Христовата любов, която превъзхожда всяко знание, за да се изпълните в цялата Божия пълнота“
(Ефесяни 3:17-19).

Нека направим хвалението свой стил на живот. То трябва естествено да тече от нас към Бог, също както естествено текат към нас Неговата милост и благодат. Добър израз на това е и благодарността ни към хората, които ни благославят всеки ден:

„И от престола излезе глас, който казваше: Хвалете нашия Бог, всички Негови слуги вие, които Му се боите, малки и големи!“ (Откровение на Йоан 19:5).


------
Със съкращения и редакция от Интернет
Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Re: Всичко, което диша нека хвали Господа

Мнениеот Преспанец » пон апр 04, 2011 8:15 pm


Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост