Здравей Damiana,
Към горния отговор на твоя въпрос ще добавя, че според някои специалисти по български език, не е оправдано да се изписва по два пъти съкращението "св.", когато се отнася до двама светци, защото в случая формата за единствено и множествено число съвпада. Затова и се приема, че определението се отнася и към двамата. Например братята Кирил и Методий са свети, затова и да пишем "св. Кирил и Методий" , а не "св. св. Кирил и Методий". Но това правило не се прилага последователно, доколкото забелязвам.
Виж .
Поздрави :)
Православие и правопис
-
- Потребител
Благодаря за въпроса, благодаря и за отговорите и коментарите. :D
Идвам конкретно да благодаря за изключителното дълготърпеливо разбиране към мен!
Конкретно - винаги списвам причАстие, като причЕстие.
Срам за мен, щото винаги опитвам да съблюдавам етимологията, да спазя граматиката, да съобразя звученето с днешния век и т.н.,
но тази груба грешка я допускам абсолютно ламерски, хилядократно ...
-------------------------------------------
Наскоро г-н Сивов спомена, че причастие е от чАст, ставаш чАстица, причАстаяваш се; а не - чЕст, честен съм и проч. дреб, която, незнайно защо, на мен ми е убягнала.
Прочее, ясно е защо, убягнала ми е, понеже съм супер самонадеян, всичко получавам наготово, и тази илюзорна моя самодостатъчност, си играе шеги с моето тщеславие. :oops:
Благодаря за темата и възмоността да се изприказвам изповедно. Това ще го река и на моя отец, но чак в сряда, се очертава, май.
Идвам конкретно да благодаря за изключителното дълготърпеливо разбиране към мен!
Конкретно - винаги списвам причАстие, като причЕстие.
Срам за мен, щото винаги опитвам да съблюдавам етимологията, да спазя граматиката, да съобразя звученето с днешния век и т.н.,
но тази груба грешка я допускам абсолютно ламерски, хилядократно ...
-------------------------------------------
Наскоро г-н Сивов спомена, че причастие е от чАст, ставаш чАстица, причАстаяваш се; а не - чЕст, честен съм и проч. дреб, която, незнайно защо, на мен ми е убягнала.
Прочее, ясно е защо, убягнала ми е, понеже съм супер самонадеян, всичко получавам наготово, и тази илюзорна моя самодостатъчност, си играе шеги с моето тщеславие. :oops:
Благодаря за темата и възмоността да се изприказвам изповедно. Това ще го река и на моя отец, но чак в сряда, се очертава, май.
Върни се в “въпроси към Православие БГ”