Първи постинг с въпроси

пространство за срещи и разговор
george_tn
Потребител
Мнения: 10
Регистриран на: пон мар 21, 2011 10:46 pm

Първи постинг с въпроси

Мнениеот george_tn » съб май 28, 2011 5:32 pm

Здравейте, това е първия ми пост тук. Аз съм от масовия случай полувярващи кръстени като деца православни българи. От известно време чета и се образовам на тема религии и по специално православие. Този форум доста ми помогна, но си оставам невеж и объркан за повечето неща от православната система. Имам няколко въпроса.
1. Как трябва да се мисли за бог според православието? Аморфен ли е или антропоморфен? Навсякъде около нас или отделен в царството си. И изобщо чисто практични насоки за оформяне на православна мисъл.
2. Смята ли се за подвиг живота на Иисус Христос според православието след като той е с двойна природа - човешка и божествена и защо ако да. Ще съм благодарен на Пламен да ми отговори на този въпрос.
3. Понеже имам син със "специални нужди", а зная че това е божие наказание. Кой е наказания - неговата душа и той самия или то самото е наказанието за мои(или на майка му) грехове.

Благодаря предварително за вниманието
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Първи постинг с въпроси

Мнениеот Дон Кихот » съб май 28, 2011 8:36 pm

Първо прочети книгата "Нашата вяра" в шест издания от еп. Николай и архим. Серафим.

Впечатлен съм, че един баща на дете инвалид се насочва към религията и философията, за да осмисли страданието - своето и на семейството, а не се озлобява или пропива като повечето хора в такова положение.

:thumbup:
kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Първи постинг с въпроси

Мнениеот kassie » съб май 28, 2011 9:54 pm

george_tn
Потребител
Мнения: 10
Регистриран на: пон мар 21, 2011 10:46 pm

Re: Първи постинг с въпроси

Мнениеот george_tn » нед май 29, 2011 7:05 pm

Благодаря за отговорите и напътствията Ви kassie и Дон Кихот.
Само да допълня че детето ми е физически добре и не е инвалид само има лек проблем със "семантично-прагматичната" функция понеже е леко в аутистичния спектъра,има "специални образователни потребности", но иначе е емоционално обичливо и прекрасно. Искам да кажа, че не съм за съжаление, щастлив човек съм. Също така имам и още две деца, така че няма накъде да пия от мъка, трябва да се бачка.

Това че хората с увреждания са наказани, го знам от новините - един свещенник беше изгонил от манастира едни инвалиди понеже като такива били наказани грешници. Та реших, че това е официалната позиция на православието. Но явно всеки си има собствени тълкувания :) Благодаря за точния цитат със слепия.
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Първи постинг с въпроси

Мнениеот Дон Кихот » пон май 30, 2011 9:03 am

Радваме се, че не сте съвсем зле, както се получаваше впечатление от първия Ви постинг. Впрочем, ако Ви поискаме пари назаем, сигурно веднага ще станете песимист :)))

Т.нар. официална позиция на православието - кое православие? - не съществува. Всеки поп и всеки владика тълкува и прилага Евангелието, както му хареса, затова сме стигнали до това състояние. Троянският игумен, който изгони инвалидите от храма, беше наказан и с право. Не може да се твърди, че във всички случаи болестите са последица от лични грехове, защото има и много други причини, които ги пораждат. Какво сме виновни ние, че носим генетичното бреме на дедите и прадедите си или че трябва да общуваме постоянно с хора, заразени с милиони вируси и бактерии, които при тях не оказват вредно действие, но при нас предизвикват понякога смъртоносни болести? Но дори болестта да е резултат от минали човешки страсти, абсурдно е болен човек, който се стреми към храма, да не бъде допускан в него на това основание. Такова негативно отношение отрича основни постулати на християнската вяра.

:clap:
sandi
Потребител
Мнения: 1174
Регистриран на: вт мар 06, 2007 6:31 pm

Re: Първи постинг с въпроси

Мнениеот sandi » вт май 31, 2011 8:44 am

kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Първи постинг с въпроси

Мнениеот kassie » вт май 31, 2011 7:02 pm

sandi
Потребител
Мнения: 1174
Регистриран на: вт мар 06, 2007 6:31 pm

Re: Първи постинг с въпроси

Мнениеот sandi » вт май 31, 2011 10:39 pm

kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Re: Първи постинг с въпроси

Мнениеот kassie » ср юни 01, 2011 8:06 am

refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Първи постинг с въпроси

Мнениеот refab » ср юни 01, 2011 10:19 pm

george_tn
Потребител
Мнения: 10
Регистриран на: пон мар 21, 2011 10:46 pm

Re: Първи постинг с въпроси

Мнениеот george_tn » ср юни 01, 2011 11:58 pm

Благодаря за отговорите ... да се вкюча пак :)

По въпроса с наказанието и греховете, избирам да си мисля, че детето ми е специално и невинно, както съветва kassie, а другото ми звучи по скоро заклинателно-заканително-заплашително. Иначе след като разбрах какво е първородния грях и който в комбинация със свободната ни воля ни води право в грешки и заблуди, следователно няма от какво да се притеснявам повече за грехове. Ние сме предопределено родени да грешим! А Бог няма начин да не знае това. И поради абсолютната му добрина е нередно заради изкупление на грях да се наказват наследници. Виж ако причинно следствените връзки в промисълта му налага някой да умре - добре - но промисълта му обаче е различна от назидателно наказание.

По въпроса за "формата" на Бог - разбрах, че е непознат и непознаваем, затова не трябва да се мисли за него пряко, а само косвено по знаци и дела! Иначе малко съм изненадан, че му е лепнато "Същество" само заради това че съществува. Термина "Същество" на български означава, че е жива организирана материя. Ако да е такова, то значи (поради абсолютността си) да е напълно наясно със всеки свой вътрешен процес, което пък води до парадокс. Виждали ли сте образ на огледало в огледо...безкрайно е. Първата мисъл която мине през това същество, ще го накара да зацикли понеже ще знае защо му е минала. Т.е. анализ на собствените му процеси и мисли ще е безкраен. Което според мен значи че Бог не е "Същество", а нещо друго съществуващо(дух,разум и т.н.). По-точна дума от "Бог" май няма. .... И май си отговорих на ВЪПРОСА :)

Така и не получих смислен отговор (и не съм прочел на друго място) за двойната природа на Христос според православието. И напротив, дори и да не е самия Христос, а Бог чрез Христос прави ДЕМОНСТРАЦИЯ за правилно поведение (засега оставям настрана Словото) чрез вяра.
...Та бил ли е само човек (и после само Бог) или е бил и човек и Бог по време на земното му пребиваване според православието (щото за другите религии знам)?
Този въпрос ме интересува понеже Бог Отец и Свети Дух са концепции и абстракции, които просто или приемаш или не аксиоматично. Обаче чрез Словото на Христос се материализира Божията воля пред нас и това е най-важният елемент от християнството. И дори Бог да свидетелства за Него, вярата всъщност се базира на това, че Той Свидетелства за Бог. Просто питам какъв е православния канон по този въпрос понеже има канон, че е с двойна природа.

Благодаря ви за вниманието

О забравих, за парите назаем или даром. Дори и няма да си помисля за "песизимзъм", ами направо ще откажа, ако някой от интернет форум ми поиска пари. Принципно избягвам да давам пари ако не зная за какво биха били използвани. Също така ми много жал за бедните и изоставени деца, но трябва първо да се погрижа за своите, за близките си, после за приятели и т.н. хора които Обичам. Смятам че Бог се грижи за всички, а благотворителността е един от големите ГРЕХОВЕ(не грешка) на съвремието ни, която направо вече се институционализира. Стана така че вече е срамно да умреш, без поне една кампания за лечение да не спретнеш.(вероятно и аз ЩЕ ТРЯБВА ДА направя такава ако се наложи) Всичко е безверие.
george_tn
Потребител
Мнения: 10
Регистриран на: пон мар 21, 2011 10:46 pm

Re: Първи постинг с въпроси

Мнениеот george_tn » чет юни 02, 2011 11:56 am

За да бъда разбран правилно и да не се чудите защо дълбая в материята на православието и какви са скритите ми помисли, ще изложа личната си мотивация, за да пожелая да стана православен и в душата си, а не само по произход.

За себе си съм достигнал до изводите, че човек трябва да изповядва тази религия, която изповядват близките му или там където(ще) живее, за да хармонизира мирогледа си с обществото в което живее или смята да живее. Трябва, за да може да се чувства приобщен. Религиозната система е духовната конституция на обществото. Религиозната система продуцирайки вяра, модулира индивидуалния мироглед, който вследствие припознава светските закони. Модулирания светоглед води до единение и здраво общество. Вярата е неизбежната база на която стъпват всички човешки взаимоотношения от тези в семейството та до ниво държава. Ако не вярваш в едно, ще вярваш в друго. Вярата (в нещо) е неизбежна поради несъвършенната човешка природа. Индивидуалистичните нагласи и ересите водят до разединение, и обществен дисбаланс. Пример в това отношение е как здрава и сплотена малка общност(мафия, малцинство, секта, и изобщо всяка дискриминативна наднационална общност) експлоатира мнозинството поради нисък обществен имунитет. Силната религия на национално ниво (дори и вселенска а не националистична) по-лесно би защитила интересите на мнозинството. Разединението и индивидуализма са само в обществен ущърб, което рефлектира негативно и на индивида и на семейството. Всеки трябва да направи усилие, за да се хармонизира с обществото възприемайки единен морален кодекс именно чрез национално припозната религиозна система. Формирането на здраво и единно общество е основната задача на всяка от по разпрастранените религии. Индивидуалния душевен комфорт е след обществения. Хармонизирайки обществото, индивида в масовия случай би се чувствал също на място и щастлив, независимо от материалното си благосъстояние. Общностите ангажименти винаги са на първо място пак поради човешката природа. Ако те липсват се търси друго удовлетворение. Материалното става важно когато човек е откъснат от общността и се стреми да се възползва от нея. Ако се сведе до разумно ниво задушаващия паразитизъм на лихварството и се очертаят обозрими суверенни общности, хората биха живели по оптимизирано и съзнателно (а не само робско бачкане и депресивна самота), но тази борба може да стане само чрез единение на базата на обща вяра и ценности.

Възхитен съм от идеите и дълбочината им заложени в християнската концепция (поне това което съм разбрал). Дори и да е плод на човешка мисъл това не умаловажава великолепието и, а напротив. Въпреки това си съмнение, не се съмнявам, че Бог съществува, и че е един за всички, разликата е само в начина на общение с него, което е вече въпрос на религиозна система.

А ако аз успея да преборя мисленето си и да възприема християнската концепция на ниво вяра, то и други ще го направят. Забелязал, съм че с каквото и непопулярно да се захвана, след време става популярно. Не че съм специален, а че някак си хората имат нещо като "кошерен разум" и "знанията" са заразни, че съм толкова "средностатистически" че моят "успех" ще е възможен и за останалите.
sandi
Потребител
Мнения: 1174
Регистриран на: вт мар 06, 2007 6:31 pm

Re: Първи постинг с въпроси

Мнениеот sandi » пет юни 03, 2011 7:29 pm

sandi
Потребител
Мнения: 1174
Регистриран на: вт мар 06, 2007 6:31 pm

Re: Първи постинг с въпроси

Мнениеот sandi » пет юни 03, 2011 7:53 pm

george_tn
Потребител
Мнения: 10
Регистриран на: пон мар 21, 2011 10:46 pm

Re: Първи постинг с въпроси

Мнениеот george_tn » съб юни 04, 2011 11:01 pm

Благодаря за линковете Sandi.
За греховете ясно - Бог не ни наказва, освен ако не влиза в плановете му да ни направи още по-голямо добро иначе влиза в противоречие с абсолютната си доброта. Иначе ние си се самонаказваме понеже сме греховни и създаваме зло. Бог ни опрощава всички грехове ако се покайваме, но последствията от увредите от греха ни си остават за нас и той тук не ни помага, не че не може ами... (тук се обърках) вероятно, за да си понесем последствията(въпреки, че тази назидателност не би трябвало да му е присъща). Също като с първородния грях - той ни е простил вече (чрез изкуплението на Христос), но не ни е върнал първоначално съвършенната природа, щото Адам е повредил семето необратимо, вероятно дори и за Бог.
Тук ми идва въпроса защо след като Адам се е провалил и е повредил семето, защо просто Бог не го е оставил без разплод и да прекрати проваления "проект" ...

Явно абстракцията с двойната природа на Христос ми е сложна. Както и че Бог хем е Дух, хем е Същество, хем е различен ипостас от Свети дух хем му е единосъщен. Направо отказващо. Но поне вече знам официалната позиция на Православието.

А имах голямото желание да се справя с тази материя. Засега смятам да оставя знанията да отлежат, пък може да ми светне.

Ако имам други въпроси ще пусна друга тема.

Благодаря на всички за вниманието и помощта.
:wave:

Върни се в “духовници”



Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта