Какво е благочестие/нечестие?

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
kassie
Потребител
Мнения: 685
Регистриран на: пет юли 18, 2008 8:14 pm

Какво е благочестие/нечестие?

Мнениеот kassie » пон юни 13, 2011 1:24 pm

Пускам темата в тази секция съзнателно.
Бих се радвала който желае да сподели какво разбира под благочестие/нечестие, съответно благочестив/нечестив човек.

Знаем, че "Блажен е оня човек, който не отива в събранието на нечестивци..." и пр.
Защо е наречен точно "блажен"?
Потребителски аватар
Gunev
Потребител
Мнения: 922
Регистриран на: пон апр 07, 2008 10:58 pm

Re: Какво е благочестие/нечестие?

Мнениеот Gunev » пон юни 13, 2011 1:38 pm

Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Re: Какво е благочестие/нечестие?

Мнениеот Преспанец » пон юни 13, 2011 1:48 pm

refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Какво е благочестие/нечестие?

Мнениеот refab » пон юни 13, 2011 1:53 pm

Последна промяна от refab на пон юни 13, 2011 2:00 pm, променено общо 1 път.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Какво е благочестие/нечестие?

Мнениеот refab » пон юни 13, 2011 1:59 pm

Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Re: Какво е благочестие/нечестие?

Мнениеот Преспанец » пон юни 13, 2011 2:10 pm

Рефаб, аз всъщност самият не съм почитател на дългите коментари. Обаче в случая коментарът ми е дълъг само на на пръв поглед. А забележи колко празни редове има, колко редове, които не са до край използвани (тоест думите не заемат целия ред, а примерно половината от него.). Плюс това Новият Завет като цяло е много лек за четене, не напряга, особено пък цитатите, пуснати от мен. Стремя се отговоря на поставения въпрос, доколкото мога.
Колкото до темата за реформата там нямаше как да не е дълго. Нали трябва да си защитя тезата и да предложа решения. Случвало ми се е да предлагам решения във форуми, а после да ме карат да се аргументирам защо така мисля. В ониза тема аз го направих с първия коментар.
Но да оставим моята личност, има конкретна тема, писането извън темата трябва да се избягва.
лаик
Потребител
Мнения: 189
Регистриран на: ср фев 09, 2011 11:17 am

Re: Какво е благочестие/нечестие?

Мнениеот лаик » пон юни 13, 2011 9:28 pm

Благочестие е спазването на двете най-големи Евангелски заповеди. За любовта към Бога и любовта към ближния. Който ги спази, ще познае Бога и ще бъде блажен.
А според повечето тълкуванията на пс.1 в новозаветен контекст, то става въпрос, за това че блажен е този, който не се отдава на злите помисли, не "събеседва" с тях, защото това би го отдалечило от Христовата любов. Всичко е много просто, но без благодатта на Светия Дух, Който действа в Църквата е практически неизпълнимо, защото Бог е познаваем именно и единствено в тази благодат.
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Какво е благочестие/нечестие?

Мнениеот Зограф » пон юни 13, 2011 11:50 pm

Благочестие /на гръцки "евсевос", "евсевис"/ - правилно богопочитание и вероизповед на истинския Бог, съчетано с настройване на душата на човека за изпълнение на религиозните и нравствени предписания, които във Ветхия Завет представляват по отношение на междуличностните отношения едно свързване между понятията "милост", "верност", "справедливост", "взаимопомощ" и "почит и уважение". По отношение към Бога благочестието се изявява в предстоене със страх и благоговение пред Бога, да Го слави, обича и Му служи с цялото си сърце и с цялата си душа /Втор. 10,12/. Новозаветното разбиране за христианско благочестие се заключава в това, че чрез светото Тайнство Кръщение, човек отхвърля предишното си езическо нечестие и мистически се свързва с новия вътрешен живот в Христа, който се основава на Въплотилия се, Пострадал, Възкръснал и паки Грядущия със слава Син Божий. Свещеномъченик Ириней Лионски в изобличението си на гностицизма, нарича благочестието "истинската вяра" /"Теосевиа"/. Св. Иоан Златоуст казва: "Упражнявай се в благочестие /1Тим. 4,7/, тоест в чиста вяра и праведен живот, защото това е благочестие" /Тълкувание на 1Тим. 12,2/ В трактовката на православното благочестие могат да се разгледат няколко аспеста: 1. Благочестието като основен принцип в отночението на човека към Бога и Неговите спасителни действия, като проява на Неговия Божествен Промисъл. 2. Благочестието като път на човека, който следва Богооткровената истина предадена ни в св. Писание и Православното Предание. 3. Благочестието като правилно изповядване на догматите на Православната Църква, в строго съответствие с апостолските и светоотечески традиции и Постановленията на Вселенските Събори. 4. Благочестието като начин на живот, построен върху изискванията на Евангелската любов към Бога и ближните и нравственото Евангелско съвършенство. 5. Благочестието като стремеж за обожение, чрез придобиването на благодатта на Св. Дух.

Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта