Jesus Camp

въпроси за възпитанието и отглеждането на децата
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Jesus Camp

Мнениеот plamen » пет юни 24, 2011 11:03 am

Гледам това и се чудя кое е по-страшно - тези докарани до истерия деца, или разлигаваното детско благочестие, което в бг ни пробутват като образ на детската вяра.

refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Jesus Camp

Мнениеот refab » пет юни 24, 2011 12:24 pm

Ясно е, че "милиметри", дори "микрони" разделят добрата религиозност от психопатологията!... Представеното видео е илюстрация на безусловно доста лоша религиозност, по скоро - демонизъм!... От друга страна понякога - дори и при "добра религиозност", човек има, изглежда, някои основания да се пита дали и тези "микрони" съществуват. Такъв един въпрос може да е съществена част от изкушение - липса на вяра, което е нещо отрицателно, защото е казано:
"Но всичко, което се дава в жертва,
въздържа се и се дарява без вяра —
това е асат — то не съществува
нито в този живот, нито в отвъдното!" (Бхагавадгита, 17:28)
Напр. книгата на психиатъра проф. Васил Милев "Психология и психопатология на религията" би трябвало да се преиздава. Известен проблем може би ще е това, че тя е писана по времето на социализма и това е дало отпечатък върху авторовата позиция, който отпечатък при друга политическа ситуация може би нямаше да съществува. Впрочем, професорът изрично подчертава, че религиозността само по себе си не може да се сведе до психопатология. Религиозните извращения от всякакъв характер, размер, изповедания и т.н., обаче, са си парекселанс болестен психопатологичен феномен, често много тежък. В някои от случаите на по-малко значими, но също неприятни извращения - тези от сферата на естетиката, става дума, според мен, не за психопатология, а за пошлост и примитивност.
Аз лично нямам достатъчно преки наблюдения за начина по който се създава и предлага "образът на детската вяра в България". Считам, че християнската религиозност трябва да се преподава: първо - не като индоктринация, и второ - честно и почтено, т.е. да се представя и нейната степен на условност, на относителност като резонен и съществуващ контрапункт на нейната същност и насоченост към абсолютните измерения. Само така ще избегне, според мен, баламосването и омайването с глупости на децата!...Трябва, разбира се, да се отчита и това, че има "храна за бебета, както и храна за възрастни" (свободен цитат по ап. Павел) - това е голям проблем и трудност! :eh:
.
vira
Потребител
Мнения: 81
Регистриран на: чет мар 03, 2011 1:11 am

Re: Jesus Camp

Мнениеот vira » пет юни 24, 2011 10:16 pm

По принцип би било впечатляващо, но с толкова малки деца е потресаващо. И вероятно престъпно.

Бих спряла до тук, но ми искат 30 думи wink: и затова да попитам - имаш ли илюстрация и за 'разлигавеното детско благочестие'. Би било поучително.
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Jesus Camp

Мнениеот Асен » пет юни 24, 2011 11:04 pm

Аз не успях да разбера какво общо има документалният филм "Jesus Camp" от 2006 г. с пробутвано в бг "разлигавено благочестие" в наши дни? :think:

Безпристрастно мога да кажа, че не съм видял или чул някъде в Бг да се обучават деца "във вяра" по подобен начин.
Дон Кихот
Потребител
Мнения: 687
Регистриран на: пет ное 06, 2009 8:43 pm

Re: Jesus Camp

Мнениеот Дон Кихот » съб юни 25, 2011 2:46 pm

Това са модерните монтанисти - петдесетниците, и тяхното диво шаманство.

:thumbdown:
Vladislav
Потребител
Мнения: 121
Регистриран на: съб юни 17, 2006 3:24 pm

Re: Jesus Camp

Мнениеот Vladislav » съб юни 25, 2011 7:23 pm

Добре е истината да се показва. Ето го целия филм - като се пусне първата част последователно другите се зареждат автоматично . Тази фанатизирана лелка иска да прави от децата бойци почти като крайните мюсюлмани. В целия филм може да се видят едва няколко хубави неща, другото ми се струва насилие над децата. Вяра превърната в идеологиа, а може би и в нещо по-лошо.
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Jesus Camp

Мнениеот Асен » съб юни 25, 2011 7:49 pm

Vladislav, добре е истината да се показва, тогава, когато е истина! Нека, никога да не забравяме, че за да говорим истина,трябва поне малко да сме безпристрастни и обективни. Защото изкривени неща се случват навсякъде около нас, ако се замислиим. Но това съвсем не означава, че изключенията са правила! И никога няма да станат такива!
Какво би казал, например, за този от нашата българска действителност, който в никакъв случай не трябва да хвърля укор върху Светото Православие, защото едва ли има нещо общо с него?
Vladislav
Потребител
Мнения: 121
Регистриран на: съб юни 17, 2006 3:24 pm

Re: Jesus Camp

Мнениеот Vladislav » съб юни 25, 2011 9:50 pm

вече е коментирано.
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Jesus Camp

Мнениеот Асен » съб юни 25, 2011 11:56 pm

Vladislav, не те питам къде е коментирано. Казах, че е добре истината да се показва, тогава, когато е истина! Когато нещата са по правилата. Защото само тогава ще има истински оздравителен ефект върху мнозината. Затова дадох и подходящия пример с действителна случка, който не би трябвало по никакъв начин да хвърля укор върху истините на Светата Православна вяра! От тук вече и ти, и авторът на темата би трябвало да разберете, че истината няма нищо общо с отклоненията, които някои хора правят, било поради неразбиране на нещата, било поради компромис с вярата си или по други причинини, и да се надживее противопоставянето и оклеветяването на инославните ни братя. Защото това не е по Бога!
Vladislav
Потребител
Мнения: 121
Регистриран на: съб юни 17, 2006 3:24 pm

Re: Jesus Camp

Мнениеот Vladislav » нед юни 26, 2011 12:43 am

Асене,
не знам какъв ти е проблема, че почна с някакви нападки. Постнах линк към филма, с коментар от това, което видях, когато го гледах преди повече от месец.
Лека вечер.
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Jesus Camp

Мнениеот Асен » нед юни 26, 2011 3:24 pm

Жоро
Потребител
Мнения: 1396
Регистриран на: съб апр 11, 2009 9:10 pm

Re: Jesus Camp

Мнениеот Жоро » нед юни 26, 2011 6:25 pm

Последна промяна от Жоро на нед юни 26, 2011 6:33 pm, променено общо 2 пъти.
Vladislav
Потребител
Мнения: 121
Регистриран на: съб юни 17, 2006 3:24 pm

Re: Jesus Camp

Мнениеот Vladislav » нед юни 26, 2011 6:27 pm

В този форум вероятно имаш комплекс като протестант сред православни. Мнението на Plamen съдържа и нещо като забележка към "православното" детско благочестие, или поне на мен така ми се струва, така че трябва да си спокоен, целта на темата не е очерняне. Ако пък искаш да се мълчи за насилието над детските души, то по-добре си намери други кандидат-мълчаливци.
Дали това поведение е изключение аз не съм убеден, по-скоро не е, защото съм гледал по един канал, че има и други истерични, викащи и психясващи хората "евангелизаторки". Е слава Богу нямаше много деца, но имаше доста млади хора. Като казвам това ще добавя, че не съм сляп и за православните свещеници, които нямат подобаваща грижа към поверените им люде. Не съм се вторачил в тях, но и не се правя, че ги няма.
Не искам да влизам в темата, която се опитваш да ни проповядваш, защото доста често по този начин размиваш целта на дискусиите и искаш да вкараш участниците в твоите мисии, а обикновено хората просто искат да питат или споделят нещо.
п.с. мнението на Жоро излезе докато пишех моето.
Асен
Потребител
Мнения: 1162
Регистриран на: вт мар 20, 2007 5:16 pm

Re: Jesus Camp

Мнениеот Асен » нед юни 26, 2011 8:55 pm

Vladislav, целенасочените ти опити да се "избяга" от обективните факти, с които се опитваш да променяш насоката на дискусията няма да бъдат от полза. Особено за теб, който добре осъзнаваш действителното състояние на нещата, но не намираш смелостта да си го признаеш. Дори пред теб, самия.

А хубавата новина е, че това лесно може да бъде преодоляно с достатъчно желание и воля. И тогава написаното в статията от Първа страница, че "Любовта няма граници" ще стане реална съставна част от мисленето, мотивацията и поведението на хората, които все още не са надживели противопоставянето и разцепленията в отношението си към инославните. Защото, пак повтарям: това не е по Бога!

:angel:

Върни се в “родители и деца”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта