Браво hameleone, това го бях забравил. Аз мартеници гледам да не нося, но се ще се намери някой колега, който да каже "нося мартеници за всички, дай да ти вържа".
А за Великденските яйца какво ще кажете??? Защо се боядисват точно в четвъртък или в събота? И всяка година на Великден малко преди полунощ около църквите е пълно с хора, всеки чака да се чукне с яйца малко след 12 и да си тръгне веднага вкъщи. Това не е ли пак някакъв обичай?
Суеверията
-
- Потребител
Re: Суеверията
Аз също не си купувам мартеници, но не си позволявам да обидя някой близък човек, като я върна, ако видя, че ми я връчва с най-искрени чувства и пожелания.
Доколкото ми е известно яйцата не се боядисват в сряда и петък, защото в тези дни е предаден и след това разпънат Иисус Христос. Насочваме вниманието си към Неговите страдания, а не към къщната работа по подготовката на наближаващия празник.
Ако ще караме наред, трябва да започнем от празника Коледа (свързан със свети Никола(й), дядо Коледа, коледари, подаръци и други щуротии), който няма нищо общо с християнското Рождество Христово, а кой знае защо се празнува заедно с него (и дори хората използват двете наименования като взаимозаменяеми, което е потресаващо), това винаги ми е изглеждало невероятно странно.
P.S. Ето две статийки по темата:
P.S. Ето две статийки по темата:
Понеже суеверията са проникнали навсякъде в нашето ежедневие и ние едва ли не сме свикнали с тях и като че ли не им обръщаме внимание, а тук виждам - дискусията често се отклонява встрани, само ще спомена, че съществува една сравнително непретенциозна книжка със заглавие: „Суеверията – безобидни и смъртоносни” от йеромонах Касиан. Смятам, че който я намери (едва ли е скъпа), ще си даде отговор на много въпроси за предпазване на душите ни от отровата на суеверието.
ха-ха-ха, виждал съм "професионална" астроложка със специален софтуер на компютъра. Въвежда някакви дати и ...хоп...."прогнозата" се генерира. :lol: Цъка на "Aplly Changes" и готово. А кой казва, че компютърът можел да се ползва само за чат в Скайпа или Фейса..?? :lol: