Задължително вероучение

обсъждане на професионални теми. вероучението в училищата
Vital
Потребител
Мнения: 90
Регистриран на: нед ное 06, 2005 11:12 pm

Re: Задължително вероучение

Мнениеот Vital » вт ное 01, 2011 10:04 am

Люби написа:... според мен би било неуместно в класните стаи да влизат хора, завършили богословие и свещенослужители.


А кои хора трябва да преподават, това което предлагате?!?
Не искам да съм саркастична, но се питам дали учителите по английски, или тези по философия, или може би математиците трябва да преквалифицираме и да запознават децата с въпросите, които споменахте в поста си.
Всъщност, има вече известен опит с това учители по други предмети да бъдат преквалифицирани като преподаватели по Религия. Не съм на мнение, че това работи добре и дали работи в полза на децата ни и Православието. Разбира се и сред тях има прекрасни хора, които увличат повече с личния си пример, поведение и качества.

С едно обаче съм напълно съгласна с Вас , а именно, че към програмата и преподавателите трябва да се подхожда изключително внимателно. Както вече неведнъж беше написано тук по темата, ясно е, че неподходящия преподавател може трайно да отблъсне децата и вместо да постигне ефект, да им образува траен дефект.

Моите идеи клонят именно към частно, извънучилищно и прицърковно организиране на тази дейност - детски православни центрове, православни детски градини, православни училища и младежки клубове и организации, които да обхващат и привличат децата с интересни занимания, творчество, съвместна работа и т.н. Това е и един от начините да се пресяват истински отдадените учители и възпитатели. Наблюденията ми са показали, че по-посредствените такива предпочитат сигурността на работната заплата, регламентираното работно време, отпуск и придобивки и трудно, дори никак не се впускат в допилънителна работа с децата.
Люби
Потребител
Мнения: 70
Регистриран на: пон окт 31, 2011 3:25 pm

Re: Задължително вероучение

Мнениеот Люби » вт ное 01, 2011 1:49 pm

Vital, смятам, че учителите по философия, които в момента преподават и етика и право, и психология дори, биха се справили чудесно със задачата да запознаят децата с основните религиозни доктрини. Аз лично не си представям как един богослов би могъл безпристрастно да обясни защо християнството има различни деноминации и кой е Мохамед. А това е нужно. В момента в цяла Европа е актуален въпросът за забраната на бурките, да не говорим, че Турция ни е съсед и почти няма българин, който да не познава свой съгражданин от турски произход. Въпросът е да се даде възможност за информиран избор. А не като отиде детето да учи в чужбина и някой азиатец го попита каква е разликата между православие и католицизъм, то да не може да отговори!

Идеята за частното образование не мога да я одобря - прекалено радикална е и веднага се поставям на мястото на детенцето, което играе пред блока заедно със съседчетата, но не ходи заедно с тях на училище, само защото родителите му са решили така. Да не говорим за подигравките, за неизбежното чувство за различност и срам и т.н. Пък и родителите е по-добре да отделят повече внимание на отрочетата си, отколкото повече пари. Християнското възпитание според мен се предава повече с личен пример и внимание, отколкото с отделянето на повече средства за образование. При това в тази криза, дори да има желаещи децата им да посещават частно християнско училище, как биха могли да си го позволят. А не може да се изключи и възможността за това приемане на ситуацията (кой знае какво им е в главите на децата): освен че съм по-богат от другарчетата ми, то аз съм и по-праведен, защото ходя в специално училище.

Моята идея е общообразователните училища да предоставят възможност на децата да се запознаят само най-общо с основите на религията, като този подход има за цел да ги обедини в различията им, а не да ги разделя.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Задължително вероучение

Мнениеот ven4e » ср ное 02, 2011 10:47 am

Според мен идеята на Витал беше малко по-различна - не децата да се пращат в християнски училища, защото за разлика от Запада в България такива просто не съществуват (в тази насока определено е желателно да се промени статуквото), а обучението по религия да се извършва извън учебната дейност, както например децата посещават уроци по китара или някакъв вид спорт (извинявам се за сравнението, използвам го единствено за яснота). Аз съм напълно съгласна с нея, че е необходимо обучението да се извършва от квалифицирани преподаватели и специалисти в областта, най-малкото от уважение към малчуганите, които ще задават много въпроси и ще искат подробности, които няма как да бъдат предвидени в учебните материали. На днешните деца, които са израснали не с романи, а с енциклопедии, им трябват преди всичко факти, а и за да са способни да сравняват, им е нужна на първо време точно тази информационна база. Да не говорим, че на философско равнище те ще могат да разсъждават едва в горните класове (а някои и цял живот не се научават да философстват), така че сравнително религиознание поне за мен не е решение. Ако център на внимание е детето и неговите нужди (както би трябвало да бъде), обучението трябва да бъде съобразено с възрастта - в началото по-литературно - да се изучават притчи, които са подобни на приказките, по-нататък историята на най-важните библейски личности и събития и едва в последните класове търсене на прилики и разлики с други религии. Но това единствено при положение, че в страната преобладаващото население е християнско, което уви не е така и затова не е приложимо. Аз съм против сравнителното религиознание, което само ще обърка децата и е възможно да доведе до конфликт с родителите им, ако от повърхностните познания в училище някое вземе решение да се придържа към съвсем нова религия или да се откаже от собствената. Нека не слагаме на децата товар, който и сами понякога не можем да носим.
hiphopsusel
Потребител
Мнения: 1053
Регистриран на: чет фев 08, 2007 12:45 am

Re: Задължително вероучение

Мнениеот hiphopsusel » пон ное 14, 2011 3:48 pm

Венче, за пореден път се убеждавам колко си интилигентна. И аз съм на мнение, че трябва в горните класове да се изучават другите религии, за да не си сменят децата религията.
mirqnin
Потребител
Мнения: 166
Регистриран на: чет фев 24, 2011 6:33 pm

Re: Задължително вероучение

Мнениеот mirqnin » вт ное 15, 2011 5:29 pm

Човек има свободата да избира дали да вярва или не. Само че избор се прави на базата на информация. Неолибералната пропаганда се лее от всякъде по телевизии, вестници, интернет и каквото още се сетите. Материалистичния начин на живот постоянно се пропагандира от огромен брой последователи и почитатели. Целият този мироглед има отлично представяне пред децата, учениците и прочее. Ако на децата не се даде възможност да разберат, на какво учи религията и православието те просто няма да имат възможност да направят избор, а автоматично ще се превърнат в алчни и предразположени към корупция боклуци, които мечтаят само за мерцедеси и мутреси.
Вероучение трябва да има и трябва да бъде задължително като всеки нормален предмет.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Задължително вероучение

Мнениеот small axe » вт ное 15, 2011 8:51 pm

Християнското възпитание според мен се предава повече с личен пример и внимание

Люби, това е вярно.

Това с което аз лично не съм съгласен е на децата в училище да се преподават други религии различни от християнската. Да се спомене тяхното съществуване е нужно, но да се препоподават, според мен, не бива.
Ако вярваме, че Христос е Месията, то не бива да се подават на малките, подрастващите, невинните, други неща освен чистото Христово учение, по подходящ за тях начин, разбира се. Това няма да замести родителите, но поне ще бъде един отчаян, отчаян опит!

Личното ми мнение е, че вероучението трябва да се провежда от вярващи хора, които имат на сърце да се занимават с деца, дори и срещу малко заплащане, или като свободно избираем предмет на доброволни начала / от родителите/. Това което ще се преподава, да е одобрено поне от Богословският факултет и да се придържа строго към Свещеното писание.

Всичко това ми се вижда невероятно и невъзможно в БГ, но кой знае..
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Задължително вероучение

Мнениеот Зограф » вт фев 07, 2012 12:14 pm

Колкото и да е неприятен този факт, но изгледите за въвеждане на задължително вероучение са минимални. Родители, ясно е че няма да получите от училищата помощ в тази насока и приемете сериозно християнския си дълг - да водите редовно на църква децата си и вие,/ колкото и да ви е трудно/ да станете учители на децата си, на вярата ни в Бога.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Задължително вероучение

Мнениеот Next » пет дек 09, 2016 12:15 pm

Ето пример за религия в светско руско училище. Явно комунизма там има още корени. Но естествено това с комунизма е само "част от пейзажа".

Родители московских школьников пожаловались в Генпрокуратуру на «религиозную пропаганду»
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Задължително вероучение

Мнениеот prokimen » пет дек 09, 2016 1:39 pm

Next написа:Ето пример за религия в светско руско училище. Явно комунизма там има още корени. Но естествено това с комунизма е само "част от пейзажа".

Родители московских школьников пожаловались в Генпрокуратуру на «религиозную пропаганду»


С риск да съблазня ще споделя, че лично аз съм против изучаването на вероучение в училище. Особено руската църква в един период на небивала деградация и тя губи авторитет с всеки изминат ден. Лично аз не виждам на какъв морал ще учи децата, когато у някои атеисти моралът е несравнено по-висок. Ако семействата са християнски, децата ще впият християнството у дома. Насила хубост не става и религията не е учебен предмет. Вероучението е вятър работа, ако децата продължават да живеят в нехристиянски семейства. Може да ми се възрази, че всеки пак някой трябва да им благовести Христа. Това е дело на Църквата и задължение на архиереите да помислят по какъв начин да свършат в живота си поне от Христовите заръки. Вероучението не би трябвало да е работа на светското училище при положение, че по конституция Църквата е отделена от държавата. Ако православните искат да окупират светското училище, за заискат и всички други секти и друговерци - юдеи и мохамедани с техните релизигиозни отклонения и тогава училището ще стане на още по-голямо нищо. Нека училището ограмотява както преди, защото все по-малко хора владеят литературния език. Точно така ще овладеят увредено и вярата, а когато в един клас има деца от няколко вероизповедания, тогава нещата стават действително сложни.

Доколкото Вие владеете руски език, предлагам Ви един текст на уважавания в рускоезичната и украиноезична блогосфера архимандрит Авакум Давиденко

Изображение

Текст от блога му. Според скромното ми мнение, заслужават особено внимание началните изречения на постинга му, преди детайлите.

"Оголенный, окровавленный пульсирующий нерв богословия вскрыт сегодня не на каких то там замшелых исследованиях далекой древности, житийных сказаниях-преданиях, мертвых артефактах прошлых эпох, но в злободневшнейшей, острейшей и молниеискрящейся полемике: – Церковь и богатство! С каким лицом Церковь входит в будущее? Каковой, она предстает и уже предстоит перед всезнающей интернет-молодежью? Как будет выживать Церковь в прозрачном неукрытном интернет пространстве? Будут ли люди верить словам духовенства завтра? Вот где пролегает животрепещущий нерв мысли, главные темы богословия, интерес настоящей полемики, реальной пульсирующей духовной жизни, читабельной литературы, нового миссионерства, если хотите…"


Изображение

Ето какво прави патриархът, докато държавното светстко училище проповядва на децата Христа.

Върни се в “преподаватели по вероучение”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта