Делата на Николай Лимузинец:

разкази за поклоннически пътувания и свети места
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Делата на Николай Лимузинец:

Мнениеот refab » вт сеп 20, 2011 5:45 pm

"Отново започна нерегламентиран ремонт на митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив
Автор Двери БГ
неделя, 18 септември 2011
храмът Св. МаринаЧитатели на Двери сигнализират, че в катедралния храм на Пловдив "Св. Марина" отново е започнал вътрешен ремонт и по-конкретно "реставрация" на стенописите. През 2008 г. Националният институт за паметниците на културата реагира остро на промяната на интериора и стенописите на храма, който е паметник на културата, без наличието на разрешения и одобрен от НИПК проект. След проверка на комисията, която установи, че стенописите се замазват с целта на тяхно място да се полагат нови, тези дейности във вътрешността на храма бяха преустановени. Тогава полетата по свода и стените на храма, които бяха боядисани в цвят, се измазаха в бяло. Беше създадена експертна комисия от различни ведомства, след които НИПК, Светият синод и община Пловдив, за да се запознае със случая и тогава да бъдат предприети мерки.

1_6.jpgВ края на месец август митр. Николай смени предстоятеля на катедралния храм отец Николай и го прати в Кърджали (вж тук). С назначавенето на нов предстоятел - архиерейския наместник на Панагюрище отец Атанас Манолов започва нов външен и вътрешен ремонт. Вътрешният се изразява в това, че се унищожават красиви стенописи, рисувани ок. 1930 г. от екип на известния проф. Георги Богданов, в който е участвал и художникът Господин Желязков - единственият български ученик на Иля Репин. Стенописите се замазват с бяла боя (или грунд) и върху тях се залепват иконографски изображения върху платно (гръцки печат) във византийски стил, с което коренно се изменя интериорният изглед на храма.

От Националния институт за паметниците на културата в Пловдив разясниха за „Двери”, че и този път ремонтът в храма е започнал без "съгласувателно писмо" с тяхната институция, което „е недопустимо, когато се касае за паметник на културата от национално значение”. Дори текущите ремонти в подобни сгради се съгласуват с НИПК.

На 17 септември комисия от Националния институт за паметници на културата е посетила храма „Св. Марина”, за да инспектира започналия отново ремонт. Този път "подобренията" не касаят само стенописите, но са и по самата сграда. Инспекторите обясниха за „Двери”, че не са били допуснати в църквата от свещениците, така че те не знаят за какъв точно ремонт става дума. Духовниците са препратили членовете на комисията за разговор с Пловдивския митрополит Николай, който обаче не бил в града (по това време той беше в Берлин - б. р.).

От НИПК не са против ремонтирането и реставрирането на старинния храм, но настояват това да се съгласува със специалисти, за да се запазят уникалните стенописи и архитектура на храма и за следващите поколения.

Храмът „Св. Марина” и камбанарията към него са обявени за паметници на културата още през 1940 г. (ДВ бр.60/1940 и ДВ бр. 4/1995)."

http://www.dveri.bg/content/view/13872/29/

Трябва да се санкционират действията на този човек - и от църковната, и от светската власт!
Потребителски аватар
Дака
Потребител
Мнения: 41
Регистриран на: съб мар 28, 2009 12:43 pm

Re: Делата на Николай Лимузинец:

Мнениеот Дака » вт ное 08, 2011 2:22 pm

Олеле... дали това е вярно :shock: ! Копирано е от агенция " БЛИЦ"


СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗРАСТВА: ДЯДО НИКОЛАЙ ОРЕЗИЛИЛ ХРАМ НЕЗАКОННО
Интелектуалци се надигат срещу пловдивския владика
8 ноември 2011, 10:16
Пловдив, БългарияСкандалът с орезиляването на най-красивия храм в Пловдив "Св. Марина" се разраства лавинообразно. Оказа се, че отец Николай е облепил паметника на културата с тапети, без да има разрешение за това.
От Националния институт за паметници на културата заявиха пред "Под тепето", че няма разрешение за реставрация на храма. Не е достатъчно посещение на комисия от експерти, за да се пристъпи към ремонтно-реставрационни дейности.

За да има външна намеса, стопаните на храма трябва да представят проект, който от НИПК да разгледат и да дадат становище. Това становище се праща за одобрение при министъра на културата Вежди Рашидов и едва след неговия подпис може да стартира реставрация, и то при спазване на всички указания. Тази процедура обаче не е спазена.

Вълната на недоволство срещу своеволията на владиката обедини интелектуалци, които до няколко дни ще излязат с подписка за съхранение на пловдивските храмове.
Vladislav
Потребител
Мнения: 121
Регистриран на: съб юни 17, 2006 3:24 pm

Re: Делата на Николай Лимузинец:

Мнениеот Vladislav » съб ное 19, 2011 12:44 am

Последните новини по случая

http://www.dveri.bg/content/view/14141/172/


Нямам намерение да защитава или осъждам действията на митрополита, защото не е в моята компетентност. Но си мисля, че все пак това е на първо място храм, а не исторически или културен обект, и е видно, че от настоятелството желаят да се погрижат за него. Най-лошото е когато хората искат да превърнат църквата в музей. Чудя се какво би станало с цариградската св. София ако бъде върната на християните?
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Делата на Николай Лимузинец:

Мнениеот refab » съб ное 19, 2011 3:02 pm

Владиславе, коментарът ти, според мен, е носител на известна степен на нелепост, което го прави почти безполезен като се изключи това, че с него насочваш вниманието към публикацията, от която пък се добива известно макар и минимално визуално впечатление за ситуацията.
Vladislav
Потребител
Мнения: 121
Регистриран на: съб юни 17, 2006 3:24 pm

Re: Делата на Николай Лимузинец:

Мнениеот Vladislav » съб ное 19, 2011 6:11 pm

Здравей Рефаб,
ако може да обясниш точно кое е нелепото, за да си извлека поука.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Делата на Николай Лимузинец:

Мнениеот refab » съб ное 19, 2011 7:12 pm

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Делата на Николай Лимузинец:

Мнениеот Кабрал » съб ное 19, 2011 7:55 pm

Vladislav
Потребител
Мнения: 121
Регистриран на: съб юни 17, 2006 3:24 pm

Re: Делата на Николай Лимузинец:

Мнениеот Vladislav » съб ное 19, 2011 10:25 pm

Добре Рефаб, благодаря ти за коментара. Считам че е обективен, макар да е поднесен с емоционалния заряд на твърдата ти позиция по темата. Мен ме притеснява това доколко интелектуалците, обществениците и хората на изкуството говорят за стенописите от църковно-канонична гледна точка или от някаква тяхна си - художествена и естетична. Архитектурно може би има нарушения, например, видимо е, че новите керемиди стоят кичозно и затова преди ремонт е необходим проект и становище на НИПК. Но пък за стенописите е важно да се разбере дали са били канонични и дали позицията на художниците не превръща в заложник проповедта на православието в този православен храм.

Върни се в “храмове и манастири”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта