Искам да стана свещеник

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
Потребителски аватар
Г-нъ Бонѣвъ
Потребител
Мнения: 4
Регистриран на: пет апр 27, 2012 11:19 am

Искам да стана свещеник

Мнениеот Г-нъ Бонѣвъ » вт май 01, 2012 1:18 pm

Здравейте, моята история е следната:
Родил съм се в през 76г. в семейството на свещеник. Дядо ми беше поп, но почина когато бях на 2 год. и почти нямам спомени от него. Баща ми не беше религиозен и не ме е въвел във вярата, но винаги ми е било интересно. Открих Бог едва преди 1 год. Претърпях много тежка операция и се молих на Бога да бъде с мен. Всичко мина нормално и съм жив и здрав благодарение на Него. Една нощ след операцията сънувах дядо ми, който ми се яви и каза, че той се е молил на Бог за мен и ме помоли да продължа неговото дело, да стана свещеник и да въвеждам хората във вярата. Много искам да изпълня неговата воля, но не зная какво трябва да направя за да стана свещеник. Преди време е имало курсове, но сега не намирам нищо.
Моля, който знае да ме упъти.

Бог да е с Вас!
Последна промяна от MacIlian на вт май 01, 2012 9:11 pm, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
anima
Потребител
Мнения: 110
Регистриран на: чет мар 15, 2012 9:27 am

Re: Искам да стана свещеник

Мнениеот anima » вт май 01, 2012 3:07 pm

Здравейте, Г-нъ Бонѣвъ!
Наистина, неизследими са пътищата Господни и е прекрасно да осъзнаем, че сме част от великия Божи промисъл! Много се зарадвах на Вашия пост. Не зная доколко бих могла да Ви бъда полезна, но за да се стигне до хиротония, освен да сте приел Свето кръщение, трябва да сте завършил духовна семинария или Богословски факултет. Някога познавах човек, който подобно на Вас беше открил вярата,преживявайки нещо драматично в живота си и чувствайки, че е призван за свещеник, се кръсти /беше мохамеданин преди това/, след това взел благословение от свещеника си, започна да учи и година след това го видях да служи в православен храм като отец Николай. Нека Бог Ви благослови и укрепи в пътя, който сте избрал, защото "жетвата е голяма, а работниците малко, затова, молете Господаря на жетвата да изпрати работници на жетвата Си"!
Последна промяна от MacIlian на вт май 01, 2012 9:13 pm, променено общо 1 път.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Искам да стана свещеник

Мнениеот Ahmed » вт май 01, 2012 7:58 pm

Здравей, Г-нъ Бонѣвъ !
Аз мюсулманин, но уважавам стремежа ти да служиш на Господ по начин, който намираш за най-добър.
Аз искам да ти спомена само, да не разчиташ, на онова, което си сънувал, защото от мъртвите, колкото и близки или праведни/светци/ да са били, бъди сигурен, че не са в състояние и възможност да помагат и мешат в нещата от земния свят, включително и сън. Сънуването на хора, може да е резултат на - нашето подсъзнание, или чрез намесата на демони, съпътствали въпросните хора, които Бог отрежда, за всеки през земните му дни, както и ангели разбира се. Демоните имат информация за хората, която може да е била известна дори само на починалия или на починалия и неговия близък и така човек, може да изпадне в заблуда, че наистина е имал контакт със самия покойник, а онова, към което може да накара и да си мисли човека, чрез демона, може да е лъжа или заблуда, вплетена заедно с някаква достоверна информация и затова, човек не трябва да се доверява лекомислено на подобни сънища. Аз не смятам, че в случая с теб има такава заблудна, но не трябва и да отдаваш сериозно значение на този факт.
Мъртвите ни близки или светци не могат да ни помагат и да се молят за нас, а именно те се нуждаят от нашата молитва към Бог за опрощението им. Няма логика мъртвите да бъдат дейни, защото земното им изпитание е свършило и те чакат възкресението си на съдния ден за да получат равносметката си, а напътствието е от Господ. Иначе моли постоянно и искренно Създателя да те напътства към себе си и да ти показва и улеснява правилното, бъди полезен за себе си и останалите и ако Бог е отредил, ти ще бъдеш такъв, какъвто желаеш.
Дай Боже всекиму. Амин.

П.П.
По начало на мюсулманите е известно, че ако преди лягане, човек си направи "абдест"/ ритуално обмиване на части от тялото, като се споменава Бог/ и си каже някои дори кратки молитви, той се избавя от натрапчиви сънища,кошмари и бълнувания, това работи перфектно, защото съм го препоръчвал на познати и са останали доволни. Ако някой има подобни проблеми мога да му съдействам. Предполагам, че и в христянството би трябвало да има нещо подобно, но при нас с помощта на хадисите, тази и много друга информация за възползуване на вярващите е лесно достъпна и се прилага подобаващо.
timotei
Потребител
Мнения: 273
Регистриран на: вт май 26, 2009 11:48 pm

Re: Искам да стана свещеник

Мнениеот timotei » вт май 01, 2012 10:19 pm

Ахмед, малко по-спокойно с тълкуванията и отричанията. Живота в своята същина е неунищожим, защото е дар от Бога. Всеко онова, което получаваме от Бога, носи Божествения печат на нетлението. Лекотата , с която обяснявате нещата прилича повече на реклама, отколкото на здрав мирогледен отговор. Милостта Божия е над всеки, който я призовава истински, но Бог решава как да му я даде. Бог е дал обещанието на младежа в трудния момент от неговия живот, възбуждайки образа на дядо му. Това е съвсем естествено. Бог е вдъхновил младежа за още по-добър и благословен живот чрез образа на онзи, който е бил негов родов духовник. Молитвата не е дрънкане на езика, а дълбоко сърдечно движение, което промена природата на човека. Като чета казанота от вас се изкушавам да мисля, че сте протестант, толкова сте близо, че сте неразличими. Не бих искал да ви обидя или нападам, но недейте толкова агресивно към един претърпял тежка болест човек. Христос Воскресе.
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Искам да стана свещеник

Мнениеот Зограф » вт май 01, 2012 11:37 pm

Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Искам да стана свещеник

Мнениеот Зограф » вт май 01, 2012 11:50 pm

Уважаеми г-н Бонев,
Наистина добро нещо желаете и дано Господ осъществи желанието Ви. На времето в Семинарията имаше двугодишни свещеннически курсове, а сега съм чувал, че по изключение ако се подготвите добре, има Митрополити, които биха Ви ръкоположили и без семинарско образование. Бих Ви препоръчал ако не сте чели да прочетете книгата "За свещенството" от св. Иоан Златоуст издадена е 2005 г.
Vladislav
Потребител
Мнения: 121
Регистриран на: съб юни 17, 2006 3:24 pm

Re: Искам да стана свещеник

Мнениеот Vladislav » ср май 02, 2012 12:13 am

Хубаво е да имате познание и опит, двегодишния курс в семинарията е точно за това. Ако пък навлезете във вярата и намерте такъв митрополит да ви ръкоположие пак добре. Иначе в Семинарията лесно се влиза, идете там и питайте на място, или по телефона. И да - за свещеник трябва семейство, а без брак за свещенодействия трябва да сте монах с ръкоположение.
Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Искам да стана свещеник

Мнениеот Eleazar_Levi » ср май 02, 2012 2:35 pm

Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Искам да стана свещеник

Мнениеот Ahmed » ср май 02, 2012 8:16 pm

Здравей, timotei !
С някои неща съм съгласен с теб, но ще направя някои корекции и уточнения, тъй като явно не си ме разбрал точно, за което може и аз да съм виновен, защото не съм доизяснил докрай нещата, но и нямах намерение за задълбочаване, понеже темата е малко деликатана.
Да живота е нетленен, но на душата, а не на телата.
За сънищата, просто препоръчах внимателно човек да анализира нещата, преди да им отдадем, каквото и да било значение, защото, ако някой сънува, че трябва да направи нещо нередно, за което не е достатъчно просветен или пък заблуден, то по твоята логика трябва да го приеме, че е от Бог и следва да го направи - ето за това ставаше на въпрос в поста ми и обръщението ми не беше само към въпросния човек, а към всички, за да си имат едно наум.
Да за молитвата разбира се, че не е случайно нареждане на думи, още повече произнесени и възприети, като точна формула, задължително обвързана с желания резултат. Разбирането ми е меко казано далеч от това или нещо подобно. Молитвата към Бог е молба и в същото време преклонение пред него, като се признава несъвършенноста и нуждата на раба от Всевишния и убеденост, че само той е Владетеля на съдбите и да не се търсят посредници в тези дела /между човек и Бога/. И нали каза, че Божията милост, може да е за всеки и това как ще помогне или напъти някого е в прерогативите само на Господ и е много по-меродавно да се обърне някого към Бог с молитва, както споменах в поста и разбира се най-добре е с искренна вяра, отколкото примерно да разчита на съновидения, които са били едни от начините за контактуване на някои от пратениците с Господ.
И пак казвам, че няма как да съм сигурен и не твърдя, какво точно е въпросния сън на човека, а че не е редно да се разчита много на това и да осмисли правилно намеренията си като цяло, за да не стане в един момент заблуден за тях, без значение дали става на въпрос някой да стане поп или пък, каквото и да било друго сериозно житейско решение.
Нека Бог ни напътства с ясни знаци и показва верния път на всеки. Амин.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Искам да стана свещеник

Мнениеот Ahmed » ср май 02, 2012 9:00 pm

Здравей, Зограф !
Точно си разбрал, никой от пророците, не може да помогне с нищо на общността си, защото тяхната единствена и много важна задача е била да оповестят и потвърдят за Божиите повели и не са отговорни за делата на хората. Със смърта си те приключват земната си мисия и са в изчакване, както всички останали след смърта си за възкресението им на съдния ден за да получат полагащата им се равносметка и съдба /Рай или Ад/. На Съдния ден пратениците ще имат вече функцията - да са свидетели и застъпници за общността си. Което ще включва потвърждение от пратениците, че са известили подобаващо за повелите на Бог и застъпничество за някои групи хора, като със сигурност това няма да бъдат големи нечестивци, хора каквито са били в особенно положение или състояния, които смекчават тяхната отговорност, например подтиснати, душевно болни и т.н. Има предадено, че пратениците ще се застъпват за много от хората на народите си, но само Бог в крайна сметка ще решава дали да приеме застъпничеството или не и това е описано в един от най-значимите текстове от Корана -
2/255. Аллах /Богът/! Няма друг Бог освен Него ­ Вечноживия, Неизменния! Не Го обзема нито дрямка, нито сън. Негово е онова, което е на небесата и което е на земята. Кой ще се застъпи пред Него, освен с Неговото позволение? Той знае какво е било преди тях и какво ще бъде след тях. От Неговото знание обхващат само онова, което Той пожелае. Неговият Престол вмества и небесата, и земята, и не Му е трудно да ги съхрани. Той е Всевишния, Превеликия.
Да, разбира се трябва да отправяме молитви и благослов и за пратениците, защото благодарение на тези достойни мъже са стигнали до нас Божиите напътствия и мюсулманите се молят за тях Създателя да им отреди най-доброто в отвъдното и им опрости, ако в даден момент са допуснали човешки грях, като в същото време се знае и вярва, че това не може да бъдат тежки грехове/като отричане на Бог, прелюбодеяние и др/, защото Господ не случайно е избирал тези хора, както е и положението със силно отдадените хора на Бог, които наричаме светци. И ако се молим на тях или на пратениците изпадаме в многобожие и езичество. Бог винаги е давал за пример на човеците неговите пратеници, като най-добрия модел за подражание и след като те са се молили единствено и само на Бог / както, между другото и Исус/, то не е редно ние да отправяме молитвите си към друг освен, към Бог. Това са призовавали и самите те и не са изменяли никога това.
timotei
Потребител
Мнения: 273
Регистриран на: вт май 26, 2009 11:48 pm

Re: Искам да стана свещеник

Мнениеот timotei » ср май 02, 2012 9:08 pm

Ахмед, ако носехте името на св. Ахмед, нямаше да ви се налага да правиге каквито и да са уговорки от типа на: ако някой е решил да прави нещо лошо, заради съня и т.н. Човекът по-горе е прочел знак даден му в момент на премеждие, взел смело решение да посвети себе си на Бога, а вие? Вие го плашите със грешно решение! Размислите ви за нетленността са грешни и лишени от логика. Ако само духът е нетленен, за какво ще идва Господ при Второ пришествие? Това, че човек не се нуждае от посредници за да общува с Бога е идиотски сатанизъм. Молитвата и представата Ви за Бога като Владетел, ще ги прескокна, защото говорите като "вярващ", но без опит.
Елеазер, говорите като кабинетен специалист, а човекът иска да пренеса на нуждаещи се "една чаша студена вода". Това, че си "психолог" или "философ" не означава, че си такъв и в практиката на живота. Да си свещеник, означава всеки ден да се сблъскваш със всички сфери на живота.
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Искам да стана свещеник

Мнениеот Зограф » ср май 02, 2012 11:17 pm

Да, има сериозни разлики... Разбойника, който бил разпънат на кръст до Христос, казал: Помени ме Господи, когато отидеш в Царството си! А Христос му отговорил: Още днес ще бъдеш с Мене в Рая! Така, че според нас всички мъченици и праведници са вече в Рая и ако търсим тяхното застъпничество пред Бога, много по лесно бива чута молитвата ни. Например имаме хиляди случаи, когато много тежко болни са оздравявали, когато са отивали в Рилския манастир и са се молили пред мощите на св. Иоан Рилски.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Искам да стана свещеник

Мнениеот Ahmed » чет май 03, 2012 12:10 am

timotei,
Да не си прекалил с опиятите, 100 пъти поясних какво имам предвид и че не е свързано с това дали някой иска да става поп или не говорих принципно така че не си измисляй басни и сам да си правиш беседи по нея. Посредничество, ходатайство, връзки, рушвети, молби към Божиите покойни създания, а не към Бог/май нещо си му гузен/ - поограмоти се и тогава давай заключения, какво е сатанизъм и лоши контрабандни практики. Но както и да е, няма да разбереш тая вечер, затова още 1 път, наздраве.
Ahmed
Потребител
Мнения: 423
Регистриран на: ср фев 29, 2012 10:38 pm

Re: Искам да стана свещеник

Мнениеот Ahmed » чет май 03, 2012 1:24 am

Зограф,
Много хора са предизвестени, приживе, че ще са за Рая от Пророка Мохамед, а относно лечението на разни места необявени от Бог, а от смъртни за святи или лековити само заради самото присъствие на болния, са си чиста проба езичество. Но ще те осветля как, става въпросното излекуване.
За целта , да не обяснявам, всичко отново, разгледай първо моя пети пост на тази страница относно демоните и това как могат да влияят на хората и какви могат да ги забъркват -
viewtopic.php?f=27&t=2891&start=15
Заглавие: Re: Прилики и разлики между християнството и исляма - Публикувано на: 22 Апр 2012, 00:24
Много от болестите у човека, често се предизвикват от обсебването на демони, било то, чрез приемането на проблемно месо от обсебено животно, от екстремно силни емоции при смях, уплаха, от минаване през мръсни места обитавани от демони, при употребата на упияти и т.н. Само ще добавя тук, че имунизацията срещу такива обсебвания се явява степента на вярата ни в Бог и нейното прилагане. Та при наличие на такива хора, които биват закарани на подобни места и вярвайки, че самото место или кости или какъв и де друг предмет е чудодейно, въпросните демончета понякога отпускат "въжето" така да се каже от болния, но и самия демон, служещ на сатаната е доволен, че е накарал хора, като теб да си мислят, че това е заради местото, което е постижение за сатаната, понеже си изпаднал в езичество и е взел, част от вярата ти. Точно същата тактика прилагат и чрез разните му гадатели, врачки и тем подобни, контактуващи с демони. Утивайки при такива хора сатаната е доволен, че ти взел вярата, защото предполагам, че поне това го знаеш, че е абсолютно забранено и за християните и пак може да отпусне въжето, но бъдете сигурни, че загубата за тези хора и посредничащите в целия този театър, не са само за в отвъдното. Ако въпросните създания отпуснат въжето на едно место, то в последствие, го стягат другаде и пак проблем и пак при същия "лекар" и така, хайде пак на хорото за заблудени и изгубили вярата си дори без да усетят, да не говорим и за шантажите и финансовите атаки пък от страна на контактьорите. Проблема от здравословен понякога демоните го правят друг - катастрофи, малшансове, разорявания, скандали и т.н. Ако не вярваш на мен, питай ТодорК от форума, защото съм разбрал, че човека е доста наясно по въпроса, както и някои духовни служители от християните, но те са малко и не всички се вслушват в тях. Преди около година гледах 1 предаване на Карбовски и там един не помня с какъв ранг беше точно, божи служител християнин много ясно обясни и той човека нещата, но мъката или заблудата доста често изкарват извън вярата много от хората, заради тях самите или близки болни. Показаха в това предаване рисунка от 1 храм, как една жена заедно с болното си дете бива бутана, към един такъв "лечител" от сатана, друг от тях бута лечителя към жената за да ги събере, а трети пикае в подадената за помощ чаша от жената към лечителя, просто много беше показателно.
Затова не изпадайте в лекомислена заблуда, нима Исус е удостоверил или известил свещенността и лечебната сила на тези въпросни споменати места или премети и символи. Християни, ако спазвате по-стрикно заръките на Пророка си, ще бъдете много по-добре и не става въпрос само за общоизвестните от тях, защото тук би трябвало да е место за уж по-напреднали в нещата и ако не се сещате прочетете, ако нямате време, аз мога да ви помогна.
Боже смили се над заблудените вярващи от всички общности. Амин.
С последното искам да кажа, че заблуди и невежество има и при мюсулманите и затова, нека се възползувате едни от други за полезните неща. Коран -

103/1. Кълна се в следобеда ­
2. човекът е в загуба,
3. освен онези, които вярват и вършат праведни дела, и взаимно се наставляват за истината, и взаимно се наставляват за търпението.
Потребителски аватар
Г-нъ Бонѣвъ
Потребител
Мнения: 4
Регистриран на: пет апр 27, 2012 11:19 am

Re: Искам да стана свещеник

Мнениеот Г-нъ Бонѣвъ » чет май 03, 2012 3:49 pm

Благодаря на всички за отговорите! Влязох в сайта на семинарията и видях, че има 2-годишен курс и смятам да кандидатствам. Но там прочетох, че не се допускат разведени и второбрачни, а аз съм разведен от 10 години, не знам дали това ще ми попречи. Имах само граждански брак с бившата ми съпруга, без църковен. Мислите ли, че няма да ме допуснат? От 7-8 години живея с втората ми жена, но нямаме никакъв брак. Имаме едно прекрасно 5 годишно момченце. Разбрах, че за да станеш свещеник трябва да си женен, това не е проблем, защото ще се ожениме с половинката ми, но не знам дали развода няма да ми изиграе лоша шега. Моля ако някой знае повече подробности, да сподели.
Твърдо съм решил да изпълня волята на Дядо и ще се боря за това!
Благодаря Ви предварително!Бог да е с Вас!

Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 6 госта