Вярно ли е това?

теми, свързани с католицизма
беба
Потребител
Мнения: 101
Регистриран на: чет ное 18, 2010 6:37 pm

Вярно ли е това?

Мнениеот беба » вт яну 24, 2012 8:27 am

Вчера за втори път попаднах на ето този материал:


Разбира се, ме озадачи ето тази част от текста "Папата е божествен човек и човешки Бог. Затова никой не може да го съди. Той притежава неограничена божествена власт. За него на земята е възможно всичко, което е възможно за Бога на небето. Всичко, сътворено от папата, е все едно сътворено от Бога. Неговите заповеди трябва да се изпълняват като Божиите заповеди. Само един Бог е подобен на папата. Папата има власт над небесните и земните дела. В света той е това, което олицетворява Бога, той е душата в тялото. Властта на папата е по-висша от всяка друга власт, защото тя, един вид, се разпростира над Небето, земята и преизподнята, и словата на Писанието, "всичко се покорява под неговите нозе", се отнасят единствено за римския първосвещеник. Всичко е във властта и по волята на папата и никой и нищо не може да му се противопостави. Ако той повлече със себе си в ада милиони хора, то никой няма правото да го запита: "Свети отче, защо правиш това?".

Папата е непогрешим като Бог и може да прави всичко, което прави и сам Бог. Папата е опасан с два меча – той властва над духовното и светското: над патриарси и епископи, над императори и крале.

Всички хора на земята са негови поданици. Той е всичко, над всичко и съдържа в себе си всичко. Което той хвали или порицава, всички са длъжни да хвалят или порицават. Папата може да изменя природата на нещата, от нищо да прави всичко. Той има властта от неправдата да сътвори правда и обратното. Без правда и въпреки правдата да върши всичко, което му е угодно. Може да оспорва апостолите и заповедите, дадени ни от тях, да поправя Новия завет, където смята за необходимо, дори да изменя самите тайнства, установени от Иисус Христос. Папата има такава сила и на небето, че от умрелите може да направи светец всеки, когото пожелае, независимо от мнението на околните и въпреки тяхната съпротива.

Папата има власт над чистилището и ада. Той е владика на Вселената. Той може всичко, понякога дори и без да го осъзнава. Да се съмняваш в неговото могъщество е светотатство. Властта му е по-обширна и по-висша от тази на ангелите и светиите. Никой няма право, дори мислено, да протестира на неговите заповеди или съд. Който отрича властта на папата, той греши против Светия Дух, разделя Христа и е еретик. Само на папата е дадена властта да отнема от някого нещо и да го дава на друг. Той може да отнема и раздава кралства, империи, княжества и всякакво имущество. Властта си той получава направо от Бога, а императорите и кралете своята - от папата.

Папата е Божий наместник, и който отрича това е лъжец. Наместо Бога той управлява добрите и лошите ангели. Който не се подчинява на папата, не се подчинява на Бога. Никой не може да съди папата, защото е казано: "Духовният пък изследва всичко, а него никой не изследва" (1 Кор. 2:15). Той е подобие на Христа, в неговото тяло живее Светият Дух. Папата е господар на всички, цар и причина на всички причини, жених и глава на Църквата, той не може да се заблуждава, защото е всемогъщ, в него е превъплътена властта в цялата й пълнота. Той е по-висш от ап. Павел, защото по своето призвание стои наравно с ап. Петър. Поради тази причина, папата може да оспорва посланията на св.ап. Павел и да дава наставления, противоположни на тези послания. Да обвиняваш папата е все едно да хулиш Светия Дух, а това не се прощава нито на този, нито на онзи свят. Тройната папска корона е символ на троичната му власт - над ангелите на небето, над хората на земята и над бесовете в ада. Ако папата изрече присъда срещу Божия съд, то съдът Божий трябва да бъде поправен и изменен. Папата е светлината на вярата и отражение на истината. Той е над всички и може всичко…".

Такова е дословно постановлението на Първия Ватикански Събор от 1870 г. по времето на папа Пий ІХ! Не в някакви си отдалечени средновековни времена, а само преди 130 години!"

Намерих решенията на посочения събор, касаещи върховенството и непогрешимоста на папата и там не открих посочения текст. Допускам, че или аз нещо не откривам този документ, или това не е "дословно постановлението на Първия Ватикански Събор от 1870 г" , а някакъъв друг документ, или че авторката е дала недостоверна информация. Моля, за малко яснота, ако знаете нещо по въпроса.

Само да кажа , че не ми се ще да се дискутира непогрешим ли е папата или не.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот refab » вт яну 24, 2012 9:17 am

Eleazar_Levi
Потребител
Мнения: 1478
Регистриран на: нед сеп 18, 2011 7:53 am

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот Eleazar_Levi » вт яну 24, 2012 11:37 am

беба
Потребител
Мнения: 101
Регистриран на: чет ное 18, 2010 6:37 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот беба » вт яну 24, 2012 12:56 pm

Има и други неща, които не се вързват, като например, че през 1922 избират Бенедикт XV, а не Пий.

А относно символа на вярата, мисля че в Гърция например фелиокве никога не е било практика да се чете.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот refab » вт яну 24, 2012 6:42 pm

Според мен вероятно става дума за клевета и манипулация от страна на тази Алена Антонова, защото католиците трябва да са пълни идиоти за да заявят и запишат буквално и официално - според Антонова, ето това: "Папата е божествен човек и човешки Бог......." ("През 1870 г. римската църква издига непогрешимостта на папата в догма. Ето какво гласи тя:"Папата е божествен човек и човешки Бог.......)"

При това положение има вероятност, тази Антонова да е злостна и злокачествена "православна" свръхревнителка!
pax et bonum
Потребител
Мнения: 5
Регистриран на: вт окт 23, 2012 4:43 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот pax et bonum » вт окт 23, 2012 5:59 pm

Зарадва ме фактът, че не всяко злословие се приема като истина само защото е отправено срещу католицизмът, но ме натъжва това, че в 21 век все още има хора, които при всичката им ерудираност и налична информация, унижават самите себе си като пишат и изказват мнения за неща, които не са проучили и не познават.
Католицизмът не е ерес и това го признават дори вашите православни патриарси.
Разколът не създава две отделни, различни Църкви, а разделя две сестри, които обаче са свързани в името на единия Бог, Исус Христос, в Който и двете вярват.
Защо търсите различията, а не се опитате да откриете приликите, които са много повече и много по-съществени от разликите?
От кога, да си ХРИСТИЯНИН означава да мразиш и да отхвърляш другия, който в случая, дори и не познаваш?
Повтарям се, но го намирам за изключително важно -Църквата, била Православна или Католическа, е съставена от ОБИКНОВЕНИ ХОРА, които носят, като нас, бремето на техния характер, образование и амбиции. Така че, фактът, че един член на Църквата греши, не осквернява нейната чистота, но просто ни показва колко още много път трябва да извървим преди да станем достойни за името ХРИСТИЯНИН.
беба
Потребител
Мнения: 101
Регистриран на: чет ное 18, 2010 6:37 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот беба » ср окт 24, 2012 1:24 pm

Понеже аз пуснах темата и зададох въпроса, мисля е редно и да кажа извода, до който стигнах. Не, не е вярно това. Освен че не е вярно е много тендензиозно поднесено, оставам изумена, че се публикуват такива материали и то не в лични блогове.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

онова, което ми харесва у римо-католиците

Мнениеот prokimen » ср окт 24, 2012 7:56 pm

ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот ioio » ср окт 24, 2012 10:13 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот prokimen » ср окт 24, 2012 11:22 pm

Последна промяна от prokimen на ср окт 24, 2012 11:42 pm, променено общо 2 пъти.
kpetrov
Потребител
Мнения: 13
Регистриран на: съб окт 06, 2012 1:23 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот kpetrov » ср окт 24, 2012 11:32 pm

Докога православните, ще се допитват до римският папа???
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот Aurelia Felix » чет окт 25, 2012 2:59 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот prokimen » чет окт 25, 2012 10:59 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Вярно ли е това?

Мнениеот Aurelia Felix » съб окт 27, 2012 11:42 am


Върни се в “католицизъм”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта