Страхливците в Откровение 21:8

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
hristiqnin
Потребител
Мнения: 29
Регистриран на: ср окт 31, 2012 3:19 pm

Страхливците в Откровение 21:8

Мнениеот hristiqnin » съб мар 23, 2013 10:56 pm

"8. А колкото за страхливците, невярващите, мерзавците, убийците, блудниците, магьосниците, идолопоклонниците и всички лъжци, тяхната участ ще бъде в езерото, което гори с огън и жупел. Това е втората смърт."

В какъв смисъл се има предвид "страхливци"? Страхливци, водени от притеснение (липса на вяра, доверие) или изобщо хора изпитващи страх? И изобщо възможно ли е човек да не изпитва никакъв страх (паника, моментен страх от сблъсък, примерно)? Извинявам се, че може да приемам нещата твърде буквално, но от това, което досега съм прочел като интерпретаци лееко ме обърква.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Страхливците в Откровение 21:8

Мнениеот Next » съб мар 23, 2013 11:46 pm

hristiqnin, тук има богослови, нека те отговорят.
Отговора не е толкова труден, но нека да го формулира някой, който е чел по въпроса. Иначе има книга (Синодално издателство доколкото помня) за тълкуванията на светите Отци относно Откровението.
mon
Потребител
Мнения: 129
Регистриран на: ср авг 27, 2008 5:19 pm

Re: Страхливците в Откровение 21:8

Мнениеот mon » нед мар 24, 2013 12:35 pm

hristiqnin, ето един цитат от статия, който може би ще ти даде отговор:
''Друго много важно благо, което е последица от поста, е смелостта. Като пости, човек става смел, придобива смелост, която е много важна добродетел въобще в духовната борба. Ако нямаш смелост, не може да се спасиш. В Патерика се казва нещо хубаво – един подвижник отишъл и попитал аввата:

- Кажи ми, авва, как мога да се спася?

А той отговорил:

- Ако имаш сърце, можеш да се спасиш.

Разбира се, не е имал предвид биологичното сърце. Ако го искаш от сърце, ако сърцето ти го казва и имаш смелост, ще се спасиш. Ако нямаш смелост и си страхлив, няма да се спасиш. Не можеш да се подвизаваш и да следваш Бога, ако си страхлив, защото, за да следваш Бога и въобще каквото и да правиш в живота си, трябва да си смел. Дори и в брака - един страхлив човек не може да се ожени. Защо се смеете? Трябва да си или страхлив или умник, за да не се ожениш. Ако нямаш смелост, не влизаш вътре, страхуваш си, ама как ще се справя, как ще го направя, нито за монах ставаш, нито за каквото и да е друго. Човек трябва да има смелост в душата си, за да може да изпълнява всекидневни неща в живота си, от най-простите до най-сложните, до най-ценните, като най-ценното е спасението. Ако нямаш смелост, как ще кажеш „Не!” на греха? Как ще кажеш „Не!” на всекидневното предизвикателство на страстите, на предизвикателството на изкушенията, ако не се научиш да придобиваш тази смелост и да бъдеш неподвижен в това, което си решил, в това „Не!”, което казваш. Ако не се неподвижен и си тръстика, люлеена от вятъра (Мат 11:7), със сигурност, няма да издържиш, Всеки път ще се проваляш.

Смелостта е много могъщо и важно нещо, тя е силата на душата, която човек трябва да има. Бог казва, че страхливите нямат да влязат дори в царството Божие. Това се описва в Откровението - наред с крадците, с тези, които се занимават с магии и т.н., са и страхливите, защото страхът е белег за неверие. Страхливият човек има проблем с вярата. Силният не е силен, защото вярва в себе си, не защото казва: „Аз съм силен, юнак и ще направя всичко!”. Не е така в Църквата, а „Ще направя всичко с Божията сила! Да, ще направя всичко, ще се подвизавам, ще се боря, ще умра, но чрез Христос, Който ме укрепява, а не сам, не със собствените си сили, не от само по себе си, защото така той ще се срине. Както и св. ап. Павел казва: „Всичко мога чрез Иисуса Христа, Който ме укрепява” (Фил. 4:13) Както Христос казва в Евангелието: „без Мене не можете да вършите нищо” (Йоан 15:5), както и на друго място: „Всичко е възможно за вярващия” (Мк. 9:23). Когато си страхлив, нямаш тази вяра да кажеш: чрез Бога и чрез вярата в Бога ще преодолея пречките, трудностите и всички тези неща, които имам пред себе си. Нали?''
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Страхливците в Откровение 21:8

Мнениеот Next » нед мар 24, 2013 1:47 pm

Ще си позволя да добавя само, че страхливия няма любов.

"...Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека."

Става дума за любовта към Бога.
И вяра в това, което Той е обещал на своите си...
И вяра в Божия промисъл за всеки човек.
Разбира се разумна вяра, а не безразсъдство.
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Страхливците в Откровение 21:8

Мнениеот Зограф » нед мар 24, 2013 5:00 pm

hristiqnin
Потребител
Мнения: 29
Регистриран на: ср окт 31, 2012 3:19 pm

Re: Страхливците в Откровение 21:8

Мнениеот hristiqnin » пон мар 25, 2013 11:39 am

Значи става въпрос за страха (срама) от това един да признае вярата си, така ли? Надявам се да е така, защото намирам за напълно невъзможно някой човек нито веднъж да не изпита страх в живота си. mon, не са ли нормални тези притеснения стига да не са постоянни? Честно казано страха трудно се контролира, я го изпиташ, я не. Аз попринцип лесно се стряскам и понякога може да се стигне до паника. Честно казано този текст от Библията ми доведе доста стрес, притеснение и объркване. :-/ :-(
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Страхливците в Откровение 21:8

Мнениеот Зограф » пон мар 25, 2013 9:07 pm

Да, за страха да изповядваме вярата си пред всички и при всякакви обстоятелства става въпрос, което никак не е лесно, като знаем, че даже и свети апостол Петър не устоя и се отрече за една нощ три пъти. Затова се молим с молитвата "Отче наш", Господ да ни избави от искушения и лукавия, защото сме немощни и без Божията помощ страховете ни неминуемо ще ни доведат до падение.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

ИНСТРУКЦИЯ В СЛУЧАЙ НА ГОНЕНИЯ

Мнениеот prokimen » съб юли 30, 2016 9:41 pm

протоиерей Игорь Рябко
Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта