Откровение 20: 1-7

въпроси за източниците на нашата вяра
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот small axe » нед ное 10, 2013 9:40 pm

Йоан е викнат във видението горе - за да види това което има да стане после!
Преди това виждаме какво става в трета глава с църквите на земята, после горе му е показано какво ще стане отново - на земята, тръбите, язвите чашите, всичко това става на земята не на небето.

Написано е за да разберем, не да се чудим и никога да не разберем.
Сега въпросът ми беше, дали това управление на Христос може да започне преди да стане съпротивата срещу белега. от твоя отговор не ми стана ясно ти дали си ме разбрал. Според думите ти излиза, че според теб, има хора които вече са устояли и не са поставили този белег?! Така ли или как?

Аз вярвам, че това досега не е ставало, но предстои, и от това следва и че никакви хиляда години не са започвали, както Некст си вярва.. Писанията ясно говорят за това и не бива да не мислим по тия въпроси, но напротив много да мислим.
ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот ivanb63 » нед ное 10, 2013 10:29 pm

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот small axe » пон ное 11, 2013 12:19 am

Несериозен и невъзможен отговор даваш.
Няма как да не са приели белега, понеже белегът още не поставян на никого. Никой от тези дето ги изброи, ако и да са мъченици не са се сблъскали с поставянето на подобен белег, който не ти позволява ни да купуваш ни да продаваш. Нека писанията ни водят, не нашите си размисли за разни преобрази.

И така, стана ясно от писанието, че никой още не се е сблъсквал с онзи конкретен белег на звяра. Съответно още никакви хиляда години не са настъпили и некст не е възкресен в контекста на първото възкресение. Картонената къщичка по този въпрос, рухна с трясък. Само дето никой не ще и да чуе wink:
ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот ivanb63 » пон ное 11, 2013 10:13 am

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот small axe » пон ное 11, 2013 11:14 am

ivanb63
Потребител
Мнения: 819
Регистриран на: вт фев 16, 2010 12:20 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот ivanb63 » пон ное 11, 2013 6:09 pm

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот small axe » пон ное 11, 2013 6:20 pm

Най - сетне почваме конструктивно, за което се радвам.
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот Зограф » пон ное 11, 2013 6:48 pm

Поради отправената към мен покана от Аурелия да участвам в тази тема, ще кажа следното: темата за хилиазма като ерес е много стара и за нея ти препоръчвам да прочетеш в "Историята" на Евсевий Кесарийски /кн. 7, /, а за останалите съчинения ще се постарая да ги намеря тези дни. Най-яркият представител на хилиазма е египетския епископ Непот Арсинойски, който също като теб защитава буквалното разбиране на тези текстове в съчинението си "Изобличаване на алегористите". След неговата смърт неговите привърженици издигнали като най-ярък защитник на тази доктрина Коракион, който поканил на диспут св. Дионисий Александрийски. Св. Дионисий се съгласил да отиде при тях в Арсиной и в присъствието на всички презвитери и вярващия народ в течение на три дена изпълнения с благодат търпелив Архиерей св. Дионисий първо изслушал и отговорил на доводите на своите опоненти и накрая постигнал всички присъстващи да признаят православното разбиране, че написаното не бива да се разбира буквално. Към записаното от скорописците на този диспут св Дионисий направил някои добавки и тези две книги са известни под надслова "За обещанията ". Всичко това се е случило през далечната 235 година и сега да се подновява тази опровергана окончателно преди 1800 години ерес е просто несериозно. Съжалявам, че поради либса на време няма да мога да пиша повече по тази тема.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот small axe » пон ное 11, 2013 7:26 pm

Жалко! Явно никой не иска да мисли с главата си, а мислят само през призмата на някакви имагинерни защити на алегоричните тълкувания на Ориген. Жалко наистина. Алегорията, когато човеците си и използват когато им скимне е истинско разрушение, чрез нея може да се докаже, почти всичко което доказващият си е наумил.
Когато дойде Господ, тогава ще ми е любопитно да зърна физиономиите на всички онези които разчитат не на писаното в писанията по тази тема, а на тълкуванията на хора, които даже не са познавали. Много сте доверчиви, досущ като галатяните, които Павел порица. Дяволът е много хитър и тук умело е взел една истина и я е изкривил, карайки ви да смятате, че истината по този въпрос е ерес и да се заплетете в алегориите.
Жалко, че не се последвали по този въпрос онези/ Ириней Лионски и другите/ които изредих горе. Те са казвали истината, понеже са тълкували не алегорично, но съвсем буквално хилядагодишното управление.

Крайно съм разочарован от реакциите на участниците в темата /освен Иван, който явно не робува на доктрини/. Явно съм бил наивен, че тук има хора които са като Беряните. Няма! Всичко е закостеняло предъвкване на догми без проверката на тези догми и тяхната истинност, поради които е и плачевното състояние днес на православното християнство..
В заключение- четете писанията не разчитайте някой да ви обяснява писанията, още по- малко древногръцките философи... Не искам никой да обидя, ако някой се е засегнал се извинявам, както редно и приключвам устието си в темата
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот Next » пон ное 11, 2013 8:09 pm

А дано, ама надали. Светия ти живот те кара да прозираш през една от най-големите тайни на всички времена и въпросната святост не ти дава мира...
Зограф
Модератор
Мнения: 933
Регистриран на: вт апр 28, 2009 11:22 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот Зограф » вт ное 12, 2013 2:54 pm

Човек трябва да е изключително много заслепен за да отрича, че Откровението на св. Йоан Богослов са видения изпълнени със символични същества и други алегории. Тук Господ Иисус Христос дава откровение на любимия си ученик с характерната за новозаветната есхатология антиномия : "вече" и "още не"- минало, сегашно и бъдеще се преплитат така, че да се търси присъщата ни човешка последователност на събитията, глава, след глава е сериозна грешка за буквалистите от някои протестантски деноминации. Същото се отнася и до сложната символическа система на Откровението на св. Йоан. Тя не може да бъде разчетена по "берянската система на Смол" /моля извинение не искам да Ви засегна лично, напротив много Ви уважавам/. Тук е заложено богословие, което надхвърля моите посредствени знания. Ако мога да различа сатаната изобразен във виденията на св. Иоан в образа на змея и звяра излязъл от бездната на морето, то след тях следват множество подобни същества зверове с рога, блудница, лъжепророк и цялата плеяда богопротивна узурпирана самообожествяваща се земна власт, която е тайната на отстъплението. Също и числото 666, което е име на човек отново и отново потвърждава, че тук е нужен "ум Христов", а не берянски търлкувания. За тези които твърдят, че текста за хилядагодишното царство е буквален могат да им се зададат няколко последователни въпроса докато не признаят, че няма нищо буквално написано и в гл. 20 /както е и на всякъде в Откровението/ , като например ключа от вратите на бездната и веригата за свързване на дявола да не би от желязо от Кремиковци да са направени? Не, не бива да слизаме на такова елементарно ниво да спорим за отдавна установени и всеобщо признати неща в учението на Църквата.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот small axe » вт ное 12, 2013 4:36 pm

Много от символите са обяснени какво са.
Аз говоря за следното- след белега на звяра и съответно издържането на светиите, тогава става първото възкресение и тогава чак е тн хилядагодишно царуване. Това е което е ясно и ако си позволя и аз онова със заслепението да го ползвам, бих казал, че човек трябва да е доста позаслепен от човешки алегорични доктрини за да отрече горният извод, напълно ясен от текста..

Откровението не е написано за да не го четем, изучаваме и РАЗБИРАМЕ, а напротив да го Разбираме! И Бог ни е дал ум и своят Дух за да проумеем написаното. Иначе е безсмислено да ни нарича Бог блажени, ако го четем и пазим, но не го разбираме. Няма как да го пазим тогава..
Моите уважения Зографе също, знаеш това :thumbup: , но тук учението ви не е според истината.
Надявам се все пак да не сте непогрешими като оня еретик - папата, и да имате благородството на беряните да изследвате писаното, а не сляпо да вярвате на който и да е, па бил той и праведен човек. Доста наивни сте.

Иначе различията ми с тебе в това виждане, на мен не ми пречат, понеже аз знам че говоря истината, защото съм изследвал писанията без да ми влияе някой, но вие от ваша страна сте тотално повлияни от тълкуванията на Ориген, и явно не желаете да ги премислите, това си е ваша работа и отговорност. Не ми е за пръв път да се сблъсквам с човешки доктрини, окопали се дотам, че да стоят по високо от Божието слово. Самият аз съм наричан еретик и отлъчен от християни, поради това, че вярвам и защитавам събиране на вярващите след голямата скръб, а не преди нея, понеже това е Божието слово, и на мен не ми пука, дали ще ме отлъчат, важното е истината да се казва, за да бъдат предпазени вярващите от идещите измами.
Във вашето разбиране че вече милениума е настъпил и вие царувате, има също голяма опастност. Мнозина могат да бъдат измамени от идещият антхрист поради това и да го приемат всъщност за месията които иде да установи вечното си царство. Четете текстовете къде пише, че по времето на антихриста, вярващите ще бъдат преследвани от хора, които ще мислят че принасят служба на бога. Това ще са хора измамени, че антихристът всъщност е Иисус Христос и той е дошъл за да съди непокорните, а те ще мислят че непокорните сме ние.. Много ще приемат лъжата, поради именно тези измами и поради непазене и неразбиране на Божественото откровение.

Има последователност в конкретният текст в 20 глава и тя не може да мине за алегория или символ,и това и малко дете би видяло, ако не го е метнал някой предварително, естествено. Първо звяра, после белега, после устояването, после възкресението и чак после ЦАРУВАНЕТО!
Вие, братя, още не царувате буквално, нито сатаната е вързан, когато дойде това време ще признаете грешката си.

Поздрави!
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот Кабрал » вт ное 12, 2013 6:40 pm

Смол, другите глупости не ми се четат, нито коментират, но не наблягай на беряните. Те се съмнявали в благовестието. Не го приели със сърцето и душата си, а мислили, че апостол Павел ги лъже. Имали едно добро качество, за разлика от другите езичници решили да проверят дали апостолът е чиста проба лъжец или е възможно да казва истината и затова изследвали Светото Писание. Ние трябва да вярваме не като апостол Тома за да бъдем блаженни, както е писано.
Самото Откровение не може да е извор на догматика, по ред причини, затова и доколкото знам не се чете в църквите.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот small axe » вт ное 12, 2013 6:57 pm

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Откровение 20: 1-7

Мнениеот Кабрал » вт ное 12, 2013 7:27 pm


Върни се в “писание и предание”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост