"Символите" на протестантските вярвания

теми, свързани с протестантството
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: "Символите" на протестантските вярвания

Мнениеот Aurelia Felix » чет яну 23, 2014 8:56 pm

small axe извинявам се за острия тон, всъщност докато не се самоопределиш като православен не си длъжен да познаваш Православието, трагедията е, че голяма част от православните не го познават. Голяма грешка и съблазън е християни извън Православието е да си съставят мнение за последното от форумите в интернет. За да може човек да си състави правилна представа за каквото и да е трябва да чете оригиналните източници, а не интерпретации върху оригиналните източници и то от форумни мнения.

small axe написа: Има мнозина които като чуят- "Това е казал еди кой си св. отец" и са готови да направят темане.


Творенията на светите отци са достъпни в интернет за всеки, който знае английски - Католическа енциклопедия и Патрология Грека/Латина. Абсолютно всеки, който е чел кой да е от отците на Църквата ще види с какъв респект говорят те за апостолите и как на никого и през ум не минава да се пише равен на тях, камо ли по-голям от тях. Това първо.
Второ абсолютно никой свети отец не е смятал себе си за безгрешен, нито Църквата го приема за такъв. Всеки що-годе читав и с ума си православен християнин знае и разбира това, а също и че за да си православен е от значение да приемаш православното вероучение, а именно вероопределенията на 7-те Вселенски събора. Всеки читав православен знае, че Църквата приема както ние, така и светите отци, да имат частно мнение по въпроси, които не са от значение за спасението и веровите истини.
Та тия с "теманетата" са или неофити-фанатици или психично болни. Че са много, много са, това е факт и трагедия. Факт е също и че подобни хора в повечето случаи никога не са чели пълно произведение на кой да е отец, освен нарочно подбрани цитати с цел манипулация от някой религиозен гуру.

small axe написа: Докато вашето разбиране по- скоро клони към това, че ако някой не приема напълно казаното от тн. св отци, то той не му е чиста работата и вероятно не е част от Христовата църква.


Както вече поясних по-горе, това не е "нашето" разбиране, то не е разбиране на Вселенската Христова Църква.

Спомням си през годините, когато бях протестантка, пасторите говореха с пълно презрение за светите отци на Църквата, те бяха едва ли не забранени за четене. Стигаха и по-далеч - някои твърдяха, че именно светите отци и съборите на Църквата изопачили вярата на първите християни! Лъжеха, че поповете се наричали също "свети отци". Всичко беше с цел, за да повярваме ние невежите, че след близо 2000 години именно тях издигал Бог, за да стигне евангелието отново до света.
Далеч съм да твърдя, че всички са такива, но тези, които познавам - бяха. Тогава, през 90-те нямаше още интернет и човек нямаше как да се осведоми и да стигне до истината...
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: "Символите" на протестантските вярвания

Мнениеот Кабрал » чет яну 23, 2014 9:41 pm

За Светите отци нали сме се разбрали? Само участниците във Вселенските събори и са безгрешни до съборните определения. Не се ли направи точна разлика се изпада в недоразумения. Няма как да се разбере Библията без да четат църковните писатели (отци). Може не всички да са прави в различни тълкувания или мнения извън догматичните, но знаят кое какво означава и от тях можем да се научим да тълкуваме и самостоятелно. Това не означава, че можем да излизаме извън тълкуването, което дава Църквата, а когато го направим трябва да потърсим къде сме сгрешили.
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: "Символите" на протестантските вярвания

Мнениеот small axe » чет яну 23, 2014 10:53 pm

Само участниците във Вселенските събори и са безгрешни до съборните определения
Няма как да се разбере Библията без да четат църковните писатели (отци).


Талибански твърдения. Невярни. Аз може и да приемам неща писани от хора в древността и то да ги приемам само защото виждам че са в синхрон с апостолите, но никога не би ми и хрумнали твърденията на Кабрал. Това наричам аз опасност от заблуда. Да си приемеш съборното мнение на човеци за абсолютен авторитет. Едно време това са настоявали и древните фарисеи и законоучители, че само те могат да кажат кое как е, но иронията е, че едни прости рибари познаха Месията и проумяха неща, за които доста от самите фарисеи останаха слепи. Няма непогрешими, нито единични хора, нито групи хора! Набий си го това в главата Кабрал. Не си създавайте кумири. Да, авторитети може, но не непогрешими. Станат ли непогрешими стават кумири.

Някой като Аурелия ще разберат какво казвам предполагам, другите пак ще почнат да плюят- протестааант, еретик, лъженезнамсикакъв.. Да ви кажа, все ми е тази. Неуверените хора са агресивни и искат другите да вярват точно както те смятат. Бъдете си православни, но да твърди някой, че той е уникален и единствено истински християнин е голяма самоизмама. Такива хора са Некст и Кабрал. Наслушах се в този форум на глупости наистина. Има и хубави неща, но глупостите ги засенчват за съжаление.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: "Символите" на протестантските вярвания

Мнениеот Next » пет яну 24, 2014 10:08 am

Което си е вярно, вярно си е. "Непогрешим" е само папата..., т.е. няма безгрешни хора. Това го казва и св. Православие, но защо Кабрал ги прави тия изречения - да каже той.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: "Символите" на протестантските вярвания

Мнениеот Кабрал » пет яну 24, 2014 12:47 pm

Приемането на съборното определение (догмат) се ръководи от Светия Дух и няма как да е грешно. Конкренто за евангелистите - ако можеше да е грешно значи и канона на Библията е грешен. Извън съборното решение отците са хора и грешат. Точно затова не трябва всеки хващал перото и писал на църковна тема да се титулова "свети отец".
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: "Символите" на протестантските вярвания

Мнениеот small axe » пет яну 24, 2014 4:07 pm

Приемането на съборното определение (догмат) се ръководи от Светия Дух

Отново лозунг. Светият Дух не е длъжен да слугува на човешки лозунги.
Той би ръководил нещо, както в деания на апостолите, и там пише - "Светият Дух рече", тогава можеш да смяташ че Той ръководи и казва нещо.
Но ако нищо не е рекъл ,тогава хората могат да си постановяват каквото си искат, но то не е задължително вярно.

Самите евангелия и новозаветни послания си имат своята тежест и истинност, като ги четеш си личи, те нямат нужда да ги признава някой си непременно. Те са си такива. Чел съм и доста други посления и писания с претенции, но нямат това звучене като новозаветните. Древните вярващи са били достатъчно изпълнени с Духа хора и са ги отделили като заслужаващи доверие. Аз съвсем не смятам, че някъде няма и други писания от апостолите и свидетелите Христови, които да имат същатата тежест. Но не съм ги срещал просто. А и важното е че те няма да противоречат на нищо от казаното в новозаветните такива. Тоест ние днес имаме достатъчното за проумяване на Божията воля за нас на земята и за проумявнето на смисълът на въплъщението, живота, смъртта и възкресението на Месията, както и нашата надежда - възкресението на мъртвите.

Това че вярващи хора са ги разпознали като истинни писания от Бога, не прави тези дето ги разпознават причината писанията да са истинни. Също не прави така, че винаги когато някои вярващи епископи се събрали заедно и да постановяват ВИНАГИ каквото решат истинно. Това са човешки постановления с цел да се придаде тежест на дадени решения. Светият Дух не е длъжен непременно да е съгласен с тези решения.
Виж, ако Светият Дух рече нещо, както в деания на апостолите имаме пример, тогава вече това нещо, може да е извън съмнение че е непогрешно, понеже сам Бог го казва.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: "Символите" на протестантските вярвания

Мнениеот Кабрал » пет яну 24, 2014 4:55 pm

Хубаво е, че форумът се уреди с говорителя на Светия Дух!
Смол, ти да не си решил да даваш пари на заем на участниците в следващия Вселенски събор, то се кахъриш какви са? Няма да се косиш - ние знаем какво са направили от приетите от тях решения и е крайно глупаво да влизаме в света на фантасмагориите след като можем да докажем, че не са прави като посочим грешки на решенията им. Ей ти в нета и решенията, и Библията, сядаш и им теглиш една критика по същество. Иначе самите участници може да са всякакви, но ние говорим за решенията.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: "Символите" на протестантските вярвания

Мнениеот Aurelia Felix » съб яну 25, 2014 6:20 pm

В протестантските среди съм чувала много измамници да пророкуват с "Така казва Господ", "Така говори Светия Дух/Отец/Иисус" и тнт. До едно пророчествата им бяха или пълна лъжа или ако някое от тях беше персонално "пророчество" и имаше истина в него, то тази истина не беше съобщена на "пророка" от Светия Дух, а от съответния църковен клюкар и доносник. В харизматичните среди и до ден днешен "Светият Дух" не е спрял да открива нови и нови "верови" истини до степен, че тия хора там вече не знаят в кой бог вярват.

Ако сме с ума си и сериозни християни ние трябва да разберем, че Бог винаги промисля няколко хода преди нас за самите нас що се касае до ежедневието ни, а за Неговата Църква е промислил от самото начало. Ще е проява на неверие да си мислим, че Бог ще остави Църквата Христова без един стабилен и строго формулиран канон за нейната вяра, още повече векове преди Гутенберг да създаде пишещата машина, за да могат да се печатат Библии, а също така и векове преди масовото образование поне в бяла Европа да стане факт.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: "Символите" на протестантските вярвания

Мнениеот Next » съб яну 25, 2014 10:09 pm

Любителите на Sola Scriptula ако може да се замислят над факта: много столетия не е имало почти никакви книги и грамотност. Е, тогава имало ли е християнство, или чак като се е появил Лутер и компания е преоткрито то? Тогава не е ли било основно Словото ?! Или всеки си е имал библия и е размишлявал над нея ?!

П.п. В древността преводач е вземал за книгата си толкова, колкото е тежала тя в злато. А древните книги определено са по-тежки от съвременните.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: "Символите" на протестантските вярвания

Мнениеот Next » пон сеп 19, 2016 4:02 pm

"Символите" на протестантските вярвания... са зелени :)

Религиозные организации США зарабатывают больше Apple и Google
Годишния оборот на религиозните организации в САЩ са ни много ни малко 1,2 трилиона доллара!
Само 0,75% от тях отиват за социални дейности.

П.п.: Рон Хабард:
«Ако искаш да изкараш 1000$ - открий бензоколонка, искаш да изкараш милион - създай нова религия».

Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост