Католическата инквизиция

теми, свързани с католицизма
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Католическата инквизиция

Мнениеот small axe » пон фев 17, 2014 9:51 am

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Католическата инквизиция

Мнениеот Aurelia Felix » пон фев 17, 2014 10:29 am

small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Католическата инквизиция

Мнениеот small axe » пон фев 17, 2014 11:23 am

е тогава за каква християнска църква говорим? По скоро говорим, за човешко изобретение, имитация на Христовата църква. Плодовете са които го показват
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Католическата инквизиция

Мнениеот Aurelia Felix » пон фев 17, 2014 8:57 pm

Не знам Смол, аз не се наемам да съдя, Един Единствен е квалифициран за това.
Знам само, че нещата не са прости, както ни се иска да бъдат. Знам също и че както отделните хора, така и обществата и Църквата като такава търпят развитие. Било към поправка, било към още по-лошо.

За периода от човешката и християнската история, който коментираме, горещо перпоръчвам "История на Средновековния Запад" на Жак льо Гоф.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Католическата инквизиция

Мнениеот Next » нед юли 02, 2017 12:05 pm

Да видим каква е съвременната католическа инквизиция и нейния PR:

Съжалявам, нормална медия няма да тръгне "срещу течението"....

"..... Папа Франциск, пред 120 хиляди души, на площад „Свети Петър“ в Рим, канонизира Майка Тереза за светица в римокатолическата църква.

Агнес Годже Бояджиу е родена на 26 август 1910 г. в Скопие, в семейството на богати албанци католици.

Баща й – Никола Бояджиу, бил албански националист от Призрен, член на нелегална организация, чиято цел била „очистването на Скопие от славяните окупатори – имат се предвид македонци, сърби и българи, и присъединяването му към Албания“.

Ненавистта към славяните била причината за насилствената смърт на Никола през 1919 г.; той бил убит по времето на атака срещу сръбско село. Неговата дъщеря наследила омразата му към славяните.

Отношението на Агнес Годже към родното й Скопие е много показателно.
Когато на 26 юли 1963 г. в резултат от земетресението там загинали 1070 души и били разрушени 75% от сградите, тя отказала да отдели финансова помощ чрез своя монашески орден за борба с щетите, но благословила персонала на американска военна болница.

Болницата престояла в Скопие 15 дни. Македонците разказват, че американците пет дни монтирали болницата, пет дни правили снимки на фона на развалините и пет дни я демонтирали…

Съветският съюз изпратил в Скопие 500 военнослужещи от инженерни войски, които работили в града половин година. Те спасявали живота на македонци, оказали се под развалините.

През 1928 г. Агнес Бояджиу завършила гимназия и заминала за Ирландия в монашеския орден „Сестри Лорето“. Там тя научила английски език и станала монахинята Тереза; след това била изпратена в индийския град Калкута да преподава в католическото училище „Света Мария“.

По нейните спомени през 1946 г. Агнес Годже имала видение.
Христос (?!) й заповядал да напусне училището, да хвърли монашеските дрехи, да облече местната носия сари и да тръгне да помага на бедните и нещастните.

С помощта на местните власти Майка Тереза създала през 1948 г. учреждението „Дом за умиращи“ в бившия индийски храм на богинята Кали. 12 монахини и Майка Тереза създали ордена „Сестри – мисионерки на любовта“. През 1950 г. орденът спечелил поддръжката на епископа на Калкута Фердинанд Периер, който започнал да действа в целия свят с благословението на папа Павел VI.

Майка Тереза спечелила световна слава, когато през 1969 г. бил заснет филмът на журналиста от ВВС Малкълм Магеридж – „Нещо прекрасно за Бога“.
В резултат от мощния пиар броят на монахините в ордена стигнал до 5 хиляди, появили се над 500 храма в 121 страни. Навсякъде се отваряли болници за тежко болни хора и социални домове, които Майка Тереза, както преди ги наричала „Домове за умиращи“.

Какво разказва Мери Лаудън, която работила в един от тези домове:

„Първото ми впечатление беше все едно, че виждам кадри от нацистки концлагер, тъй като всичките пациенти бяха голи. От мебелите имаше само примитивни дървени легла. Две зали. В едната бавно умираха мъже, в другата – жени. На практика – никакво лечение, от лекарствата – само аспирин и други евтини препарати. Системи не достигаха, иглите се използваха многократно, монахините ги миеха със студена вода. Когато ги питах защо не ги изваряват, те ми отговаряха, че не е нужно и че няма време за това…“

Думите на Мери Лаудън са потвърдени от многобройни проверки на „Домовете за умиращи“.
В тях не се сключвали трудови договори с лекарите, а цялата работа изпълнявали безплатно доброволци, повярвали в мита за Майка Тереза. Докторите виждали, че не се спазват хигиенните норми, заразяването между болните, лошата храна и липсата на елементарни обезболяващи.

Новата светица заявила относно обезболяващите следното:

„Има нещо прекрасно в това, как бедните приемат участта си, как страдат, като Христос на кръста. Светът получава много от страданието. Мъчението означава, че Исус ви целува…“

За Майка Тереза болният не трябвало да оздравее, а да премине в лоното на католицизма и така да се спаси от мъките на ада в задгробния живот.

Колкото по-силно страдал болният, толкова по-лесно било да бъде убеден, че за да се избави от мъките, трябва да стане католик. В „Домовете за умиращи“ провеждали ритуал с католическо кръщение.

Когато на самата Майка Тереза й потрябвала медицинска помощ, тя не използвала услугите на своите учреждения, а отишла да се лекува в една от най-скъпите клиники в света – в щата Калифорния."
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Католическата инквизиция

Мнениеот Кабрал » пон юли 03, 2017 11:07 pm

Винаги съм казвал, че еретиците не могат да имат светци, техните "светци" в Писанията се наричат "бесове". Относно Майка Терезаот десетилетия има крайно негативни мнения и то от западни жерналисти, изследвали нейният живот. Безспорно е, че на гърба (или гробовете) на 29000 нейни пациенти, умрели в мъки, Ватиканът е натрупас стотици милиони приходи, според някой милиарди. Тереза поддържала възгледа, че страдайки нещастниците се доближават до Христос ("страданието е целувката на Иисус") и чрез страданието ще се спасят. В интерес на истината и Йов е заслужил Божията благодат чрез страдание, но за това Бог не е събирал дарения. Парите дадени за облекчаване на страданията на болните били превеждани в касите на Ватикана при положение, че наистина тези болни са умирали при скотски условия. Да не говорим, че огромното болшинство от тях били индуиси, никога не чули за Иисус Христос, т.е. целта не е била дори да се христианизират, а смъртта им да се продаде скъпо. Ако поне малка част от парите беше отивала за болните щеше да е друго или поне можеше да се говори, че техните мъки са били облекчени, но за тях нямало нищо освен глад и мизерия. Вероятно в домовете на смърта са били малко по-добре отколкото ако умираха на улицата, но какво означава да умреш "малко по-добре" след като си докарал поне 30-40 хил. долара на майката и папата?

Върни се в “католицизъм”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта