Личностни разстройства

въпроси за източниците на нашата вяра
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Личностни разстройства

Мнениеот Aurelia Felix » пет окт 10, 2014 2:11 pm

Тези състояния са доста често срещани в днешно време. Преди няколко години, когато пуснах една тема във форума, описваща как да се пазим от взаимоотношения с подобни индивиди и как да ги разпознаваме, доста "зли духове" се разпищяха във форума :)
Обаче нашето спасение е неизменна част от изцеляването на личността от злината и греховността, затова и Православната Църква е лечебница, а не прокуратура, нито зандан.
Интересното е, че колкото повече чета по темата, толкова стигам до извода, че всъщност лошотията на човека не е нищо друго освен болест на личността. Затова е важно да се познава болестта и да се търси Лекарят, защото никой да не си въобразява, че с долуцитираните състояния, реално бидейки в ада още приживе, някога ще влезе в Рая.

Долуцитираният текст не е мой, взет е от друг форум, но не поствам линк, защото линковете обикновено никой не отваря. Когато имам време, ще допълвам за всяко личностно разстройство повече информация.

Приятно четене :)


Личностови разстройства са тези засилени характерови черти, които пречат на околните. Старото наименование на личностовите разстройства е психопатия или характеропатия. Такива хора се чувстват съвсем комфортно с характерите си, поне докато социумът ги търпи. Могат да развият невротичност, когато характеропатията им не е търпяна и задоволявана от околните.
Хората с характеропатия са напълно уверени, че те самите са напълно наред и че ако има някой, който да е виновен за напрежението, което постоянно създават с присъствието си, това е всеки друг, но не и те!


Параноидно личностово разстройство

Личностово разстройство, което се характеризира с (1) прекомерна сензитивност към преживяване на неудачи и неуспехи; (2) злопаметност по отношение на нанесени обиди и оскърбления, склонност към отмъстителност; (3) мнителност и постоянна склонност към изопачено възприемане на околните, като например техни неутрални и дори приятелски действия повратно се тълкуват като враждебни или оскърбителни; (4) борбено и непреклонно чувство за собствена правота, несъобразено с реалната ситуация; (5) склонност към патологична ревност; (6) склонност за преживяване на значителна собствена значимост, изразяваща се в трайни себеотносни нагласи; (7) свръхангажираност с неоснователни “конспиративни” обяснения на събитията от непосредственото обкръжение или в света. В някои случаи разстройството е възможно да се задълбочи в параноидна шизофрения.

Диссоциално личностово разстройство (социопатия)

Личностово разстройство, което става обект на внимание преди всичко поради голямото несъответствие между поведението на лицето и съществуващите социални норми и което се характеризира с : (1) грубо безразличие към чувствата на другите; (2) изразена и постоянна безотговорност и игнориране на социалните норми, права и задължения; (3) невъзможност за поддържане на трайни взаимоотношения, въпреки че няма затруднения в установяването им; (4) крайно ниска поносимост на фрустрация и нисък праг на отключване на агресивни реакции , вкл. и физическо насилие; (5) неспособност за изживяване на вина и за извличане на поука от миналия опит, особено от наложени наказания: (6) изразена склонност да се обвиняват другите или да се измислят правдоподобни обяснения за проявите, довели лицето до конфликт с обществото.

Нарцистично личностово разстройство

Човек е дълбоко убеден, че неговата личност и живот са най-важните в цялата вселена. Егоцентризъм. Склонност към импулсивност и агресия, когато нарцисизмът не е задоволяван. Пълна незаинтересованост и липса на емпатия към всичко незасягащо собствената личност. Такъв човек може да включи в рамките на нарцисизма си своето семейство или служебен колектив, дори държавата си. Липса на глобална визия и естествено чувство за общност и колективизъм.

Ананкастно личностово разстройство (натрапчива /обсесивно компулсивна/ характеропатия)

Разстройство на личността, което се характеризира с: (1) нерешителност, склонност към съмнения и прекомерна предпазливост, отразяваща дълбока вътрешна несигурност; (2) свръхангажираност с детайли, правила, списъци, ред, организация или разписания; (3) перфекционизъм, който пречи на завършване на задачите; (4) прекомерна съвестност, скрупульозност и повече от необходимото посвещаване на труд, за сметка на удоволствията и междуличностовите контакти; (5) прекомерна педантичност и конвенционалност; (6) ригидност и упоритост; (7) прекалено настояване заобикалящите да следват точно неговия или нейния начин на правене на нещата или прекалено нежелание да позволява на заобикалящите да вършат нещата; (8) нахлуване на настойчиви и нежелани мисли или импулси. Разстройството може да прерастне в натрапчива невроза (обсесивно-компулсивно невротично разстройство).

Шизоидно личностово разстройство

Личностово разстройство, което отговаря на следните критерии: (1) дейностите, които доставят удоволствие на лицето са малко на брой или няма такива; (2) емоционална хладност, отчужденост или афективна изравненост; (3) ограничена способност за изразявне на топли нежни чувства или на гняв към други; (4) явно безразличие към похвали и критика; (5) слаб интерес към установяване на сексуални контакти с друго лице (да се съобразява възрастта); (6) почти неизменно предпочитане на самотни дейности; (7) прекомерна ангажираност с фантазии и самовглъбяване; (8) липса на близки приятели и отношения, изпълнени с взаимно доверие (или само едни такива) и липса на желание за такива отношения; (9) подчертана липса на чувствителност към общоприетите социални норми и правила.

Хистрионно личностово разтройство

Разстройство на личността, което се характеризира с: (1) драматизиране на собствените преживявания, театралност, преувеличено изразяване на чувства; (2) внушаемост, лесно повлияване от околните; (3) повърхностна и лабилна емоционалност; (4) постоянно търсене на източници на вълнения и дейности, при които пациентът е център на вниманието; (5) неподходяща съблазнителност в облекло или поведение; (6) свръхангажираност с физическа привлекателност.

Като придружаващи черти могат да се наблюдават егоцентризъм, склонност към самоугаждане, постоянен стремеж към признание, лесна обидчивост и постоянно манипулативно поведение с оглед удовлетворяване на собствени нужди. Разстройството може да се развие в соматоформно невротично разстройство (хистерия)

Емоционално нестабилна личност

Личностово разстройство, при което е налице изразена тенденция да се действа импулсивно без оглед на последствията в съчетание с неустойчиво и капризно настроение. Способността да се предвижда и планира е минимална, а изблици на интензивен гняв често могат да доведат до насилие или “поведенчески избухвания”; последните се провокират лесно, когато импулсивните действия се критикуват или отхвърлят от другите.

Емоционално нестабилна личност, граничен (borderline) тип.

Налице са много от характеристиките на емоционална нестабилност. Като добавка представата на лицето за себе си, за собствените цели и вътрешни предпочитания (включително сексуални) са често неясни или нарушени. Обикновено е налице хронично чувство на празнота. Съществува предразположение към въвличане в интензивни и нестабилни взаимоотношения, което може да доведе до повтарящи се емоционални кризи и да бъде свързано с поредица от суицидни заплахи или действия на самоувреждане (макар че същите могат да се проявят и без видими поводи).
................................................................................
.......................

Във всеки съвременен човек някои от гореизброените характерови черти присъстват и това е нормално. Тези черти се превръщат в характеропатия (психопатия, личностово разстройство), когато се засилят дотолкова, че очевидно вредят на околните!
Личностовите разстройства са по-чест осрещани, отколкото човек може да си помисли. Немалка част от лидерските позиции са заети от нарцистични личности. Босовете на престъпните групировки например по правило с апараноидни характеропати. Както и немалка част от полицейските кадри. Голяма част от обитателите на затворите са социопати, неспособни да изпитат капка вина за насилията извършени от тях. А нима не сте срещали хистрионни дами? Шизоидните личности общо взето са по-рядко срещани, но ги има - на мен веднага ми минава асоциация с някой "отречен" шизоиден хималайски йога да речем.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Личностни разстройства

Мнениеот Aurelia Felix » пет окт 10, 2014 2:55 pm

Тревожна [избягваща контакти] личност мкб F60.6

Индивиди с тревожна [избягваща контакти] личност са подчиняеми, пасивни, зависими и впечатлителни. Особено тревожни и притеснителни са в непозната среда, където се чувстват непълноценни и несигурни. Повишената им сензитивност ги прави уязвими при психотравмени ситуации. Настроението им се променя, стават астенични и затворени. Изпитват страх, че останалите ги избягват, нуждаят се от сигурност и закрила. Често проявяват склонност към натрапливости - съмнения или фобии. Трудно се адаптират в колектив, поради ограничените си контакти с тесен кръг от хора. В подобни ситуации се засилва собствената им непълноценност.
Подобно на повечето личностови разстройства, точните причини за възникване на тревожна [избягваща контакти] личност са неизвестни. Появата на разстройството може да бъде благоприятствана от някои рискови фактори, като генетична предиспозиция, сремжлив тип личност, отхвърляне в детството и други.
Клиничната картина на тревожна [избягваща контакти] личност се характеризира със свръхчувствителност към отхвърляне, самоналожена социална изолация, екстремна срамежливост или безпокойство в социални ситуации, чувство на неадекватност, много ниско самочувствие, недоверие към околните, неспособност за справяне с професионалните задължения, използване на фантазията като форма на бягство от действителността и други.
Лечението на тревожна [избягваща контакти] личност е комплексно. Индивидуалната, групова, фамилна и социотерапия трябва да се провежда системно и продължително и цели адаптиране на пациента в социалната среда. В по-тежките случаи може да е необходимо използване на психофармакологични средства.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Личностни разстройства

Мнениеот Aurelia Felix » пет окт 10, 2014 2:57 pm

Зависима личност мкб F60.7

Към зависима личност спадат и астенична личност, неадекватна личност, пасивна личност, саморазрушителна личност. Причините за възникване на този тип разстройство на личността не са напълно изяснение, но някои рискови фактори, като генетична предразположеност, психически травми в детството, социалната среда и други, могат да окажат влияние върху вероятността от развитие на зависима личност.
При зависима личност е налице безволие, подчиняемост и пасивност. Тези хора избягват да поемат отговорност, проявяват зависимост от останалите, търсят подкрепа от тях, поради своята безпомощност. Не са в състояние да вземат самостоятелни решения без подкрепата и съветите на околните, стават неспокойни и тревожни, ако се изискват от тях по-отговорни функции. Възприемат се като безпомощни и неиздръжливи. Избягват самотата, защото чувстват дискомфорт, ако нямат външна опора. Отстъпчиви са пред исканията на другите, нерешителни са, дълбоко страдат, ако се прекъсне важна за тях връзка.
Лечението на зависима личност е комплексно. От основно значение е предотвратяване задълбочаване на състоянието, подобряване самочувствието на болния и подобряване на адаптивните способности. Психотерапията има важна роля в лечението на зависимата личност. Тъй като много често това разстройство се придружава от симптоми на депресия, в някои случаи може да бъде подходящо прилагане на антидепресанти.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Личностни разстройства

Мнениеот Aurelia Felix » пет окт 10, 2014 3:28 pm

Шизотипно разстройство (не е ясно дали е личностово разстройство, но е спорно и дали трябва да спада към другите разстройства).
Характеризира се с особени, странно мислене, поведение, реч. По отношение на мисленето са налице необичайни вярвания, разбирания и особено странни занимания (магии, присъствия, контакти, долавяне на вътрешния свят на другите, странни сензорни преживявания). Индивидите изглеждат дистанцирани, студени, неангажирани. Интонацията на гласа въобще не се променя. Среща се по-често сред родственици на хора с шизофрения и поради това е спорно дали е личностово разстройство или трябва да си намери място в класификацията на шизофренията.

-----------

В религиозните среди е пълно със страдащи именно от това разстройство, често в съчетание с нарцистично личностноразстройство. Най-крайните форми са туровете до "ада и рая" и после тиражирането им и печеленето на популярност и слава.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Личностни разстройства

Мнениеот prokimen » вт окт 14, 2014 7:17 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Личностни разстройства

Мнениеот Aurelia Felix » вт окт 14, 2014 11:17 pm

Да, като ги настъпиш по мазола пищят, групират се и нападат. Защо черковните среди са пълни с тях е дълга тема, но още Господ каза, че врагът пося плевели между житото. Защо съществуват психопатите също е дълга философско-религиозна тема. Най-краткият отговор би бил: те са съдове на гнева...
Мисля, че темата би била полезна за свещеници или изучаващи богословие.
-------------

В началото на темата пропуснах да уточня най-важното - определението за психопат и защо психопатите не е възможно да се покаят. Те могат да имитират човешки чувства, но в действителност не изпитват такива.
Психопат е човек, който няма съвест и не може да изпитва чувство за вина от действията си, не е способен да изпитва емпатия, възприемат другите хора не като личности, а като предмети. Психопатите изпитват патологични завист и злоба.
Състоянието е нелечимо и неспасяемо, защото мозъкът им е увреден. Затова и в темата "Врагът в моето легло" писах, че ако човек попадне на такъв партньор изходът е само раздяла.
Ето едно професионално определение за психопат:
"Психопатът е човек, който няма съвест, съзнателност, но не защото му липсва интелектуалният капацитет да разбере разликата между редно и нередно, а защото липсва емоционалната връзка с когнитивността, мислите и т.н. Някои от характеристиките на това включват поразителна липса на съпричастност, липса на загриженост за другите хора, възприемане на другите хора просто като предмети. Когато нормални хора обработват емоционален материал, има голяма активация на части от мозъка, предназначени за емоционалното реагиране на събитията и отговарящи на емоционалността. При нормални хора може да се различи емоционално наситено от неутрално събитие, но при психопатите това е невъзможно. [b]Части от лимбичната зона и части на мозъка, отговарящи за емоционалността като цяло - хипокампус, амигдала - при психопатите не функционират."[/b]

Психопатията се изразява в много различни поведения, засягащи междуличностните отношения и поради това може да се говори за психопатии. Психопатиите обхващат състояния, които се намират на границата между болестта и нормата, поради което са трудно установими (признак за това е, че клиниките често прехвърлят свои пациенти психопати на полицията, а полицията по-късно им ги връща обратно). Според разбирането, което отрежда психопатните характеристики като по-скоро вродени (има различие между интерпретациите, между разбирането за вродено разстройство и придобито) за да се причислят определени поведения към психопатните разстройствата те трябва да са устойчиви във времето, имат стереотипност в проявата, като представляват дълбоко заложени и трайни модели на поведение и реагиране в различни ситуации, да е налице отклонение от преобладаващия начин на мислене, чувстване и отношения.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Личностни разстройства

Мнениеот prokimen » ср окт 15, 2014 12:03 am

Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Личностни разстройства

Мнениеот Next » ср окт 15, 2014 9:06 am

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Личностни разстройства

Мнениеот Aurelia Felix » ср окт 15, 2014 11:28 am

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Личностни разстройства

Мнениеот prokimen » ср окт 15, 2014 12:16 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Личностни разстройства

Мнениеот prokimen » ср окт 15, 2014 12:20 pm

Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Личностни разстройства

Мнениеот Aurelia Felix » ср окт 15, 2014 1:21 pm


Върни се в “писание и предание”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта