Foto 2008 028.jpg
Как мислите?
Тази вековна семейна икона дарихме преди няколко години на църквата в нашето малко село. Преди да го сторим, решихме да направим няколко снимки. На всяка от тях се появяваха бели нюанси на различни места, независимо от мястото и светлината на която се снимаше. Какво ли означава тази символика?
Символично ли е?
Re: Символично ли е?
Това е от стъклото. Няма нищо чудно. Иначе иконата е уникална - знаеш ли повече за историята й?
Да, и аз си мислех за отраженията от стъклото, но на нито една поза не се появи такова върху самите Свети образи.
А иконата е от началото на 19-век, когато е живял и доживял 105 години пра-пра дядо ми, който е бил много силно набожен и е ходил до Божигроб. Но не знаем подробности. А дядо ми през румънско време и след разграбването и разрушенията в църквата е скрил друга дарена много красива огромна икона на Св.Мина. Съхранявахме я допреди няколко години докато не обновиха и реставрираха църквата. Дано никой повече не посегателства над такива Светини.
А иконата е от началото на 19-век, когато е живял и доживял 105 години пра-пра дядо ми, който е бил много силно набожен и е ходил до Божигроб. Но не знаем подробности. А дядо ми през румънско време и след разграбването и разрушенията в църквата е скрил друга дарена много красива огромна икона на Св.Мина. Съхранявахме я допреди няколко години докато не обновиха и реставрираха църквата. Дано никой повече не посегателства над такива Светини.
-
- Потребител
Защо не си е запазихте вкъщи? :D Иконата е много хубава...
И аз тъгувам за нея! Но, когато има много наследници... Така решихме, но е факт, че след като иконата не е вече в къщата, започнаха раздори в рода за съжаление. :(
-
- Потребител
Раздорите сигурно си имат друга причина. Вие сте дали нещо от себе си, за да помогне на други. Тоест благородна постъпка, от която не би следвало да настъпва зло, знам ли.
Да, може би съвпадение. И моето желание от сърце е иконата да помага и пази душите на всички!
А, в коя църква е сега иконата? /нищо лошо не й мисля :) /
Крапец - Мездра или Варна? Много хубава църква - след ремонт ли е? Тази олтарна икона, която стои долу пред олтара сигурно е дарение, но няма къде да е сложите, за това ли стои там?
:) По-точно Добрич, Шабла. Снимката е непосредствено след ремонта на църквата и още не бяха подредени всички икони. С радост разбрах, че на нейния празник преди дни, на 11 май е имало отново много гости и дарения.
Върни се в “православно изкуство и символика”