за и против мартениците

предложете нови секции към този форум
stilijanos
Потребител
Мнения: 1
Регистриран на: съб мар 04, 2006 12:58 am

за и против мартениците

Мнениеот stilijanos » съб мар 04, 2006 1:24 am

Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

за мартениците

Мнениеот plamen » съб мар 04, 2006 10:18 am

Никола Ничев
Потребител
Мнения: 26
Регистриран на: ср мар 01, 2006 1:20 pm

Re: за мартениците

Мнениеот Никола Ничев » съб мар 04, 2006 2:21 pm

Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » нед апр 30, 2006 8:16 am

Аз съм твърдо против !!!
Това е езичести обичай ... трябва да гледаме да се изчистим от тези празници и обичай ...аз да кажем не нося мартеници от 14 годишна ... повярвах в Бог на 11 и като разбрах какво е всъщност празника и се отрекох , в Библията ясно пише "... или си със Бога или си със Мамона" доста често май този израс че го пиша в този сайт , аз така като гледам
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Мнениеот plamen » нед апр 30, 2006 10:47 pm

Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » пон май 01, 2006 12:18 am

Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

това с бялата девица...

Мнениеот plamen » пон май 01, 2006 1:54 pm

и бог Марта ми се вижда малко поизсмукано от пръстите от някой пишман-историк от школата в Симеоново, която и без това не ми се нещо връзва с най-висок академизъм (дано да не засегна някой).

а за абитуриентството те питах неслучайно: давала ли си сметка, че всички ритуали около абитуриентските празници са всъщност езическите ритуали на инициацията (прехода от детско в зряло състояние)? за инициациите можеш да прочетеш много обстойно у Мирча Елиаде, Джоузеф Кембъл и цяла камара днес популярни автори - а изводите и паралелите с абитуриентските балове можеш да си направиш и сама.

не се опитвам да докажа нещо кой знае какво - просто искам да ти илюстрирам, че човекът е по природа ритуално същество и животът ни гъмжи от ритуали - кой от кой по-езически. но не езическият произход е проблем сам по себе си, а съдържанието на ритуалите. затова не съм съгласен да слагаме в един кюп мартениците и козунаците. ако ще слагаме всичко в един кюп, дай да говорим за бялата якичка на пастора, за вратовръзката, за абитуриентските балове и женските партита, за гостуването на прителките на родилката, за прощъпулници и погачи, за подаръците по Коледа и за подаръците изобщо, за пръстена, който ти подарява любимия, за обиците, които носиш и за хиляди други езически неща.

поздрави
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » вт май 02, 2006 12:40 am

.... за бала ..... точно сега ми бяга от акъла при евреите как се наричаше точно обичая когато детето става възрастен , за момчетата ма Бармизвах ама не съм сигурна.... моето средно е - Музикално - така че с мойте съученици отидохме повече да се почерпим по повод завуршването на средното ни образование ..... "просто искам да ти илюстрирам, че човекът е по природа ритуално същество " - е човек се ражда грешен , нормално е не мислиш ли ?!
..."за гостуването на прителките на родилката, за прощъпулници и погачи, за подаръците по Коледа и за подаръците изобщо, за пръстена, който ти подарява любимия, за обиците, които носиш и за хиляди други езически неща." - еми за гостуването - нормално е да се похвалиш "ела да видиш колко е сладък и кротък"...отдавна вече не се правят прощапулници .... това беше измислен соц. ритуал ... подаръци се дават защото на рождество Христово нали са е подарило на малкя Исус дарове .... а Коледа се казва защото българина решава че трябва да заколи прасе и Коледа идва от Коля , заколвам ... макар че някой казват че Коледа е бил древен Бог на прабългарите и те са си бръснали главите и са си оставяли по една черта посредата на главата коса и са му се кланяли , а и още едно тълкование има на "Коледа" - идвало от св.Никола чудотворец (защо е чедотворец и защо е светия не се знае ... ама нали и Кирил и Методий са такива и другите да не останат по назад)....
Потребителски аватар
plamen
Администратор
Мнения: 799
Регистриран на: ср авг 24, 2005 12:26 pm

Мнениеот plamen » вт май 02, 2006 12:42 pm

Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » вт май 02, 2006 2:11 pm

gaitan vejdu
Потребител
Мнения: 700
Регистриран на: чет окт 06, 2005 8:25 am

Мнениеот gaitan vejdu » вт май 02, 2006 2:21 pm

Пламен, не са напразни усилията ти.

Уверявам те (за голям мой срам), че ( направо като някакъв идиот ), се радвам на това новопостъпило присъствие на форума, в лицето на aktex, което ти така щедро даряваш с внимание.

Не вярвам той (тя) скоро да попие истината, но искам да бъдеш снизходителен към мен в този случай, понеже ще звуча доста надменно и дори в известен смисъл - цинично.

( Много ме озадачават понякога нечии постъпки и не смогвам да удържам напора от гняв. Гневът е зло. Аз знам, че е рожбица на гордостта. Дори при мен вече придобива крайно лукави форми на изтънчена агресия. Знам го, а не мога да го преборя. Това е ужасно и много силно се моля, да няма последствия, освен само върху мен самия. )Приеми, ако обичаш, като подарък от мен един Шекспиров сонет, за усилията, Пламен.


Духът, прахосан в пустош от позор
е лъст във действие, а дотогава
лъстта е грях, убийство и затвор,
бяс, грубост, крайност, лудост и забрава.
Щом вкусена, и начаса презряна,
омразна страшно, дирена преди,
омразна като кука от стомана,
заложена, ловеца да влуди.
Да го влуди и в лов, и в притежание,
отпред, подир, отвътре и отвън,
блаженство първо, а подир страдание,
преди наслада, а подире сън.

Светът това го знае, но света
със радост пада в ада на лъстта.Особено искам да допълня, че това присъствие няма да те разбере, защото не иска да те разбере.

...
Циклопът смята за уродство второто око.
Презирайки летящите, с възторг пълзят влечугите...Ето тази строфа е верен лакмус за човеците.

Ако притихне разпознавайки се в циклопите, значи СТАВА човек от него /нея/.

Ако се припознае като летяща, значи е горделиво неподатливо на разум същество.

( има и трети видове, които претендират за "свой висш" прочит на строфата, имайки се за триоки, нали се сещаш...)
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » вт май 02, 2006 2:38 pm

прочетете това което намерих в неправославен форум :)

" Заглавие: Имате ли приятели на които искате да помогнете да се спасят

Няма формула, за всеки човек трябва отделно водителство от Бог, но ето част от опита ми:

"Имате ли приятели на които благовествате а думите все не стигат и те все не възприемат?"

За такива бих приложила молитва Бог да пресече пътя им и с други християни, които ще имат по-подходящи думи и бих им свидетелствала повече с дела, отколкото с думи.

"Имате ли приятели на които, като благовествате и те дори ви оборват с думите си "

Такива най-много ги обичам, защото предизвикват вярата ми - аз започвам да търся отговори, чета книги, чета апологетика, и се връщам при тях с отговор, а такак и аз се обогатявам и укрепвам.

"Имате ли приятели, които не искат дори да чуят за Бога "

Май в момента нямам такива, но обикновено такива ги оставям в ръцете на Бог и се моля усърдно Бог да направи така, че да стигнат до крайна нужда от него и сами да го потърсят.
Имах една приятелка, на която дълго време свидетелствах и дори Бог изцери детето й веднъж, но тя не прие нещата насериозно. Един ден Бог ми каза, Искам да я оставиш. Няма да се молиш повече за нея, няма да се занимаваш. И така и направих.Аз имам много приятели на които искам да помогна.Повечето от тях се имат за християни/всички знаем,че официалната религия в България е християнство/.Ходят в православна църква на Възкресение/На Великден,както го знаят/...и ако се случи някое кръщене.Но се опитвам да им обясня какво означава да вярваш истински.Възприемат бавно,но има напредък.И тук излиза нещо друго.Родителите.Една от най-добрите ми приятелки се съгласи да дойде с мен на един християнски концерт.Влезнах у тях да я взема и тя ми каза"аз не мога трябва да се къпя".И случайно чух майка и от другата стая''Няма да ми ходиш по секти''.Тогава ми стана мъчно за моята приятелка,но реших да не насилвам нещата ,а да продължа молитвите си за нея.По подобен начин стоят нещата при повечето.
Продалжавам дасе опитвам да им помогна да се спасят.Знам че от веднъж няма да стане.И имам търпение

здравейте!мисля,че имам познати от всичките изброени групи.стигнала съм до извода,че без молитва нищо не става т.е.моля Бог да да ми даде точните думи-при всеки е различно.Моля се да докосва сърцата им и да ги отваря за Себе Си,да ги разбуди,разчупи...С молитва става и това е!

Приятели мой Аз се моля за Вас Бог да заработи в сърцата Ви , ако вие нещете и се дърпате .... помнете чрез Исус отиваш пред Бог отец , а при Исус отиваш само чрез покаяние и молитва , трябва да се новородите и да захвърлите стария човек дето сте били ... това е :)
Нека Бог работи в сърцето на всеки един от нас :)
Потребителски аватар
aktex
Потребител
Мнения: 2764
Регистриран на: нед апр 30, 2006 2:30 am

Мнениеот aktex » вт май 02, 2006 2:44 pm

Май ти отне много време да разбереш яе сам ТЯ !!!
Аз съм уникална по свой собствен начин ... Бог ни е направил така ... ако някой се роди сляп , Бог го допуска , ако някой се роди с 3 ръце , също Бог го допуска ... а за онези с третото око , дето ти казват че имаш куп болести и трябва да ходиш на баячки врачки и такива , оставиги , много са затънали горките в тинята на СВЕТА :)
точка
Потребител
Мнения: 32
Регистриран на: ср авг 16, 2006 10:09 pm

Мнениеот точка » чет авг 17, 2006 5:18 pm

popov9333
Потребител
Мнения: 2
Регистриран на: съб апр 01, 2006 7:35 pm

Мнениеот popov9333 » съб сеп 09, 2006 7:27 pm


Върни се в “нови категории и форуми”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта