Защо апостолите да не могат да бъдат светии?

теми, свързани с протестантството
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Защо апостолите да не могат да бъдат светии?

Мнениеот Кабрал » ср май 01, 2013 9:09 pm

Под "светии" веднъж разбираме живите християни като цяло, но също така и мъртвите жертви на гонения срещу вярата, според Апокалипсиса. На вторите се молим за застъпничество също според указанията на Писанието.
Йоан
Потребител
Мнения: 914
Регистриран на: вт апр 20, 2010 4:19 pm

Re: Защо апостолите да не могат да бъдат светии?

Мнениеот Йоан » вт окт 01, 2013 9:46 pm

dshakin написа:Странно защо братята протестанти „отказват” правото поне на 12-те апостоли да бъдат светии, след като Новият Завет е написан почти изцяло от тях.


То в Благовестието е записано, че всички вярващи в Христа са СВЕТИИ, в това число и апостолите.

Ефесяни, глава 3, стих 8
8 На мене, най-нищожния от всички светии, се даде тая благодат, да благовестя между езичниците неизследимото Христово богатство;

Ето, че апостолите са светии!
......
И всички вярващи в Христа са светии:
Филипяни 4:22
22 Поздравяват ви всичките светии, а особено тия, които са от Кесаревия дом.

Филимон 1:5
5 като слушам за твоята любов и за вярата, която имаш към Господа Исуса, и която показваш към всичките светии.

Евреи 13:24
24 Поздравете всичките ваши наставници и всичките светии. Поздравяват ви тия, които са от Италия.
и т.нат.
Не знам кой каква секта е, но мога да кажа, че тези, които не признава вярващите в Христа за светии /както е казал Бог в Благовестието/, със сигурност са богохулници!
pdoynov
Потребител
Мнения: 3
Регистриран на: ср юли 25, 2012 12:22 pm

Re: Защо апостолите да не могат да бъдат светии?

Мнениеот pdoynov » пет окт 07, 2016 6:17 pm

Много странни неща има сред протестантите... Защо апостолите не можело да бъдат светии... Ами те са си светии, "свети апостол Павел", примерно какво означава? ;)
Не признавали Свещеното Предание, защото не било зафиксирано като Свещеното Писание. Я, изненада - то и Свещеното Писание не е било зафиксирано на хартия преди да бъде Светите Евангелисти. :P Най-ранното зафиксирано Писание на Новия Завет е около 44 година от Матей. Христос бил ли е жив тогава на Земята? :D Ами не. Значи поне едно 10-11 години това Евангелие, Евангелието според Матей е било предание. Ами в един момент май ще вземе някоя протестантска секта да отхвърли и Евангелията, ведно с другите книги на Новия Завет, щото са били Предание. Ами че те и книгите на Стария Завет били такива...
Затова не трябва да се отхвърля православното предание. Като искате, протестанти, отхвърляйте римокатолическото предание, то и Православната църква го отхвърля, понеже е пълно с много козни, но това не ни прави протестанти, нали? ;)
Тоест, какво искам да Ви кажа - апостолите са светии, както повеляват и каноните, и останалото Предание, което е живо в православната Църква.
А пък и основна причина един човек да бъде обявен за светец (освен да е умрял преди това, де) е да е извършвал чудеса. И дванадесетте апостоли са извършили много чудеса, първото е да проговорят на непознати за тях езици (ама не като редица протестанти, дето бръщолевят, уж на "ангелски езици", защото хората около Апостолите са ги разбирали, а на протестантските "ангелски езици" никой не вдява, само по един "избран" човек, при това близък приятел на тоя, дето уж говори на ангелски...). А как св. ап. Тома се явява от почти Индия в Близкия Изток?
Ще кажете - Господ го прехвърлил, както и Господ дал на апостолите да говорят на разни езици. Да де, ама така да се объркате да кажете и, че светиите са извършвали чудесата си без Господ, т.е. не в синергия с Него, че ще се окаже освен, че всеки протестант си има Personal Jesus и всеки светия е бог... :D

Така че мислете преди да пишете и се осланяйте на плещите на Светците (старо- и новозаветните) и тези православни мислители и автори преди вас. Нали говорите и пишете, надявайки се да сте били прави когато застанете пред Христос, облечен в слава при второто Му пришествие? И аз се надявам да мога да застана зад поне част от действията си, макар много от тях са твърде осъдителни и се моля Той да ме спаси не по заслуги, а по благодат (това можете да прочетете в православни молитви, написани преди повече от 1500 години, дълги векове преди протестантството изобщо да бъде замислено).
Мир вам!
pdoynov
Потребител
Мнения: 3
Регистриран на: ср юли 25, 2012 12:22 pm

Re: Защо апостолите да не могат да бъдат светии?

Мнениеот pdoynov » пет окт 07, 2016 6:24 pm

Кабрал написа:Под "светии" веднъж разбираме живите християни като цяло, но също така и мъртвите жертви на гонения срещу вярата, според Апокалипсиса. На вторите се молим за застъпничество също според указанията на Писанието.


Живи светии няма. :P
ТодорК
Модератор
Мнения: 1140
Регистриран на: пон окт 06, 2008 2:36 pm

Re: Защо апостолите да не могат да бъдат светии?

Мнениеот ТодорК » пет окт 07, 2016 8:41 pm

pdoynov написа:
Кабрал написа:Под "светии" веднъж разбираме живите християни като цяло, но също така и мъртвите жертви на гонения срещу вярата, според Апокалипсиса. На вторите се молим за застъпничество също според указанията на Писанието.


Живи светии няма. :P


Не мисля, че това е така. Дори да ги нямаше цитираните от Йоан стихове (поста преди твоя) пак твърдението е несъстоятелно.

А пък и основна причина един човек да бъде обявен за светец (освен да е умрял преди това, де) е да е извършвал чудеса.

Църквата няма власт сама да "обяви" някого за светец - тя само подпечатва нещо, което Бог вече е прогласил. Бог е, който прославя светеца - Църквата само го "посочва" на хората. А светостта се придобива приживе, не при смъртта. Смъртта е необходима за Църквата само за да има сигурност, че човекът е устоял до край. На Бог не му трябва да изчаква за да разбере свършека и Той винаги прославя светците още докато са живи.

Върни се в “протестантство”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта