Не ни въвеждай в изкушение...

пространство за срещи и разговор
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Не ни въвеждай в изкушение...

Мнениеот prokimen » ср авг 03, 2016 4:10 pm

Заглавието е прошение от образеца за богоугодна молитва "Отче наш" (Мат. 6:9-13).

Под израза "искушение" и неговия синоним "съблазън" най-често разбираме външно явление, което ни подтиква към грях или с други думи казано, било с дума, действие или с помисъл да съгрешим, нарушавайки някоя от Божиите заповеди и евангелски предписания.

Затова Спасителят казва: "Горко на света от съблазните" (Мат. 18:7) и още в същата фраза: "горко на онзи човек, чрез когото идват съблазните".

с МИТРОПОЛИТ - НОЩЕН ВЪЛК


Както съобщават църковните и светски медии

умилява читателите си със заглавието: "Пътят на Алексанър" - със свещ и икона на железни коне"

Славният архиерей - нощен вълк е Негово Високопреосвещенство Вятският и Слободски митрополит Марк,а негов съучастник байкер и събрат нощен вълк, яхнал "железния кон", е протоиерей Леонид Сулоев от храма "Св. Александър Невски" в село Оленя Губа, както ни уведомява
Можем ли да отнесем към двамата руски расоносци -пастири думите на св. апостол Павел във Второто му послание до коринтските христяни:

"...такива са лъжеапостоли, лукави работници, които се преобразяват в Христови апостоли..." (2 Кор.11-13)?

Заслужава да спрем вниманието си върху Съборното послание на св. апостол Иуда и всеки за себе си да тълкува апостолските слова в светлината на събитието с Високопреосвещения нощен вълк Марк.

"[1:12] Те са петно на вашите "вечери на любовта", като пируват с вас и без страх се гоят. Те са безводни облаци, носени от ветрове, есенни дървета, безплодни, дваж умрели, изкоренени,
[1:13] свирепи морски вълни, които разпенят срамотиите си, звезди скитници, за които мракът на тъмнината е навеки запазен.
[1:14] За тях е пророкувал и Енох, седмият от Адама, като казва: ето, иде Господ с десетки хиляди Свои свети Ангели,
[1:15] за да извърши съд над всички и да изобличи всички нечестивци между тях за всички дела, които са извършили с нечестието си, и за всички жестоки думи, които са изрекли против Него нечестивите грешници.
[1:16] Те са роптачи, недоволници, които постъпят според своите похоти (нечестиво и беззаконно); устата им произнасят надути думи, и за облага биват ласкатели" (Иуд. 1:12-16) .

Всеки човек има свои жизнени принципи и критерии за оценка. Всеки по своему разбира Евангелието и го прилага в живота си. Според своята духовна зрялост и от позиция на жизнените си принципи и критерии, както и по силата на свободната си воля, всеки по своему възприема и реагира на искушенията и съблазните.

При все че изразът "искушение" има за синоним "съблазън", аз съм склонен да правя известна разлика. Искушението го приемам като състояние на повтаряща се досада, като своеобразен [i]натиск върху душата и волята. Съблазънта я приемам като гъделичкане на волята да се поддаде на грях или да отхвърли с безразличие.[/i]

Доколкото нямам никаква информация за духовните подвизи на протопопа, не дръзвам да изказвам съждение. Той не е единичен случай и за радост или прискърбие на християните "зде лежащих и повсюду православных", броят на расоносните вълци, яхащи "железни коне", се увеличава.Високопреосвещеният нощен вълк е мъж прославен вече с безпрецедентен случай в най-новата история на Светата Рус. Любознателните могат да прочетат закакто и да поразмислят над трагичния въпрос:Високопреосвещеният байкер нощен вълк Марк е известен със своите видео уроци по бойно изкуство или самоотбрана. Ето и нюанс, хвърлящ малка светлина върху изпълнилите се думи на Псалмопевеца в живота на нещастния свещеник, "Пострадах и слякохся до конца" (Пс. 37:5)Но да се върнем към събитието в чест на свети Александър Невски и новият вид армия . То води своето начало от 2009 г., започвайки в Городецкия манастир. в който умира Александър Невски през 1263 г и преди смъртта си приема монашеско пострижение във велика схима с името Алексий.

Расоносното участие на двамата духовни нощни вълци е благословено от самия руски патриарх с намерението да придадат на мотопробега и на самия клуб "Нощни вълци" мисионерска окраска.

Остава всеки за себе си да тълкува дали душеспасението налага яхане на "железни коне" и с много моторен шум да се отправи на поклонническо пътешествие.

Мотопробегът тази година е започнал на 9-ти юни в 6 часа в Серафимовския събор в гр. Киров и завършил на 21 юни в гр. Москва, където участниците взели участие в международната акция

Медиите отбелязват, че само за 3 седмици, байкерите изминали 5 000 км. Те се спрели в повече от 20 града и населени места, сред които: Троице-Сергиевата лавра, Суздал, Владимир, Городец, Вятка, Кострома, Годеново и Переслав.

В гр. Санкт-Петербург, участниците в мотопробега посетили Александро-Невската лавра, където запалили походното си кандило с огън от олтара на съборния храм лаврата.

Ето и няколко фотографии от това "паметно" събитие.Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Не ни въвеждай в изкушение...

Мнениеот Кабрал » чет авг 04, 2016 8:50 am

На глупостите на руси и гърци не трябва да се обръща особено внимание, освен ако не заговорят за догматика.
За конкретния случай е писано: Никога не е късно да станеш за резил!
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Не ни въвеждай в изкушение...

Мнениеот prokimen » пет авг 05, 2016 9:04 am

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Не ни въвеждай в изкушение...

Мнениеот Кабрал » пет авг 05, 2016 11:17 am

(Православната Марианска догма, сътворена от руския нехранимайко, е премахната от горния пост, но така или иначе бях написал моя, та е хубаво Прокимен пак да я сложи или даде препратка).

Всяка ерес започва с дежурния израз: "Както учи/свидетелства/ църковното предание"! Ако нещо застрашава православието това е неговото предание. Западните християни бяха в тази позиция преди 1000 години, когато тяхното предание ги хвърли в ереси. Там не се казва: "Както пише в Писанията и решенията на светите събори...", а "както казва Тома Аквински...".
Конкретно за Марианските догми. В Писанията е казано достатъчно за Пресветата Дева, което е синтезирано на Вселенски събор в съборно решение. Толкова! Нямаме нужда от попски/монашески лакърдии, за да си "изясняваме" неща, които Иисус Христос не е счел за нужно да ни уведоми. Самите Мариански догми не са във възхвала на Девата, а хула срещу синът й.
"Господь спасает мир вместе со Своей Матерью". Нима Бог е безсилен за да се нуждае от някой за да спаси света? Както учи Църквата, следвайки Писанията, майката Божия е застъпник пред Спасителя, но никога не е била съСпасител. Такива в нашата вяра няма. Казано е, че дванадесетте апостоли ще съдят колената израилеви, но не те ще ги спасят.
Тези хули срещу Иисус Христос, като въплътеното Слово, се базират на човешки мъдрувания относно чистотата на човешката плът, участвала във въплъщението, дали е заразена с първородния грях, т.е. самата тя да е грешна или не е, което я прави безгрешна, т.е. единствено достойна за Словото. И защото на някой монаси им е пределно ясно какво е Въплъщението, та тръгнаха да дават акъл и по отделни негови елементи, все едно те седят от дясно на Отца. "Акъл" силно казано, бръщолевения без никаква опора в нищо. Щом Христос един е без грях, значи и майка Му е без такъв?!? "Един е без грях" означава един, не двама, не произволно число възходящи по права линия на Девата. Един!
Какво е кръщението с и Кого е то? Нали се кръщаваме със Светия Дух за да се освободим от този грях? Нали Светия Дух слиза върху Мириам и или в този момент я освобождава от първородния грях, съответно Въплъщението е с "чиста" или безгреховна плът или плътта на Сина Човеческий се очиства от греха в кръщението в Йордан. Това е писано, то съответства с Блатовестието, което се изразява в: Кръстете се (със Светия Дух) и ще живеете вечно! Оттук нататък нямаме повече грижи да разсъждаваме! Който монах иска да следва отците да се хваща и да работи, както учат те, а не да се пули в пъпа и да измисля небивалици.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: За непорочното зачатие

Мнениеот prokimen » пет авг 05, 2016 2:11 pm

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Не ни въвеждай в изкушения...

Мнениеот prokimen » пет авг 05, 2016 4:05 pm

Тома Кемпийски и неговото подражание на Христа

Струва ми се, че книгата на римо-католическия богослов Тома Кемпийски "Подражание на Христа" представлява голям камък за духовно препъване.

Ще ми е интересно да узная мненията на православни християни, които са прочели книгата.

Днес останах съблазнен да открия в интернета, че свети Димитрий Ростовски е правил усилена реклама на тази духовна мерзост, казвайки:

Православният светец с латински богословски убеждения съставя и молитва от прелъстителните обръщения на Тома Кемпийски:

"Спаси мя, Спасе мой, по Твоей благости, а не по моим делам. Ты хощеши меня спасти и Ты веси, коим образом мя спасти. Спаси убо меня, якоже хощеши, якоже можеши, якоже веси. Имиже веси судьбами спаси мя. Аз на Тебя, Господа моего уповаю и Твоей воле святой себя вручаю: твори со мною еже хощеши. Аще хощеши мя имети в свете, буди благословен. Аще мя хощеши имети во тьме, буди паки благословен. Аще отверзеши ми двери милосердия Твоего, добро убо и благо.Аще отверзеши ми двери милосердия Твоего, благословен еси, Господи, затворивший ми во правду. Аще не погубиши мя со беззаконьми моими, слава безмерному милосердию Твоему. Аще погубиши мя со беззаконьми моими, слава праведному суду Твоему. Якоже хочеши, устрой во мне вещь."

Забелязвам, че порталът "Православие бг" е публикувал съждението на многоуважавания от мен русенски свещеник Стефан Маринов Мтефанов, който отговаря на някакво запитване.
Доколкото познавам отец Стефан много добре, свидетелствам, че той е образцов свещенослужите и рядко жервен духовен пастир. Той е завидно образован човек с интелект, енциклопедични познания, култура и такт, каквито в България са единични случаи.

Възможно е книгата да е била от полза както за уважаемата презвитера Ева, така и за отец Стефан, но това не означава, че такъв вид чужда на православието духовност може да бъде от полза за всеки, който в безделието си търси някакво духовно развлечение.

Намирам публикацията в портала "Православие бг" за твърде опасна и донякъде безотговорна.

Нито отецът, нито администрацията на портала познават духовното ниво на лицето, което задава въпроса (надявам се, че не е изкуствена пропаганда без реална питанка) и в този контекст е авантюристично опасно да се тласне една душа в прегръдката на бесовете и да увреди душата си завинаги.

Лично аз не разбрах какво иска да каже отец Стефан с указанието си, че книгата е преведена от самия оберпрокурор на руския Синод - Константин Победоносцев и под влияние на писателя Достоевски?

Де факто, оберпрокурорът на руския Синод е бил едва ли не глава на руската православна църква. Това ще рече, че синодалните архиереи и да не са били съгласни с въпросния наръчник по духовно прелъстяване и бесовско обсебване, те не са могли да се противопоставят на всемогъщия обер прокурор.

Когато в рекламата на бесовското упражнение по умишлена загума на здравия разум се цитира името на Достоевски, защо не е указано, че той не е бил с много здрава психика, а освен това е бил и благочестив християнин - сифилитик.

Изненадан съм, да за не кажа че съм съблазнен от факта, че с енциклопедичните си познания, отец Стефан е пропуснал да укаже, че тази книга е ползвана с особено предпочитание и от окултистите.Подобно на отец Стефан,

"Книга Фомы Кемпийского «Подражание Христу» давно оценена на Востоке не только по содержанию, но и по значению названия. При средневековом идолопоклонстве Христу голос Фомы прозвучал протестом. Из-за стен католического монастыря раздался голос просветить лик Великого Учителя. В самом слове подражание заключена жизненная действительность. Формула «Подражание Христу» является подвигом дерзания, свойственным духу сознательному, принимающему всю ответственность созидания. Именно сознательный ученик дерзает подойти к Учителю в подражании. Такой пример внес Свет во тьму затхлости и создал за стеною затвора устремление к действенному дерзанию"

(Живая этика. Знаки агни-йоги.13).

Резонно е да се запита човек каква е тази духовност в книгата "Подражание на Христа", която обединява световно известния окултист Рерих и православния свещеник?

Струва ми се, че не е за пренебрегване мнението на св. Игнатий Брянчанинов по въпроса за духовността и полезността от книга "Подражание на Христа", по превода на Соколов от 1834 г. и за другите латински подвижници.prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Колко скъпо струва владичестването на апостолските архиреи

Мнениеот prokimen » нед авг 28, 2016 9:17 pmЦена: 97 500 руб
Серебро, литье, чеканка, финифть, турмалины, кабошон

Вчера в блога на руския богослов прототякон Андрей Кураев се появи твърде интересен текст. Въз основа на публикуван ценоразпис на сайта на Даниловския манастир в Москва, Дяконът възклицава колко скъпо струва владичеството над народа! Днес някои от цените на скъпите атрибути на хората, перчещи се с апостолското си приемство са снети от манастирския сайт. Така или иначе, трезвите хора могат да погледнат колко скъпо е православното апостолско приемство.Само "овчарският" жезъл за демонстрация на деспотизма на апостолските приемници струва МИЛИОН И ПОЛОВИНА рубли, когато има овчедушни богомолци с пенсии към 8 000 рубли!Другият скъпо струващ атрибут от бижутерията на православните владици е гребенът, за да си сресват ритуално апостолските приемства, който струва само 245 000 рубли или 30 ниски пенсии на овцеобразните престарели богомолци

За духовно извисяващата се парфюмерия няма да споменавам. Загрижените да я подаряват на своите владици могат сами да уточнят цените.За разходите по владишки банкети е излишно да се мисли дори. Възниква обаче резонният въпрос защо претендиращите да са приемници на апостолите не са като тях рибари или поне да си изкарват ежедневния хляб с пот на лицето, а не на гърба на обедняващите богомолци и мизерстващи пенсионери?!Цената човек да си купи апостолското приемство или пък някой владика да служи в някой енорийски храм са теми отделни. В миналато никога не е било практика енорията да плаща на владиката, че ги е удостоил с присъствието си за храмовия празник или да служи за някой църковен празник.

Камо грядеши, църковни корабе?!
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Изповедта на бивша послушница

Мнениеот prokimen » вт сеп 27, 2016 4:55 pm

В руската блогосфера се коментира най-оживено публикацията от 25 септември 2016Г в новосъздания блог на Мария Кикоть под заглавието

От прочита на тази изповед-книга се стига до заключението, че Руската църква с днешните си авторитетни старци и мастити игумении терористки става най-голямата ТОТАЛИТАРНА СЕКТА.

В изповедния литературен шедьовър се слага най-ярък акцент на духовния терор в Свято Николския Черноостровски женски манастир в гр. Малоярославец, който е удостоен не само с визитата на двамата руски патриарси, но и на покойния Български патриарх Максим.

Някога, за желаещите да стават монаси се препоръчваше книгата "Запистите на Игумения Таисия". За днешните търсачи на мастити старци и благочестиви игумении ще е от полза да прочетат въпросната "Изповед" и да размислят трезво дали са готови да устоят на духовния терор, упражняван от игумения Николая Илина във въпросния манастир или в друг манастир, в който тамощната игумения, наслушала се от атонски монаси безделници ще вземе да въвъеде същата дисциплинаИгумения Николая е не само една от 10-те най-влиятелни жени в Руската църква, но тя е и първата получила президентския орден св. великомъченица Екатерина заради дейността й с детския приют. Ръководеният от нея манастир е удостояван с визитата не само на двамата руски патриарси, но и на покойния Български патриарх Максим.Официално се казва и пише повсеместно, че детският прият "Отрада" е за изоставени деца. Бившата послушница обаче свидетелства, че по съвета на всевъзможни старци, между които и като че ли най-вече този на личния духовник на патриарх Кирил - схиархимандрит Илий Ноздрин, много нещастни млади жени постъпват в този най-вече манастир с децата си. Бившата послушница твърди, че една трета от децата в прияюта са на майки "робини" от манастира, които са принудени да работят от сутрин до късна вечер и за себе си и за децата си, които в лекомислието си към старческите брътвежи са лишили от нормален детски живот и затворили във "военна казарма".

В пресата има множество фотографии с всестранно развиващите се деца от приюта. Лично на мен не ми се побира в ума мисълта, че родители, било двамата или единия след нещастен брак може да влезе в манастир с малолетно дете. За мен това е равностойно на смъртен грях, по-суров от убийството. Когато човек ражда деца, той няма право да мисли за себе си, а е задължен да отгледа детето си до пълнолетие. После нека става подвижник или манастирски роб.

Колко жалко, че духовното старчество се изражда в гуризъм и християнството от религия на радостта става религия на съвременното доброволно робство.

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Изповедта на бившата послушница

Мнениеот prokimen » чет сеп 29, 2016 12:13 am

Твърде интересна дискусия се е получила в блога на Мария Кикоть, която е и автор, и самата автентична послушница, публикувала своята изповед за преживения терор и трагичното положение на стотици и хиляди руски жени и девойки, които слепешката изпълняват искания на техните НЕдуховни старци и постъпват в манастири не за духовно усъвършенстване, а за робски труд до смърт, каквито смърти са цитирани за Пюхтицкия манастир при Игуменията на цяла Русия Варвара, както и за честото затваряне в психиатрични заведения на сестри от Дивеевския манастир, чиято игумения има невероятно благороден вид, а и самата тя е с човек с медицинско образование.

В дискусията са изказали свои мисли свещеници и алтернативният епископ Григорий Лурье. Особено впечатление прави споделеното и също публична изповед на видния руски богослов дякон Андрей Белоус, който споделя, че неговата бивша съпруга се омъжила не толкова от съпружески чувства към него, колкото заради това, че така я благословил нейният духовен старец.

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Не ни въвеждай в изкушение...

Мнениеот prokimen » ср дек 07, 2016 4:13 pm

Тази нощ публикувах в друга тема фотографии и линкове за визитата на руския патриарх Кирил във Франция, което, според личното си наблюдение определих като същински триумф.

Сега чета с изумление френдлентата си от руската блогосфера. Изповядвам, че трудно проумявам крайностите на руския характер. Оказва се, че в Русия обществото е малко заинтересувано от патриаршеската визита във Франция. Главната тема, вълнуваща вярващи и невярващи е не толкова убийството на патриарх Алексий, а скандала около неговите 306 милиона завещани на игумения Филарета.

В своя блог за църковна политика падналият от най-високия етаж на руската църковна администрация и душевно осакатен в изпадналата си немилост, протоиерей Всеволод Чаплин е публикувал текст под заглавието: "", позовавайки се на своя публикация в руската преса.

Кратко казано, според материалите на арбитражния съд в Москва, покойният руски патриарх Алексий Ридигер е имал сметка във Внешпромбанк. Според направено завещание, за патриаршеските милиони и недвижимо имущество претендира по съдебен път игуменката на подворието на Пюхтицкия женски манастир в Москва - Филарета (Александра Смирнова).

Съдебните дела не са от вчера. Справедливо се задава реторичният въпрос защо мръсотията е раздвижена около годишнината от убийството на патриарх Алексий Ридигер?

Покойният руски патриарх Алексий бе намерен окървавен, затворен в туалетната на своята резиденция. Официалната версия е, че е припаднал и си е разбил главата. Фактът, че на главата му е имало три дупки и не само че бил затворен в туалетната си, но и стените и иконите в кабинета му са окървавени, е накарало известния руски актьор, телеводещ и блогер Стас Садалски пръв да озвучи публично и на висок глас: "УБИЛИ СВЕТЕЙШИЯ И МЪЛЧАТИскам да зная истината как в действителност е завършил земният живот на Алексий".

Ето и публикациите на протодякон Андрей Кураев:"


Уважавам правото да се узнае истината и самият аз съм й поклонник. Трудно ми е да проумея какъв негодяй трябва да е човек за да мълчи когато е в патриаршеското тясно обкръжение и да се прави на интересен когато изпадне в немилост каквито са случаите и на Кураев и на Чаплин. Защо пишат едва сега? Знаейки какви са руските патриарси, защо съвестта им е допускала да бъдат участници в лицемерния спектакъл и да ближат щедро от меда на честолюбието?

Върни се в “духовници”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта