Защо Бог праща някои чудеса

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот Next » пет дек 23, 2016 9:53 pm

Вече си знаем кътните зъби.
Ваше боголюбие, поне на мен не казвате кой-знае какво ново.
Четохте ли обаче статията?

"Когда братия монастыря открыла могилу, то оказалось, что вся она залита водой — гроб и архиерейское облачение были полностью разрушены, а тело святителя не подверглось тлению и разрушению и выглядело почти так же, как при погребении его в 1996 году."

Т.е. целия гроб във вода, одеждите изгнили, мощите - не. Вероятно Бог заради високоумния нашего съвременника е предвидил и това...

П.п. За другото забравете - то НЕ е закон. Винаги да се сбъдва това, което сте написали :idea:
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот prokimen » нед дек 25, 2016 3:42 am

Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот Next » нед дек 25, 2016 9:24 am

Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот Кабрал » нед дек 25, 2016 11:19 am

Не случайно е казано, че "лукав и нечестив народ иска личби и чудеса". Нечие тяло било нетленно, което изобличавало други в отстъпничество?!? Нетленни тела имат много хора, обявени от римската курия за светци, те какво изобличават? Симон Влъхва, дето вършеше всякакви чудеса, какво доказваше?
Бог не прати апостолите из окопите, а да кръщават и учат народите на това, което Иисус е проповядвал. В основата на всеки разкол и ерес е гордостта - ние сме по-по-най-от другите, от простите вярващи, дето не могат да се мерят с нас.
Църквата е изброила правилата чието изпълнение може да доведе до канонизиране на някой в светец, но да не забравяме, че светец не означава безгрешен. Ние молим светците за застъпничество, но те не са извор на вяра, нито критерий за точност на учението, което се пази от Църквата.

По въпроса за мръвките един каноничен въпрос:
Снощи към кое правило трябваше да се придържаме: Под страх от отлъчване да не пазим пост в събота, освен "Оная (великата) събота", както е повелили събора по много сериозни верски причини, или да пазим пълен пост, както е повелил попа и традицията?
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот Next » нед дек 25, 2016 11:32 am

Окопи = противостоящи.

Противостоящи на що?
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот prokimen » нед дек 25, 2016 6:17 pm

Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот Next » нед дек 25, 2016 7:01 pm

Ваше боголюбие, "библиотекарчето" направи синод до колкото знам заради едно ТКЗС, поискало нещо си, което май не му трябва за момента. Пък и по гръцко щение - така знам и не твърдя да съм прав. Клюките изобщо не ме интересуват!
1. Защото нали според вас всички са маскари.
2. Интернет е мястото, където всеки смело и безотговорно може да плюе по всекиго, само подмятайки "доказателства". Както и във вашия случай. Доказателства йок.

Колкото до св. Иоан Максимович, цялата масонска мощ на Америка в един момент се е впрегнала да го спре да светителства и ако може - да няма храмове. Всяка лейка взела на въоръжение масонска пропаганда от интернет без изключително добросъвестна проветка на място - много би сбъркала. Св. Иоан Максимович е чудотворец. Не безгрешен вероятно, но със своя сила никой не чудотворства.

ДЕЯНИЯ НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ
ГЛАВА 5.
...
39. ако ли пък е от Бога, вие не можете го разруши; пазете се да не би да излезете и богоборци.

П.п. В САЩ, когато ръкополагат масони за целия град е празник! Имате ли идея за каква мощ на пропагандната машина иде реч?!
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот prokimen » пон дек 26, 2016 12:36 am

prokimen: "Матушка, благословите! Простите за беспокойство. Болгарские киприаниты пишут о каком то чуде с архиереем РПЦЗ. Его тело нетленное. Знете ли что за история?
22:43
==========

1 !/2-2 года тому назад решили перенести могилу Архиеп. Константина, скончавшегося лет 15-20 тому назад. Он жил и умер на покое в англоязычном православном монастыре в Техасе. В м-ре была плачущая икона Пресв. Богородицы.Потом м-рь закрыли, после обвинений в педофилии, и др., и выяснили, что икона была поделкой. Место оказалось совершенно заброшенным, и мит. Иларион решил перенести могилу. Тогда его и обрели нетленным.

Он был противником сближения с МП, но как он себя повёл бы в 2007 году никому неизвестно, так-что на мой взгляд не совсем правильно его выставлять исповедником "старой РПЦЗ". Я лично его знала немного ,и моя семья была с ним знакома еще с военных годов 40-5-х. Достаточно сложный был человек. Думаю, что Господь его прославил за смиренное, безропотное терпение в те последние годы, когда он жил в совсем чужой среде, и не мог не чувствовать, что в том м-ре что-то ни так. Но это просто личное мнение.3
Fin de la discussion
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот Next » пон дек 26, 2016 9:06 am

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот prokimen » чет яну 12, 2017 9:32 pm

По каква причина чудотворната икона "Всецарица" е заслужила концерт? За пръв път чувам, че православните почитат чудотворна икона с концерт.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот Next » вт мар 21, 2017 10:43 pm"В последните години публикациите за мироточение, сълзотечение и кръвоточение в някои църковни средства за масова информация станаха едва ли не ежедневие. Мироточат хиляди и хиляди икони, хартиени репродукции, а в някои случаи взеха да мироточат дори паметници[1].

Чувайки за чудесата и знаменията ставащи по места, православните християни не бива да забравят, че не всички чудеса имат божествен произход. Когато чудесата около нас се множат все повече и повече, православните християни трябва да бъдат много внимателни. „Чудеса” може да върши и князът на мрака. Те могат да бъдат стъкмени и от хора с нечиста съвест. Както пише известният изобличител на масонството Ю. Воробьовски, на него бил „известен случай, когато организаторите на едно литийно шествие тайно със спринцовка капвали благовонно масло върху иконите, а после всички вкупом изпадали в истерия”[2].

Явно производителите на такива „мироточения” не съзират нищо греховно в своите действия. Ако някой човек е според тях свят, а общественото мнение още „не е узряло” за да го признае, тогава „мироточението” може да подпомогне „доброто” от тяхна гледна точка дело – да „подтикне” общественото мнение да повярва в светостта на техния избраник. Такава логика може да възникне само по внушение на врага на човешкия род.

Преди няколко години по телевизията беше излъчена новината, че в Израел „заплакала” Стената на плача и някои иудеи видяха в това предзнаменование за скорото пришествие на техния месия. Но дори и те по този случай назначиха комисия, която стигна до извода за естествения характер на явлението.

Известно е, че приснопаметният Нижегородски митрополит Николай (Кутепов; †2001) след като се появило мироточение на няколко икони в един от храмовете в епархията му, заповядал този храм да бъде запечатан. И мироточенията веднаха престанали. „Има у нас една енория в Богородския район, казва владиката, в която се вдигна голяма гюрултия - 68 икони замироточили! Хванах се за главата. Хора, трябва да имате поне малко съвест! Бързо създадохме комисия. Забърсахме всички икони, затворихме и запечатахме храма. Стоя така една седмица. Поне капчица да се беше появила. Тъй че към такива неща аз се отнасям с определена резервираност”[3].

Мироточенията (сълзоточенията) не се отнасят към чудесата, които демоните не биха могли да имитират, „за да прелъстят, ако е възможно, и избраните” (Мат. 24:24). Не много отдавна по телевизията показаха как в Индия каменните идоли пиели и източвали мляко. Има дори случаи на изтичане на благовонна течност от статуи на Буда. В град Клин в дома на една жена мироточи всичко наред, едва ли не мебелите и посудата.

Ако без разсъждение и без да се гледат последствията се следва логиката на приемане на всички такива случаи на „чудесни” явления за истински чудеса, може да се отиде доста далеч от Православната вяра, защото нашата вяра не може и не бива да бъде основана на такива чудеса. Нито в Свещеното Писание, нито при светите отци не виждаме заповед да се търсят чудеса. Нещо повече, такава настроеност еднозначно се осъжда в духовната литература. Неслучайно в Евангелието е казано: „Род лукав и прелюбодеен иска личба” (Мат. 16:4). В книгата Деяния на светите апостоли е описано как Симон влъхв удивлявал много хора с чудесата си и те припознавали в него действащата сатанинска сила като сила Божия (Деян. 8:10).

Както пише св: Игнатий Брянчанинов „лъжовните знамения способствали за поява на заблуди и произтичаща от тях погибел… Човеците… загубили смирението, което признава себе си за недостойно не само да върши знамения, но и да вижда такива, очаква чудеса повече от когато и да било. Човеците опиянени от своето самомнение, самонадеяност и невежество се стремят безразборно, необмислено и дръзко към всичко свръхестествено… Ние постепенно се приближаваме към времето, в което трябва да се открие главозамайващото зрелище на множество поразителни лъжливи чудеса и то ще повлече към погибел онези нещастни питомци на плътското мъдруване, които ще бъдат прелъстени и измамени от тези чудеса («О чудесах и знамениях»).

Трябва да кажа, че авторът на тази статия бе удостоен да види мироточение от книжна икона преди няколко години - постоянно появяващите се множество малки капчици можеха да бъдат избърсани, но после отново се появяваха. Това явление по никакъв начин не мога да оценя като някакво знамение, повлекло след себе си някакви необичайни събития в моя живот, в живота на Църквата или обществото. Просто свидетелствам за този факт.

Приемането на лъжливи чудеса за истинни, както показва опитът на Църквата, уврежда душата. Затова по отношение на всякакви срещащи се по жизнения път на човека случаи на чудесни явления, трябва да се ръководим от светоотеческото правило „не отхвърляме, но и не приемаме”. Защото ако приемем лъжливо чудо, можем да изпаднем в прелест, а ако веднага отхвърлим истинско чудо, можем да паднем в неверие или да похулим Божия Промисъл.

Областта на непонятното в нашия духовен живот е нормална и дори необходима част от нашия вътрешен свят. Затова да се отнася резервирано към явления от духовния свят е признак на духовно здраве за вярващата душа на православния човек.

А нездравата страст на някои вярващи към чудесата и в частност към мироточенията свидетелства за отслабване, а не за усилване на вярата. Православната вяра е основана на най-великото чудо – Христовото Възкресение."
Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Re: Защо Бог праща някои чудеса

Мнениеот Ника » пон юли 24, 2017 4:22 pm

Истинска история за продаване на душата на дявола:


На руски православен сайт, пристига следващото послание. Пиша ви за да се изповядам. Бяхме на 14 години, тогава. Аз и двама мои приятели. Стояхме на кухненската маса, лигавехме се, слушахме музика. Сашо пишеше обяви за продажба на хладилник, които майка му му беше казала, да напише. Помоли ни, да напишем и ние няколко, за да привърши по-бързо.
Започнахме да пишем. И после в глупав порив написахме и едни други обяви. Аз започнах пръв. Написах: Продавам безценната си душа на дявола, срещу милион долара.
Стори ми се забавно и написах още три такива обяви. Показах ги на приятелите си и те написаха подобни. Единият написа, че продава главата си, а другият, че продава кракът си.
Излязохме навън и старателно разлепихме нашите обяви нявскъде, където можеше.

На другият ден стана нещо страшно. Падна отвисоко и си разби главата Костя - този същият, който беше написал, че продава главата си. Но ние тогава бяхме в ужасен шок и не направихме никаква връзка между двете събития.
Момчето, което написа, че продава крака си, попадна в нещастен случай, малко след това. Докато прескачал трамвайните релси се спънал и паднал. Трамваят не успял да спре, бил твърде близо, минал през крака му и му го отрязал.

От преживеният ужас, се разболях. Нощем будувах, а денем ходих, като пиян. Спях на чина. Една учителка ме съжали и ме изпрати да си отивам в къщи. Прибрах се у дома и се помотах на кухнята. Чудех се, да си стопля ли нещо да ям или направо да отида да си легна. Отидох в стаята си.

И тогава стана страшното. По средата на стаята ми, стоеше човек. Но не бих казал, че това беше човешко същество, като някой познат или дори като крадец. Това същество не беше от плът и кръв. То излъчваше страх, власт и някаква ужасна, тъмна сила. Цялата му осанка - тъмната му къдрава коса до раменете, веждите, погледа - всичко излъчваше сурова власт. Аз разбирах, че той е някаква нереална реалност.
-Колко струва твоята душа? - попита с такъв глас, от който ме побиха тръпки. Този глас напомняше, като скърцане на метал върху друг метал в силен студ.
-Какво? - попитах аз. Бях в ужасен ступор. Видях листа хартия в ръцете му - моята обява, написана преди време. "Това беше шега" - исках да кажа, но дори устните ми не можаха да помръднат.
-Добре. Ти ще получиш, каквото поиска. Милион долара.

Почувствах, как ми се зави свят, коленете ми омекнаха, скрих очите си. Когато погледнах - нямаше никой в стаята. Легнах на леглото, не зная дали това беше припадък или сън. Събудих се, когато майка ми се прибра от работа. Когато разбра, че отново съм спал през деня, се развика. Отидох на бюрото си и поисках да почета уроците за утре.
Съзнанието ми беше замътнено, надявах се, отчаяно се надявах, че това беше кошмарен сън, вследствие от умората и стреса напоследък. Но на бюрото си, видях моята обява и всички надежди отпаднаха.
Позвъних на мой приятел, който беше с нас в този злополучен ден, в който писахме обявите. Молех му се, със всички сили му се молех да си спомни, какво написаха момчетата в своите обяви. Приятелят ми, дори беше забравил за този ден, но когато чу моето отчаяние и ужас си спомни:
-Мисля, че Алексей продаваше крака си, срещу маратонки.
-И купиха ли му?
-Мисля, че да. Майка му, ги купи. Защо?- и смутено замълча, явно и той се обърка, когато забеляза връзката.
-Андрей, а ти какво написа? Ти? Ти, какво написа?
-Написах, че давам живота си, за шестица по математика.
Тогава аз му казах. Костя почина от удар по главата, а той написа, че продава главата си. Алексей написа, че продава крака си, за маратонки. Майка му, ги купи, а на другият ден му отряза кракът.
-Андрей, днес нещо беше в стаята ми, трябва да ти разкажа.
- А аз днес получих шестица по математика, ей сега идвам у вас.
Но Андрей не дойде. Намериха го - мъртъв на една поляна между блоковете.
Когато разбрах, аз изпаднах в нервен срив. Наложи се да ме тикнат в психиатрията. Лекуваха ме, разговарях с психиатъра. Той ми забрани да мисля за обявите. Каза, че това е случайност. И че сега най-важното е да забравя всичко, да не се ровя в миналото, за да не остана завинаги в психиатрията. Лекуваха ме с лекарства, хипноза. Времето също лекува и аз полека - лека започнах да забравям случилото се.
Минаха години. Аз станах голям мъж, завърших прекрасно образование, станах директор на банка. Съдбата беше към мен нежна и ласкава. Имам жена и син.
Но за да напиша всичко това, има реална причина. И тя е, че преди седмица, видях този черен човек, от колата си. Познах го, сред хилядите ходещи на улицата! Той ми помаха с ръка и посочи часовника на ръката си. Знаех, че е той, бях сигурен. Утре стават 12 години, откакто написах злополучната обява. Разбрах жеста му, без никакво съмнение. Той ми казваше, че времето ми изтича. Аз имах милион долара, значи, беше време да си платя сметката.

Ще получите писмото ми в случай на моята смърт. Но все пак аз силно се надявам, че всичко ще бъде добре. Ако все пак, аз си отида, молете се за душата ми, продадена на дявола за милион долара.

Това писмо беше получено. То пристигна в голям плик, а вътре до малкият плик имаше малък лист хартия. Това беше бележка от жената на този човек. "Моят мъж, беше застрелян от автомат. Намерих този плик на нощното шкафче. Там пишеше: Да го изпратя на вас, в случай на смърт. Моля ви, не пишете нашата фамилия."

Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост