... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

място за коментар върху текстове от портала
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот prokimen » вт фев 28, 2017 8:56 pm

Взаимствам от стената на иконописеца и църковен журналист картината на художника William Holman Hunt "Козелът на отпущението" (Левит. 16:10), намирайки изображението и библейското съдържание като илюстрация за синодалното решение по отношение на телевизионното предаване за монах Филарет.Имаше и други телевизионни предавания, обвиняващи и други монаси (например в село Ботево, Варненска епархия, където дори манастирският папагал беше приучен да повтаря нецензурни думи със сексуално значение), иеромонаси и няколко владици.

Отношението към монах Филарет е замитане на мръсотията под чергата. По-лесно е да се нарочи един човек за "козел на отпущението" отколкото да се размърда владишката пирамида. Богословите мълчат. Любопитно ми е защо не беше заведено църковно дело и по силата на какви канони е произнесен синодалният съд по Пилатовски? С какво фелацията, съблазнила не по-малко българското общество, е достойна за всенародна адмирация? Защо не са санкционирани другите расоносни герои на телевизионните предавания?

Според мен, никой не може да лишава никого от монашеството му, както и от кръщението. Вярно е, че кръщението е тайнство. И най-тежкият кръстен престъпник има право да стане монах. Монашеството не е иерархична степен, а образ на покайно житие и личен обет, клетва пред Бога, а не пред Синода.
Йоанна
Потребител
Мнения: 20
Регистриран на: пет фев 06, 2015 3:02 pm

Re: ... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот Йоанна » вт фев 28, 2017 10:53 pm

А какъв е редът в такива случаи? Просто питам защото не знам.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: ... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот prokimen » ср мар 01, 2017 4:29 am

Църковните правила предвиждат епитимия, например лишаване от причастие и др. Няма канон, позволяващ на Синода да лишава монах от монашеството му.

Съзнавам деликатността на ситуацията и че Синодът беше принуден да вземе някакво отношение. За мен, синодалното решение е още по-скандално в контекста на изявленията на неговата говорителка и че има митрополити, чиито имена бяха цитирани (клеветнически или не) също в телевизионно предаване.

Лишаването от монашество е най-несполучливият в контекста, че никой друг от обвинените не е санкциониран.

Въпросното лишаване от монашество е най-ефектно за площада и най-сигурен параван за владици да накарт тълпата да забрави за техните подвизи.

Всеки монах е свободен да се отказва от обетите си и да уведоми църковната власт, че не желае да бъде монах, какъвто беше случаят в Сурожка епархия с епископ Василий, пожелал на стари години да се ожени. Синодът на Цариградската патриаршия уважи желанието му, но не го осъди.

Българската история познава само един случай с освобождаване от монашеските обети на цар Симеон Велики, но и той не е наказван от събора. Може да се каже, че съборът донякъде го е задължил да забрави обетите си пред Бога в името на държавните интереси.

В Руската блогосфера беше повдиган този въпрос. Цитирани са случаи, когато монаси са подавали молба за освобождаване от монашеските им обети. В руската църковна история има само един уникален случай на лишаване от монашество на архиерей за да могат да го съдят. Не зная как почитат светостта му - на монах изповедник или на несправедливо осъден. Но и там мотивът е бил политическа развръзка.

По силата на каноничното право, обвинените в телевизионните предавания и не само там владици трябваше да се почувстват задължени в срок да докажат невинността си. Това не стана. Това е демонстрация, че Синодът използва каноните не толкова от загриженост за църковния авторитет, колкото за деспотична саморазправа.

Нека не забравяме лекомислено, че хомосексуализмът не е само монашески порок. Затова и синодалната говорителка е избързала с недомислие. Българската църковност е бивала смущавана от женени свещеници със същия порок. В миналото мастит свещеник и академичен преподавател скочил на студент в олтара. От семинарията е бил отстранен свещеник, но никакви санкции, нито от хорски срам поне временно запрещение в служение.

За изгонен владика "дипломат" и негов американски колега заради изпратени в Синода снимки няма да говорим. И граждански съдебен процес е имало срещу покоен ректор. Един от участниците в процеса като свидетел против морала на ректора е певец в столичен храм и при това е свещенически син. Но никакви санкции не е имало, макар че за клирици и иерарси има канони, които необяснимо защо са пренебрегвани от Синода.

Патриарх Кирил и Варненският митрополит Йосиф са дръзнали да сключат граждански бракове като иеродякони. Вместо да ги лишат от сан, те ги издигнали възможно най-високо в иерархичната стълба. Най-скандалното е, че гражданската съпруга на бившия иеродякон Кирил, станал патриарх Български, е била негов секретар до самата му смърт. Тя в качеството си на законна патриаршеска съпруга се е разпореждала как да бъде облечен покойният й Светейши съпруг.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: ... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот prokimen » ср мар 01, 2017 7:17 am

В другата тема Ника с основание е дала линк за монашеството.

Струва ми се, че Синодът би трябвало да размисли с нужната сериозност и чувство за отговорност върху причината защо манастирите не са място за духовен подвиг.

Огласената санкция срещу монах Филарет няма да избави БПЦ-БП от нови скандали. Санкцията не е очистителна, тя възможно най-непочтенo прикрива проблемите.

Според моите наблюдения, причината е в несериозното отношение на владиците към монашеството.

Такова в България няма и в скоро време няма да се появи защото няма нито един нормален манастир. Женските са малко по-строги, но в България си играем на монашество. Ако имаше поне един владика монах, той би болял за едно здраво монашество. Ако владиците биха били монаси, отдавна да биха осъзнали, че без здраво монашество, една поместна православна църква е обречена.

Една монахиня, пазителка на руините на манастира "Св. Петка" не е никаква монахиня. И да иска, тя не може да се отдаде на монашеските си занимания. Понеже интелектуалката не може да има нормални манастирски богослужения и живот какъвто си го е въобразявала от книгите, се оказа, че по време на пожара си е запълвала времето с телевизора.

Младите монаси пък подпалват манастирите със своите страсти, защо го няма духоносният духовен отец. Затова и възпълват празнотата си с компютрите, защото нямат образец за подражание.

И ставропигиите не са манастири, защото нямат нито традиционния монашески живот и дисциплина, нито монашеските уставни богослужения.

Монасите в България се стрижат както се раздават и дипломите на богословите. Затова няма богослови, способни да ограмотят верово народа, както и няма истински манастири като духовни огнища с монаси, способни да издигнат духом родната църковност.

В този контекст би трябвало Синодът да помисли за създаването на един нормален манастир - духовна школа, която да обучи ново поколение качествени монаси.

Ако манастирът е действително манастир, а не приемна за безделници и непрекъснати почерпки на духовните туристи, то интернетът и компютрите не би трябвало да са развлечение за расоносците.

Ако те запълват душевната празнота, вината е у формалните игумени, които не се избират от братствата за да са духовни отци и да бдят за душеспасението на братството.

Игумените се назначават за да си правят кариерата и в някои случаи да си развиват личния бизнес.

Расоносците са оставени на самотек. Оттук идват и проблемите. Видимо, приемствеността я няма и в скоро време няма да има и духоносни расоносци. Докато Синодът не определи поне един манастир школа, скандалите никога няма да престанат.
Йоанна
Потребител
Мнения: 20
Регистриран на: пет фев 06, 2015 3:02 pm

Re: ... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот Йоанна » ср мар 01, 2017 6:56 pm

Мда, сега ми стана ясно. Признавам че не съм в час с проблематиката. Наистана това е прекалено лесно решение за Синода и Филарет е оставен на самотек дет се вика. Колкото до манастирите сме жалка картинка, ако искам да се замонашя просто не виждам къде. Горките монаси и монахини, които се мъчат да правят нещо тук.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: ... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот prokimen » чет мар 02, 2017 11:16 am

Драга Йоанна,

Някога, когато владиците били християни и имали чувство на отговорност пред Бога за всяка поверена им от Него човешка душа, тогава се смятало за най-страшно или голямо наказание епитимията лишаване от причастие.

Днес причастието и самият Христос нямат никакво съществено значение в живота на църковността.

Затова и синодалните старци са демонстрирали пословична безбожност. Не са указали в бързините си каква ще е участта на християнина, лишен от монашество. Монашеството само по себе си не е нещо кой знае какво. Ако монахът има будна съвест и страх от Бога, той ще продължи да си живее като монах и ще принесе плодове на покаяние. Днешното българско монашество има единствено значение за кариерата. Филарет ще се прости с мисълта, че може да стане владика.

Синодалният скандал е в това, че не се е намерил нито един митрополит да помисли за душата на монаха - човек.

Искаше ми се да видя в православните портали разискване за причините мъжките ни манастири да станат бардаци. Никой не иска да се замисли кое е довело до тази същинска катастрофа да се обезсмисли българското монашество.

Лично за мен е важно да зная кой е духовният старец на въпросния "козел на отпущението" - монах Филарет. Какви духовни грижи е полагал въпросният старец? В кой манастир и при кой игумен е протекло послушничеството на монах Филарет. Кой го е постригвал за монах и в какво състояние е съвестта на този, който го е изфабрикувал монах?

Игумен, старец, изповедник и владика не са ли забелязвали, че монахът е в духовна опасност? Защо всички са чакали телевизионното предаване?

Синодът не се е произнесъл по същество и с това е демонстрирал, че няма никой заинтересуван за духовното здраве в църковната видимост. Занапред може ли монахът да се причастява? Ако е доказан блудодейният му грях какъв покаен период му се налага? Ще има ли право да пее на клироса?

Склонен съм да мисля, че ако във въпросния Синод имаше поне един митрополит християнин, би трябвало да има отговор на горните въпроси.

Иначе какво му е святото на "Светия Синод", ако никой в него не более за човешката душа?

Може ли да има по-голяма трагедия от тази, че няма нито един митрополит с християнска съвест, загрижен за спасението на една човешка душа?
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: ... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот prokimen » ср мар 08, 2017 1:15 am

Позволявам си да дам линк към разказа на една опусточена човешка душа след 18 години, прекарани в манастир. Манастирът да е в Русия, но и положението в българските не е по-различно по отночение на дучеспасението и игумените.

Разказът обяснява защо манастирите ще създават занапред много работа на журналистите. Трагедията е, че няма владика, реално загрижен за духовното в Църквата и за някакво си там душеспесение на който и да било.sanata
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пет ное 21, 2008 10:26 am

Re: ... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот sanata » ср мар 08, 2017 9:35 am

Аз отдавна говоря, но никой не ме слуша. Вярно е, че сме в пост, обаче всички са такива мишки, че не мога да изразя възмущението си. Още преди да го разтрижат, казах, че това не трябва да се случва, защото "нещото", което седи под расото е човешко същество и това което направи синода спрямо монах Филарет, трябва да го направи спрямо всички свещенослужители и монаси, защото никой не може да ме убеди, че и те не са като монах Филарет. Защото, няма значение какъв е греха, и за най - малкия грях ще носим отговорност. И бях убеден, че монах Филарет щеше да се промени, щеше да стане най - добрия монах в България. Защо никой не взе отношение след решението на Синода? Православните сайтове за други глупости се надпреварват да пишат, а сега мълчат като риби. Никой не защити монах Филарет, нито пък похвали Синода за решението му, за такива пише в Откровението - нито си студен или топъл, ще те изплюя, т.е. ти си безличен, нямаш отношение към нищо, с две думи ти си МИШОК. Това е действителността в България, няма манастири, няма духовници, няма истински монаси, защото няма ХРИСТОВА ЛЮБОВ, А КЪДЕТО НЯМА ХРИСТОВА ЛЮБОВ ИМА РАЗВРАТ, СТРАХ И СРЕБРОЛЮБИЕ.
Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Re: ... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот Ника » ср мар 08, 2017 6:57 pm

Прокимен, разказа се чете на един дъх. И в България е така. Дай Боже сили, ще го преведа.
sanata
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пет ное 21, 2008 10:26 am

Re: ... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот sanata » ср мар 08, 2017 8:47 pm

Ако Ника го преведе ще бъде прекрасно, че някои ключови думи ми се губят. Много хубав повод за размисъл е нази история, какво да правиш, когато виждаш, че духовникът ти започва да те тегли към дъното. Дали да го последваш или да бягаш. Не ми стана ясно само, защо след като тази монахиня е видяла, че нещата тръгват зле, не се е преместила в друг манастир.
Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Re: ... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот Ника » пет мар 10, 2017 8:59 am

Преразказвам много съкратено, защото на хората им е малко времето.
Момичето е на 18, някъде към 90-те години, в Съветският съюз се възражда Православието. Майката на момичето става силно вярваща и разбира се - повлиява на дъщеря си.
Момичето посещава Манастира, своят бъдещ дом за 18 години. Душата и е трогната от добротата на игуменията. Но по-късно, авторката набляга на факта - игуменията е 20 - 24 годишна девойка, дошла от улицата, току що завършила най-престижният руски университет - МГУ.
Интелекта си е интелект, но за манастира е нужна душа, нужно е послушание дълги години, за да се смири, пречисти, да задиша с Бога.
Скоро новоизлюпената игумения започва да залита настрани. Приема светска дама - 30 годишна бизнесменка. Двете се сдружават и започват да въртят бизнес на черно и да крият доходите от Митрополита.
Новоизлюпената игумения, под влияние на светската си приятелка, започва да устройва пиянки и гулянки. Богат бизнесмен подарява 4 етажна луксозна къща и майчицата скромно се заселва там, където удобно се провеждат вечеринките с мъже и алкохол.
Част от монахините са взети в престижната компания, но част от тях остават изпъдени настрани.
Нашата героиня е сред изпъдените и низвергнатите. Казва, че са работили по строежа на манастира от тъмно до тъмно.
Казва, че е свикнала с манастира, "както каторжника, свиква с каторгата". Смачкана вяра в собствените си сили, мама живее в бедност, как да се върне. Наплашени, че "която се е махнала хубаво не е видяла", "побеснява", "лае", "грухти" или я "убива кола на улицата".
Но скоро една по една монахини започват да напускат. И ето ти чудо! Не са убити, не грухтят, не лаят. Живеят както могат, някои създават семейства.
В черния мрак на това бедствено положение, тя е на крачка да стане хомосексуалистка. Но игуменията вижда, нейния грях и я изгонва.
Връща се при майка си. Казва, че живее нормално и се справя.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: ... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот prokimen » пет мар 10, 2017 10:59 am

laikos
Потребител
Мнения: 199
Регистриран на: чет фев 05, 2015 8:42 pm

Re: ... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот laikos » нед мар 12, 2017 1:45 pm

Има ли "Ц" в БПЦ на практика?

Не става ли очевидно за всички каква е истината за тази обшност?
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: ... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот Next » нед мар 12, 2017 2:06 pm

laikos, остави, нищо няма да постигнеш, освен едно заяждане.

Ако човек не използва чистата истина, като мерило за всичко в живота, то той си избира място, в което му е най-комфортно да се чувства във всякакъв смисъл. И друго освен комфорта няма значение.

Патриарха като се моли за ония шарлита-франсета люти богохулници та какво? Нещо да се случи?!

P.s.: Духовното блудство май беше по-лошо от телесното. Последното е свързано природни заложби, а първото е дружба с лукаваго.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: ... наказанието “разстригване” на монах Филарет (Цанев)

Мнениеот prokimen » пон мар 13, 2017 1:29 am


Върни се в “прочетено в православие.бг”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта