Кръстното знамение: призоваване или кощунство?

академични, професионални, лични разговори
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Кръстното знамение: призоваване или кощунство?

Мнениеот Next » нед май 07, 2017 8:19 pm

Днес майка ми отговори за нейното кръстно знамение (върху пътя, по който тръгвах) - еми то някакъв епископ от БПЦ (да не казвам кой) направил "нещо някакво такова" над корема си по телевизията....



"За да изразят своята вяра в разпънатия на кръста Иисус Христос, по време на молитва християните с дясната си ръка изобразяват върху себе си знака на кръста, или кръстното знамение, а върху телата си носят кръст. За кръстно знамение ние събираме пръстите на дясната си ръка по следния начин: допираме върховете на първите три пръста (палеца, показалеца и средния), а останалите два (безименния и малкия) свиваме към дланта.Трите събрани първи пръста изразяват нашата вяра в Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети като Единосъщна и Неразделна Троица, а двата пръста, поставени върху дланта, означават, че след идването Си на земята Синът Божий, бидейки Бог, е станал човек, тоест показват Неговите две природи - Божествената и човешката.
При кръстното знамение със събраните по този начин пръсти ние докосваме челото - за освещаване на нашия ум, гърдите - за освещаване на нашето сърце, после дясното и лявото рамо - за освещаване на нашите телесни сили. Нужно е да помним, че когато се осеняваме с кръстно знамение, трябва да го полагаме правилно и без да бързаме, иначе това ще бъде не изображение на кръста, а просто махане с ръка, на което се радват само бесовете. С небрежното полагане на кръстното знамение ние оскърбяваме Бога, като показваме своята непочтителност към Него, грешим и този грях се нарича кощунство. Грехът е нарушаване на Божията воля, която ни е открита в Неговите свети Заповеди."

За да разберете някой духовник дали осъзнава призванието си - най-бързият начин за това е да го видите как се кръсти, т.е. как призовава Господа...

П.п.: За вярно кръстно знамение втория път след челото не се поставя на гърдите, а по-долу, та да нарисуваме върху себе си правилен кръст (а не плюс или нещо смачкано и разкривено). За силата на Честния Кръст като знамение - вижте Житията на Светиите. Затова и латинци и протестанти са деформирали всичко.

Още по темата:

Върни се в “богослови”



Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта