Старозагорска църковна какафония

пространство за срещи и разговор
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Старозагорска църковна какафония

Мнениеот prokimen » вт юли 11, 2017 3:46 am

Изображение

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА -Архимандрит Автоном Кацаров

=============

Нямам честта да познавам автора на обвинителния текст, нито обвинения претендент за владика. Текстът говори за тотална какафония на най-високо административно ниво.

Визиран е не толкова фиктивният игумен на манастира, колкото протосингелът на епархията и вероятен викарен епископ. Любопитна ми е реакцията на новия Старозагорски митрополит Киприан.

Публикацията свидететства, че в България няма нормален мъжки манастир. Една поместна църква без солидно монашество е обречена. Трагедията в българската църковност е, че се стрижат монаси, които са оставени сами на себе си. Няма я духовната приемственост. Монашеството не е само носене на расо. От тази игра на шикалки българското православие става една църковна видимост, изпразвана от духовното си съдържание и християнски идеал.

Монашеството не е вече стемеж към духовно съвършенство, а това води до опасно израждане на Православието, чиято иерархия се "избира" сред фиктивните монаси, хора дегизирани в раса с все по-малка духовна култура и богословска грамотност.

Ако е истина указаната небрежност към причастието, това ще рече, че никакъв Христос не е алфата и омегата в църковната игра. Ако е истина, че протосингелът, второто лице след митрополита е небрежен до кощунство, то за какво душеспасение може да става реч, а без грижа за душеспасението, Църквата се обезсмисля. Тя се превръща в своеобразен фолклорен клуб или в увеселителен селски събор от миналото, на които се продаваха слъчогледови семки за чоплене и плюене по земята, фъстъци и балони с пищялки.

Защо се е стигнало до тази трагична и същевременно комична деградация?!
ortos
Потребител
Мнения: 68
Регистриран на: пон яну 26, 2015 3:51 pm

Re: Старозагорска църковна какафония

Мнениеот ortos » чет юли 13, 2017 1:27 am

Действително какафония. Ако си спомним и самият митрополит Киприян как навремето стана епископ, то нищо ново. А ето още един щрих към какафонията.
http://www.bgdnes.bg/Article/4575339
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Старозагорска църковна какафония

Мнениеот prokimen » чет юли 13, 2017 9:30 am

ortos написа:Действително какафония. Ако си спомним и самият митрополит Киприян как навремето стана епископ, то нищо ново. А ето още един щрих към какафонията.
http://www.bgdnes.bg/Article/4575339


Смаяхте ме отново с информацията - бомба!

Благодаря на Бога, че не познавам никого от младите църковни кадри и от Старозагорска епархия като цяло.

Не съм изненадан от административната реакция. Напротив! Очаквах я.

Изображение
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Старозагорска църковна какафония

Мнениеот prokimen » чет юли 13, 2017 12:34 pm

Както потръгват нещата, какафонията в Старозагорска епархия може да вдъхнови някой нов български Чудомир или някой драматург да напише сценарий за Сатиричния театър.

На стената на своя фейсбук, санкционираният Архимандрит Автоном Шипченски указва публикация, че на датата, на която е взето решението за неговата санкция, митрополит Киприан е служил в село Зимница.

Изображение

Митрополит Киприан служи в Зимница

Зададен е реторичният въпрос дали Старозагорският владика е решил наказанието преди или след селското богослужение.

В интерес на истината, никой няма право да обвинява митрополит Киприан за епархийската какафония до неговия избор. Същевременно, отговорността пада върху него за задълбочаването й.

Възможно е написаното в "Докладна записка" на архимандрит Автоном Шипченски да не е истина. Оповестено е кощунствено отношение към причастието и ми се струва, че ако в администрацията и епархийския съвет на Старозагорска епархия имаше поне един човек, мислещ Иисус Христос да е Бог, би трябвало да се отговори на обвинението до каква степен то е истина или не е истина.

Фактът, че кощунството се премълчава и се бърза със санкции, показва, че няма вярващ в Бога човек в Старозагорска митрополия.
ortos
Потребител
Мнения: 68
Регистриран на: пон яну 26, 2015 3:51 pm

Re: Старозагорска църковна какафония

Мнениеот ortos » чет юли 13, 2017 2:20 pm

prokimen написа:В интерес на истината, никой няма право да обвинява митрополит Киприан за епархийската какафония до неговия избор. Същевременно, отговорността пада върху него за задълбочаването й.

Напълно съм съгласен с Prokimen. Естественият въпрос, който възниква е: Кой носи главната отговорност и вина за тази и други подобни какафонии в БПЦ ? Проблемът е в Св. Синод. Какъвто е Синодът, такъв е и клирът. Той просто възпроизвежда себе си. Разбира се има изключения. Извършват се прибързани и безпринцпни хиротонии над кандидати за духовници, които в повечето случаи не отговарят на каноничните изисквания. Проблемите от тази практика са естествено следствие. Самият м. Киприан е също продукт на тази практика ставайки епископ при доста драматични и спорни обстоятелства.
https://www.blitz.bg/article/4397
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Старозагорска църковна какафония

Мнениеот prokimen » чет юли 13, 2017 3:00 pm

Изображение


ortos написа:
prokimen написа:....

https://www.blitz.bg/article/4397


При всичката ми критичност, признавам, че указаната от Вас статия не ми вдъхва никакво доверие.

В статията е спрегнато името на покойния Силинственски митрополит Иларион едва ли не като образец на монах. Истината е трагична. Точно той въвъеде масонството в църквата и безобразията като "църковна норма".

https://dveri.bg/xpccu

Митрополит Иларион не даде обяснение по каква причина римо-католикът Георги Елдъров е в тази си премяна в Иларионов храм

Изображение

В старческото си честолюбие и мания за литературна слава, Иларион, самозваният "граматик", благодари официално и публично на масоните, финансирали изданието на книгите му, които не стават и за WC употреба.


Изображение

Архиереи, униати и масони на представянето на новата книга на митрополит Иларион
ortos
Потребител
Мнения: 68
Регистриран на: пон яну 26, 2015 3:51 pm

Re: Старозагорска църковна какафония

Мнениеот ortos » чет юли 13, 2017 4:24 pm

Може би не бях достатъчно ясен. Поводът да посоча този линк съвсем не беше апология на м. Иларион, мнението ми за когото категорично съвпада с вашето, като всички тези факти, които посочвате са ми известни. По-скоро това беше илюстрация на механизма на излъчване на кандидатурите за епископи фаворити и протежета на определени синодални старци, които канидатури често са спорни и дори скандални в канонично отношение, както и технологията за налагане на тези кандидатури. Примерът с м. Иларион, който посочвате не противоречи на основната ми теза. Скандалният М. Иларион препоръчва архимандрит Борис за епископ, който впоследствие е ръкоположен и не след дълго с гръм и трясък изчезна от сцената пак заради скандал известен на всички. Акцентът в случая беше за м. Киприан предложен навремето от м. Калиник за епископ. Подобен материал, описващ спора около споменатите кандидатури за епископи бях чел в друг източник, но тъй като не можах да си спомня къде посочих този линк, който донякъде повтаря разказа. Киприан е бил протосингел при м. Иосиф и не се е задържал за дълго. В материала е цитирана макар и неофициална оценка на м. Йосиф. Между другото м.Йосиф гласува против кандидатурата на Киприан за епископ. Патриарх Максим също. Изобщо повечето са били против. Развихря се скандал. Калиник казва мантрата и следва повторно гласуване. В материала, който бях чел по памет беше казано още, че п. Максим бил напуснал заседанието и повторното гласуване протекло без него. Гласът на патриарха се брои за два гласа. Доколкото помня м. Йосиф не подкрепи кандидадтурата на Киприан и за митрополит. Сигурно е имал основателни съображения.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Старозагорска църковна какафония

Мнениеот prokimen » пет юли 14, 2017 10:58 am

Съобщение от ръководството на Старозагорска св. митрополия

-----------------------------------

Старозагорска митрополия набързо се справи с архимандрит Автоном. Това можеше да се очаква, но с публикуваното комюнике на епархийския съвет на Старозагорска епархия, проблемът далеч не е решен. Напротив! Става очевадно, че всичко е сторено за да се прикие същественият проблем в старозагорската какафония.

Архимандрит Автоном огласи една "ДОКЛАДНА ЗАПИСКА", в която е обвинен протосингелът на Старозагорска митрополия в небрежност към причастието. Това означава кощунство. Точно това кощунство се замълчава и какафонията става трагично тревожна.

Възможно е обвинението да не отговаря на истината. Точно в това се състоеше задължението на право-правещия митрополит Киприан - да разследва обвинението. Фактът, че той се отнася с небрежност към такова сериозно обвинение, буди недоумение и подозрения.

Ако в Старозагорска епархия имаше поне един вярващ в Бога човек, да би реагирал. Оповестеното на синодалния сайт е Пилатовско измъкване от сериозността на проблема.

Архимандрит Автоном има моралното право и християнско задължение да изобличи кощунството дори и като обикновен християнин, лишен от сан.

Каноничният проблем със служението на архимандрит Автоном и огласеното от него кощунство на протосингела са две коренно различни афери.

Фактът, че в изявлението на епархийския съвет се замълчава същественото в "Докладна записка" свидетелства, че епархийският съвет е показал лукавство, а митрополитът безразличие.

Замълчаването на обвинението означава, че няма нито един човек в тази епархия, който да почита Христа за Бог и Светите Тайни за животворяща светиня за вечен живот! С други думи казано, митрополит Киприан е защитник на кощунственото отношение към причастието, разчитайки, че всяко чудо е за 3 дни и с наказанието на архимандрит Автоном, тълпата ще забрави, че поповете в епархията нямат никакво благоговение към някакъв си там Христос и още по-малко към Неговите сказания за причастието като Негово Тяло и Кръв.

Ето как с лукавството си, епархийският съвет в Стара Загора свидетелства пред лицето на света да е чисто и просто евангелска варосана гробница, а не част от Църквата Христова.

Неуважаеми епархийски съветници,

ПРИЧАСТИЕТО НЕ Е ПОМИЯ! , и намирам за позорно, че не се е намерил нито един вярващ в Бога епархийски съветник! Излиза, че за митрополит и епархийски съветници, литургията не е тайнство, а долнопробна театрална игра!

Излиза, че нито митрополит, нито епархийски съвет са хора християни и затова за тях няма значение дали кандидат владиката протосингел е небрежен или не към причастието.

Какви ужасни времена е доживяла видимата църковност без никакво християнско благоприличие!
laikos
Потребител
Мнения: 199
Регистриран на: чет фев 05, 2015 8:42 pm

Re: Старозагорска църковна какафония

Мнениеот laikos » съб юли 15, 2017 9:44 pm

Така е, когато от Църквата остане само видимост. Пълен произвол и кощунствена гавра с понятието за църква, която по определение е "стълб и крепило на истината". И най-жалкото е, че в случая не е важно кой кого. Дали ако митрополита се казваше Автоном, а онеправдания - архимандрит Киприян, нямаше да е същото?

П.п. Каква приятна тишина... без разни лелки да ни занимават непрекъснато със своите обсебености и да оспамват темата. Сигурно са на море. Радост!
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Старозагорска църковна какафония

Мнениеот Aurelia Felix » нед юли 16, 2017 10:19 pm

Трагедията на цялото ни християнство е много знание и никаква сила. Нула.
Знанието като такова е хубаво нещо, но без сила, е просто поредната философия, думи без власт и сила.

Ние сме загубили СИЛАТА, онази сила, която обръщаше хорски съдби и империи към Христа.

Пътят към тази сила минава през собственото кръстно отричане - а затова ние нямаме нито сили, нито смелост. Пишейки това визирам на първо място себе си.

С две думи: Бог да ни е на помощ.
ortos
Потребител
Мнения: 68
Регистриран на: пон яну 26, 2015 3:51 pm

Re: Старозагорска църковна какафония

Мнениеот ortos » вт юли 18, 2017 11:48 am

1. Изборът за епархийски старозагорски митрополит декември 2016г. е в нарушение на Устава на БПЦ чл.82
2. Предвид обстоятелствата описани в материала посочен по-горе от мен следва, че изборът на Киприан за Траянополски епископ 2008г. е в грубо нарушение на църковните канони и по-специално на 30-то апостолско правило.
Така, че Киприан Старозагорски не би трябвало да бъде не само митрополит, но дори и епископ.
Ако Светия Синод потъпква църковните канони и Устава на БПЦ, то не може да очаква и няма моралното право да недоволства, че подчиненият му клир върши същото.

Върни се в “духовници”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост