"Двери" писа

пространство за срещи и разговор
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: "Двери" писа

Мнениеот Кабрал » нед дек 18, 2016 10:26 am

Със сигурност събора не може да се нарече поне общоправославен. Доведе единствено до това, че всички се хванаха за гушите. Това е добре, крайно време е православието са си изчисти от византийската зараза.
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: "Двери" писа

Мнениеот prokimen » нед дек 18, 2016 2:33 pm

Кабрал написа:Със сигурност събора не може да се нарече поне общоправославен. Доведе единствено до това, че всички се хванаха за гушите. Това е добре, крайно време е православието са си изчисти от византийската зараза.


С това, че съборът не нито велик, нито свят и най-малко ВСЕправославен, някои фанариотски агенти в България не могат да се примирят. Затова те се опитват да настървят площада, подвеждайки читателите си, че само 4-ма са "най-яростните гръцки новоразколници-антисъборници".

Лично аз намирам за срамно, че не се намери нито една богословска статия, която да хвърли светлина откъм каноничното право или канонично безобразие на патриарх Вартоломей да нахлува в делата на друга поместна православна църква, искайки улимативно от Атинския архиепископ лишаване от сан на свещениците и прекратяване на евхаристийното общение.

Тази варварска инвазия в живота на друга църква заслужава внимание, ако в България имаше поне един грамотен човек в областта на каноничното право. Едно още едно доказателство, че Синодът на БПЦ-БП трябва да забрани ръкоположения в сан на кандидат клирици с безбожно и неграмотно богословско образование.

Преди години деканът на Великотърновския богословски факултет беше писал в този портал за днешната реализация на богословите. Какви богослови, какви пет стотинки. То няма нито един грамотен канонист в България! Смехотворно е да се говори за богослолвска реализация и позорно е Синодът да ръкополага богословски неграмотни клирици.

Ще съм признателен, ако се намери някой форумен читател, който укаже поне на една статия в областта на каноничното право. Възможно е аз да не съм забелязал, че има поне един крамотен човек в областта на каноничното право.

Ако в България има поне един действително православен сайт, би трябвало да уведоми православните българи, за обръщението на *** ГОРТИНСКИЯ И МЕГАПОЛСКИ МИТРОПОЛИТ ИЕРЕМИЯ (ФУНДАС) ***
Никой постен човек не може да го обвини да е яростен гръцки новоразколник. Той е намерил за нужно да огласи архипастирската си съвест на истински апостолски приемник относно Критското събрание и дръзкото неканонично искане на патриарха на фантомния Цариград за санкция на гръцки клирици и иерарси.

Изображение

*** Припомням официалния гръцкия текст за онези, които не разбират руски език и за мислещите, че руският текст е пропаганда на Кремъл.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: "Двери" писа

Мнениеот Кабрал » пон дек 26, 2016 9:56 am

prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: "Двери" писа

Мнениеот prokimen » пет яну 13, 2017 10:59 am

Изображение

СТИГА СМЕ НАПАДАЛИ ХОРАТА С ПОУЧЕНИЯ

Ще ми е интересно да узная как другите читатели са възприели заглавието. Аз съм склонен да го приема като дръзка провокация и словоредът му ме съблазнява.

Недоумявам за причината журналистът да избере точно това заглавие, а самият портал "Двери" да се ангажира" с него.

Ако заглавието беше апел на мирянин, би ме заинтригувало. С интерес и уважение бих пожелал да узная защо църковните поучения в светлината на Писанието са му скучни и отвратителни. Когато свещеник апелира против пастирските поучения или Свещеното Писание, струва ми се кошмарно.

Излиза, че Самият Христос вече не е нужен и трябва да Го осъдим публично, че е наредил на апостолите да проповядват Евангелието, а не като благовъзпитани дженълмени да правят компания на самотни и нещастни в живота си дами. Липсва рецепта за качествено кафе и реклама на марка цигари.

Нямам представа какво е накарало журналиста да вземе въпросното интервю и да рекламира толкова енергично чужд клирик, колкото той да е любим за някого си от екипа на портала "Двери".

Нима в България няма интересни свещеници с оригинални идеи и заслужаващи внимание?

Нима няма интересни български свещеници, обслужващи български енории в чужбина, които да заслужат вниманието на църковните журналисти и да узнаем за техния пастирски подвиг сред сънародниците зад граница?!


Порталът има претенцията да е първенецът по църковна информация и за момента той действително дава най-богата информация, макар в най-голямата си част да е подправена или примесена със словесна отрова и пристрастеност да се манипулират съзнанията на читателите (съобщението за решението на Грузинската църква по отношение на Критската авантюра и статията за аргосания гръцки свещеник, възнамерявал да премине към БПЦ-БП).

Доколкото имам лично обвинение срещу бившия редактор на българския църковен официоз вестник "Църковен вестник", затова ще се въздържа от всякакъв анализ на публикуваните приказки.

Доколкото екипът на портала "Двери" обича да критикува всички конкурентни сайтове и да се прави на интересен, че е непогрешим, ще подчертая, че името на починалия шведски архимандрит не е Матий, а е МАТВИЙ НОРСТРОМ или Матфий на руски език. Струва ми се, че такава груба грешка е недопустима за портал с толкова големи претенции. Лично аз недоумявам защо Ангел Величков не е прегледал текста и не е направил поправка на грешката, нито е възпълнил неоправдания пропуск да се подчертае.

Много приказка, много нещо, но необясним остава фактът, че Ангел Величков не е уточнил да служи в РУСКАТА ЦЪРКВА в Стокхолм, която е в юрисдикцията на Руската Парижка архиепископия - Екзархат на или към Цариградската патриаршия.

Изображение

Кратка информация от Википедия

Кратка информация от самата Руска Екзрхия

Преведено на български, представете си някой сладкодумен чужденец да попува в храм, собственост на етническите българи и да пренебрегне собствениците на храма в предългите си сказания или да изпита срам да каже истината в какъв храм служи. Би било твърде неетично.

Не ми стана ясно за каква мисия става реч. Ако някой иска да мисионерства, то какво му пречи да го върши наред и с пастирските си задължения да спазва църковната дисциплина, по силата на която, на всяка литургия е задължително да се каже проповед върху литургийното еванегелие. В този контекст не разбирам какво иска да ни каже екипът на "Двери". Да разбирам ли, че проповедите са излишни и че българин със своята гениалност ще запретва ръкави да унищожава църковната традиция от първите векове за проповедта?

Не мислят ли претенциозните поп и църковни журналисти, че с дръзката си поредна провокация приравняват свещеника в homme de compagnie (мъж за компания и сладки събеседвания без проповед и душепастирство) ?
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: "Двери" писа

Мнениеот Кабрал » пет яну 13, 2017 1:39 pm

За съжаление критската работа се оказа като българската - зле обмислена или недомислена, лошо започната, безотговорно водена, завършила със скандали и крамоли и послужила за срам на участниците си:

Гръцки клирик-разколник иска да премине към БПЦ
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: "Двери" писа

Мнениеот prokimen » съб юли 22, 2017 12:20 pm

Софийска епархия излезе с Увещателно послание до отклоняващите се по пътя на псевдомонашеството


Многократно съм огласявал критичните си забележки в адрес на портала "Двери".

Във фейсбук срещам цяла статия от прословутия "иеросхимонах" на цяла България, който болезнено реагира, че бил неоснователно визиран от портала "Двери".

Не зная защо, но независимо от публикацията на портала "Двери", и аз съм склонен да видя поне частично визиран въпросният иеросхимонах.

Поведението на иеросхимонаха не ми допада никак.

Не е глупаво момче. Личи си ерудицията му, каквато у другите няма, но намирам поведението му за много разгащено, а маниера за протестантски. За какъв бяс е приемал велика схима като не се спира в манастира си, а и кога му остава време да се моли с всичките тези умиляващи софийските безделнички беседи?

Никак не ми е ясно по каква традиция е приемал великата схима - според гръцката или според славянската,

За гърците, великата схима е равностойна на нашето мантийно монашество, но никой грък не се кипри с титуловката « иеросхимонах ». В славянската традиция великата схима се отбелязва в титуловката, но тя не се приема от хлапета, а от възрастни и духовно утвърдени хора за още по-строг аскетичен подвиг. Според славянската традиция, великосхимникът, независимо дали е монах, иеродякон, иеромонах, архимандрит или архиерей, престава да служи и не се занимава с нищо светско, а някои изговарят дори до 7 думи само на ден.

Засегнатият иеросхимонах Димитрий не се вгражда в нито една от двете традиции и е нещо като църковен Матей Миткалото.

Намирам, че ситуацията с въпросния иеросхимонах е твърде вятърничава работа.

Ако е атонски монах защо се разхожда напред-назад да умилява нещастни лелички или по телевизионните студия в България? Някакъв абсурден и уникален случай.

Не проумявам кога му остава време да изчита атонските богослужебни правила + личното си монашеско правило. Колкото и да сладкодумно да запълва безделието на много свои слушатели, монашеството, украшено със странната схима е по-скоро съблазняващо.

Колкото до Обръщението на Софийския епархийски съвет, намирам го като свидетелство на сериозност и пастирски дълг на дядо Неофит. Прави му чест, че най-после една митрополия реагира на една пускаща корен църковна какафония.

В църковните среди се разнесе слух, че станалият «притча во языцех» заради присвоявана недвижима собственост столичен свещеник, приел монашество от някакъв си руски псевдостарец – патентован аферист. Предполагам, че публикацията визира най-вече неговото миткосване за да укорени една странна форма на нов вид духовно монашеско старчество и шантава зилотщина.

При съвременното положение на българската църковна действителност, никой не може да претендира и да се смята за благодатен старец поради липса на приемственост и дългогодишен личен аскетически опит.

Една протестантска бъбривост на софийския пишман схииеромонах и другият пловдивски миропроизводител са недостатъчни за душеспасиетлно душеведение.

Знайно е, че в България се правят опити да се наложи като старчески авторитет руското атонско чучело Рафаил Берестов.

https://youtu.be/EtNEzwwlioY

Берестов е нищо повече от една ръждясала от самолюбие латерна. В никакъв случай той не отговаря на традиционен православен старец, въпреки че е рекламиран като старец на века. Това се прави с филмовата услуга на скандално известния с публикуваните педофилски телефонни разговори на инок Всеволод Филипьев – линк към личния му блог (ЖЖ=живой журнал - http://inok.livejournal.com/ ).

https://youtu.be/v_4bySM8Huo

https://ru.wikipedia.org/.../%D0%A1%D0% ... D0%B0%D1...

Той беше монах Всеволод Филипьев в Джорданвилската семинария, после обиколи руските телевизионни студии като духовен син на митрополит Лавър, докато в интернет не се появиха порно (за да не кажа педофилски) телефонни разговори.


https://versia.ru/inok-russkoj-pravoslavnoj-cerkvi...

http://www.compromat.ru/page_30016.htm

Любителите на екстравагантности могат да изпишат в Гугъл името му и да се насладят на гениталиите му. Възможно фотографията да е обработка с фотошоп. Достатъчни са публикуваните телефонни разговори и мигновеното изчезване на Филипьев на Атон за да се появи този път с ново име на «истински» монах и активно да рекламира фалшивото старчество на чучелото Берестов – авторите на българската групировка.
https://apologetika.eu/modules.php?op=m ... ame=News... )

В общи штрихи, авторът на публикувания текст ще да е визирал тези нови старчествуващи по атонси герои.

Моите адмирации към патриарх Неофит, че е намерил за свой дълг ла предупреди овчедушните наивници, които в духовните си търсежи могат да приемат в благочестието си и самия Дявол за анлел на светлината.

https://youtu.be/d_CyZZ3cOOA
ortos
Потребител
Мнения: 68
Регистриран на: пон яну 26, 2015 3:51 pm

Re: "Двери" писа

Мнениеот ortos » нед юли 23, 2017 11:41 am

ortos
Потребител
Мнения: 68
Регистриран на: пон яну 26, 2015 3:51 pm

Re: "Двери" писа

Мнениеот ortos » нед юли 23, 2017 12:37 pm

laikos
Потребител
Мнения: 199
Регистриран на: чет фев 05, 2015 8:42 pm

Re: "Двери" писа

Мнениеот laikos » нед юли 23, 2017 6:17 pm

... с други думи признаваме, че подозренията на prokimen, че стареца Рафаил е забъркан в Софийската псевдомонашеска какафония, имат основание?
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: "Двери" писа

Мнениеот prokimen » пон юли 24, 2017 12:57 am

laikos написа:... с други думи признаваме, че подозренията на prokimen, че стареца Рафаил е забъркан в Софийската псевдомонашеска какафония, имат основание?


Интерпретацията е свободна.

За себе си съм склонен да мисля, че Рафаил има пръст в БГ афера, обезпокоила патриарх Неофи или с други думи казано, известни БГ зилотствaщи са под влияние Рафаилово и Ко с неговия порно герой Салафиил..

С очите си видях във един ФБ на прославил се архимандрит реклама на чучелото.

Днес рекламата не я виждам вече. Остава зилотите да рекламират порнo телефонните разговори на Селафиил Атонский, благодарение на който Рафаил е най-рекламираният зилотски кумир.

=============

Струва ми се, че е време Синодът да започне да издава нарочни Окръжни за да се въдвори еднаква дисциплина в цялата българска църковност.

Начинанието на Софийския епархийски съвет е похвално, но не е никак достатъчно. Доколкото патриарх Неофит предприе особени грижи и внимание към епархийското монашество, да се надяваме, че отпечата книга за монашеството с всички необходими разяснения за степените, постриженията и най-вече с това прословуто великосхимничество.

Принятие в монастырь. Степени монашества
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: "Двери" писа

Мнениеот prokimen » пон юли 24, 2017 6:48 am

Любопитно ми е какви са критериите за подвижничество на някои съвременни ревнители за чисто православие ?

Не разбрах какво иска ни каже ORTOS с двата клипа за Рафаил Берестов?

Виждам, че дори отец Божидар Главев се е подвел и за пръв път е рекламирал един лъжестарец на своя портал.

Изображение

Иеромонах Рафаил (Берестов): Русия е нашето сърце

Като Русия-та е сърцето на някои, защо не живеят в нея и се опитат да я избавят от духовните извращения, описани от Мария Кикот в книгата "Изповедта на бившата послушница"?

Лично аз съм обезпокоен, че днешна Русия внася духовно разложение в Православието.

Принципно, някогашните духовни старци са били прозорливи. Те, в своята одухотвореност, са носители на особена благодат. Имат дар да прозират не само в бъдещето, но да виждат невидимото духовно състояние на хората и да упътват стъпките им към Христа, укрепвайки плодовете им на покаяние.

Напълно лекомислено се рекламира Рафаил Берестов за подвижник и духовен старец само заради няколкото видео клипа с дрънканици, заснети от порно звездата Филипьев.

Забелязвам, че най-инертно е направена реклама на Рафаил Берестов и във фейсбук групата

"Православни пророчества и напътствия на светите отци"

Господи, помилуй! До каква степен са се обезсолили някои православни българи за да приравнят Рафаил Берестов със Светите Отци.

Ето го доказателството, че светът се побърква заради православната топлохладност или неумение да се различават духовете.

Ако Рафаил Берестов беше реално старецът и подвижникът, за какъвто инертно и безотговорно се рекламира, нямаше да има нужда от услугите на порно звездата.

Остава да се обявят всички проститутки за равноапостолни мисионерки
,след като никой от рекламаджиите не е смутен от порно обкръжението на прехваления съвременен "подвижник" Рафаил Берестов.

https://youtu.be/v_4bySM8Huo
laikos
Потребител
Мнения: 199
Регистриран на: чет фев 05, 2015 8:42 pm

Re: "Двери" писа

Мнениеот laikos » пон юли 24, 2017 4:26 pm

Я гледай! И този от филма е велик мъдрец и знае волята на "Силата"...
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: "Двери" писа

Мнениеот Кабрал » пон юли 24, 2017 7:08 pm

С тези въпроси трябваше да се занимава православния събор.
ortos
Потребител
Мнения: 68
Регистриран на: пон яну 26, 2015 3:51 pm

Re: "Двери" писа

Мнениеот ortos » вт юли 25, 2017 4:47 pm

prokimen написа:
За себе си съм склонен да мисля, че Рафаил има пръст в БГ афера, ...

Смятам, че йеросхимонах Рафаил няма нищо общо със самочинното псевдомонашество в БПЦ. Prokimen, уважавам правото ви на мнение, но мисля, че в случая бъркате и се огрешавате.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: "Двери" писа

Мнениеот Next » вт юли 25, 2017 6:39 pm

Не гледайте заглавието на филма, не коресподнира със съдържанието.
Към 9-та, 15-та и пр. минути - камъкът на препъване в горния спор: схимонаси, дадена личност...
http://www.youtube.com/watch?v=RYc_ly5ZFtQ

Старци, старци, а руснаците си искат царя. Защо им е, като си имат небесен Цар? Ами пак във филма - интересен отговор има там.

Върни се в “духовници”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 гост