Не лъжесвидетелствувай против ближния

пространство за срещи и разговор
Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Не лъжесвидетелствувай против ближния

Мнениеот zmianatz » ср мар 16, 2011 4:43 pm

Първоизточникът на лъжата е дяволът, който е "лъжец и баща на лъжата" (Иоан 8, 44). Дяволът излъгал човеците, за да ги вкара в грях и да ги доведе до смърт, понеже е човекоубиец (Иоан 8, 44) и злобната му цел, подтикван от завист и омраза към човеците и Бога, да погуби колкото може повече човеци, та чрез това да ги лиши от спасение и вечно блаженство, приготвено за тях от Бога. Затова всичките му действия спрямо човеците са лъжовно-прелъстителни, за да може да ги подлъже да извършат някой грях, от което той изпитва злорада наслада.

Лъжа ще рече неистина. Лъже се, за да се прикрие някоя греховна, безчестна и подла постъпка и да се представи извършителят и като почтен и заслужаващ уважение човек.

Но когато се лъже за действията за някого другиго, тогава това е лъжа с цел да го опорочи и безчести. Такава лъжа се нарича клевета. Лъжата и клеветата имат началото си у дявола, който е клеветник (Иов 1; Пс. 71, 4; Откр. 12, 10) - наклеветил Бога пред човеците (Бит. 3, 1). Лъжа и клевета за някой човек се нарича лъжесвидетелство. Лъжесвидетелствуването се проявява най-често в съдилищата, когато свидетелят, призован да свидетелствува за някоя постъпка на подсъдимия, лъжесвидетелствува или против него или в негова полза, с което нанася вреда на подсъдимия, пострадалата страна или обществото. Защото с лъжесвидетелствуването против някого, се нанася вреда на интересите му и се опорочава честта и достойнството на личността, а чрез лъжесвидетелство в полза на престъпник, за да се прикрие престъплението му, се нанася вреда на обществото, като се пречи за налагането на справедливо възмездие за извършеното пестъпление.

Оклеветяването е хвърляне на несправедливи обвинения против някого за нещо, което той не е извършил. Лъжата е твърдение на неистина. Колко тежко е бремето на клеветата, личи от псаломната молба: "Избави ме от клевети человеческий!" (Пс. 118, 134), защото клеветата много мъчно се оборва, а оскърбената невинност най-често мълчаливо скърби.

Лъст. Съзнателно и преднамерено ласкателство, което няма покритие в действителност, с цел лични облаги и изкористяване или скланяне към някакво противозаконно действие на излъстения. По този начин обикновено действа дявола, за да склони и съврати към грях човеците.

Мъчен е животът на честния и правдолюбив човек в един свят на всеобща лъжа. Лъже се навсякъде и във всичко, като се почне от лъжовния мироглед на плътското мъдруване и се стигне до всекидневната дребна лъжа.

За християнина лъжата е недопустима. Веднъж направил избора си в Бога, за него важи само Божията Истина и всичко придобива ясната стойност на "да, да - не, не" (Мат. 5, 37) - пълно потвърждение на Божията правда във всяко житейско отношение и пълно отрицание на всичко, което в разрез и противоречие с Божията правда. В този смисъл жизненият път на християнина е живот на праведност - съобразен с Божията правда. Твърдото стоене в Христовата Истина, като житейско поведение, твърденето и казването само на истината, колкото и странно да изглежда това в очите на света, носи спокойствието на чистата съвест и на праведността. Изборът в полза на всеобхватната Христова Истина се налага от правдолюбивото, честно и безискусно сърце, в което няма лукавство (Иоан 1, 47) и двоедушие (Иак. 4, 8 ). Защото "всеки, който е от истината, слуша гласа на истината" (Иоан 8, 47; 18, 37)

(Анастасия Бойкикева "ИЗПОВЕДАНИЕ НА СВЕТАТА ПРАВОСЛАВНА ВЯРА")
Потребителски аватар
zmianatz
Потребител
Мнения: 1760
Регистриран на: съб ное 28, 2009 9:50 am

Re: Не лъжесвидетелствувай против ближния

Мнениеот zmianatz » ср мар 16, 2011 4:59 pm

"...Мъчен е животът на честния и правдолюбив човек в един свят на всеобща лъжа. Лъже се навсякъде и във всичко, като се почне от лъжовния мироглед на плътското мъдруване и се стигне до всекидневната дребна лъжа..."

"...Изборът в полза на всеобхватната Христова Истина се налага от правдолюбивото, честно и безискусно сърце, в което няма лукавство (Иоан 1, 47) и двоедушие (Иак. 4, 8 8)."

Колко ли "еретици" ще се спасят, спазвайки горните правила; а колко ли книжници и фарисеи ще "горят на кладата" :lol: , неспазвайки основни човешки доктрини и правила, макар и чели ги на книга и добре запознати с тях!? Не ми се мисли.

Върни се в “духовници”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта