До Света Гора - Атон

разкази за поклоннически пътувания и свети места
parpulov
Потребител
Мнения: 23
Регистриран на: вт сеп 13, 2011 7:58 am

До Света Гора - Атон

Мнениеот parpulov » чет мар 22, 2012 8:44 am

В Света Гора не се ходи на пътешествие, а на поклонение. Това е пътуване към душата ни. Много българи са го направили, но и много искат да го направят. Отварям тази тема за да може пътувалите да споделят чувствата си, а желаещите да намерят помощ за да го осъществят. Надявам се на оживено участие в този разговор и на подкрепата за това на модераторите на страницата.
Нека Бог да ни помага по пътя към доброто! Парпулов
Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Re: До Света Гора - Атон

Мнениеот Преспанец » нед мар 25, 2012 2:53 pm

Здравейте!
Миналата година ходих там, за 3-4 дни. Това ми беше първото и засега единствено ходене на Света Гора. Бях с един приятел. Посетихме с Него българския Зографски манастир и Ватопед. До Есфигмен ходихме без да влизаме в него, а той сам ходи до Хилендар.
Света гора е една прекрасно място. Много бих искал пак да отида!
Има такса за ходене до Света Гора, за нас като студенти е 15 евро като тя ти дава право да стоиш три или четири дни, мисля, като храна и спане ти е поето. Отделно трябва да се даде някаква сума (която е различна за различните лодки, но да кажем 7-8 евро в едната посока) за да те откара до полуострова. Тръгва се с лодките от градчето Уранополи.
На Света Гора се води истински духовен живот, това мога да кажа. Е, може да има изключения, но като цяло е така.
Ние спахме в Зограф. Там има обикновено две храненета. Храната не е луксозна, но е прилична. Сяда се по даден сигнал, и се става по даден сигнал. Започва се с молитва яденето, и се свършва с молитва, като по време на храненето се чете житие на някой светец.
Можех да разкажа повече неща, но съм позабравил.
Последна промяна от Преспанец на нед мар 25, 2012 3:11 pm, променено общо 2 пъти.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: До Света Гора - Атон

Мнениеот refab » нед мар 25, 2012 2:59 pm

Как може да се отиде без някаква общностна организираност от типа на групови екскурзии?... С влакове, автобуси, кораби!?... Питам за възможности без предварителни плащания на билети и разни резервации, т.е. на общо основания - просто тръгваш с някаква сума пари за Атон. Какъв е обичайният маршрут до там?...Нали имаше нещо с визи?
Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Re: До Света Гора - Атон

Мнениеот Преспанец » нед мар 25, 2012 3:10 pm

Ние не ходихме с групови екскурзии, а с кола от София до Уранополи. Уранополи е в района на Солун, да кажем на към 400-450 км.
Визата, за която вероятно говориш, се издава в Уранополи (откъдето се тръгва за Света Гора) и струва 25 евро по принцип или 15 евро за студенти и тя е аздължителна, за да те влезеш на Света Гора.

За повече информация виж тук :


Как да посетим Света Гора
и Зографския манастир

Съгласно Устава на Монашеската република (и Конституцията на Република Гърция) Света Гора могат да посещават само мъже.

Преди посещението (желателно е месец по-рано) трябва да изпратим в Бюрото за поклонници в Солун факс с ксерокопие на личната карта или на задграничния паспорт на номер: 0030 2310 222424 (първата група цифри са код на Гърция, следващата група – код на Солун).

На листа с ксерокопието трябва да добавим: общо означение на професията си (напр.: учител, инженер, лекар, студент, пенсионер) на английски или гръцки, както и името на манастира или манастирите, които искаме да посетим, времето, в което искаме да пребиваваме, и от къде искаме да вземем разрешителното си (най-удобно е това да е Урануполи). Разрешението се дава за 4 дена, но е желателно престоят в един манастир да не надвишава повече от 24 часа.

Един или два дни след като сме изпратили факса, трябва да се обадим на тел.: 0030 2310 252575/ 252578 в Бюрото за поклонници през работно време (8:30 – 14:00 часа всеки ден от понеделник до петък, 10-12 часа в събота) и да попитаме дали е получен факсът. Поклонническото бюро в Солун се намира на ул. "Егнатия" (Егнатия Одос) 109.

Поклонниците могат да стигнат от Солун до Йерисо или до Урануполи с кола или с автобус. Автобус за тези градове се взема от автогара К.Т.Е.Л. Халкидики. Тази автогара е извън града и до нея от гарата можеме да стигнем с два автобуса - с номер 2, слизаме на спирка "Вулгари", минаваме от другата страна на улицата и от там хващаме номер 36. Билетът за автобус от Солун до Урануполи струва 11 €. Разстоянието е 140 км.

В Света Гора не може да се влезе с кола. Единствените коли, които са разрешени там, са на манастирите и на работниците, които обслужват манастирските стопанства, при това няма път по сушата, единственият достъп е по море, с фериботи и лодки.

Преди да се качиме на кораба, трябва да си вземем разрешението за престой ("диамонитрион") от канцеларията в Урануполи. Трябва да сме там поне един час преди тръгване (корабът тръгва в 9:45). При получаването на "диамонитриона" трябва да покажем лична карта (паспорт) и да платиме такса 25 € (за студенти 15 €).

От Урануполи тръгват фериботи всеки ден и спират на пристанищата на манастирите: "Хилендар" (не официалното, а "Йованица"), "Зограф", "Констамонит", "Дохиар", "Ксенофонт", "Св. Пантелеймон" и Дафни. По-малки корабчета пътуват до "Григориу", "Дионисиу", "Св. Павел" и "Св. Анна", при добро време – до скита "Кавсокаливия", но те изискват прекачване на главното пристанище Дафни.

Билетът за кораба до "Зограф" струва 5 €, а до Дафни – 7 €. Престоят в манастирите (храна и спане) за тези 4 дена, които са разрешени, е безплатен. Важно е да се знае, че портите на манастирите се затварят при залез слънце и се отварят сутринта. Пушенето манастирите е забранено.

Пътят от пристанището (арсаната) на Зограф до манастира е около половин час пеша.


Какво още е важно да се знае:

Посещението на Света Гора не е туристическо пътуване, Света Гора е място за поклонение и молитви. Избягвайте говоренето на висок глас, силната музика и всяко действие, което би пречило на молитвите и усамотението на другите.
Към монасите се обръщайте с "отче" и избягвайте да ги занимавате с ненужни приказки и светски проблеми.
Бъдете прилично облечени – дори и в горещо време трябва да сте с дълъг панталон, затворени обувки, ризи и блузи с дълъг ръкав.
При влизане в манастир първо трябва да отидете в гостоприемницата (архондарик) и там да изчакате да ви настанят (ако ще спите там), след това да ви заведат в храма и да ви покажат светините.
Тъй като основното придвижване из Света Гора е пеша, носете си удобни обувки, както и вода за пиене. Постарайте се също да сте с малко багаж – само най-необходимото.
Навсякъде е забранено яденето на месо, но не се притеснявайте – макар и постна, кухнята на Света Гора е вкусна и едва ли ще останете гладни. Все пак имайте предвид, че храненето става по определен ред и е част от богослужението – в трапезариите е забранено говоренето, ставането – преди да е даден сигнал, разхождането.
Утринните служби започват в 3 часа през нощта (в някои манастири от 2, лятото съответно в 3 и 4). Ако ви е трудно да ги посещавате толкова рано, отидете поне на литургията, която започва някъде към 5-6 часа. В 3 следобeд започват пък вечерните служби.
Във всеки манастир има обществен телефон, работят с карти и международните разговори са сравнително евтини. На повечето места вече има обхват и за мобилни телефони. Но тъй като всички манастири са на агрегати за ток (повечето работят само през деня), може да се окаже проблем зареждането на батериите, затова не прекалявайте.
Категорично е забранено къпането в морето, както и ловът и риболовът!
Забранена е и употребата на алкохол, освен това, което ще ви предложат в архондарика или в трапезарията.
Забранено е снимането с видеокамери. Снимането с фотоапарат е разрешено, но само отвън. Монаси можете да снимате само ако те самите са дали изрично съгласие за това.
Както стана дума по-горе – спането и храната в манастирите са безплатни, но е добре, ако ще останете повече от 24 часа в една обител, да помогнете с работа – в кухнята, за чистене или каквото друго послушание ви дадат.

За връзка със Зографския манастир:

Ιερά Μονή Ζωγράφου
63087 Aγιον Oρος
Ελλάδα (Гърция)


Zograf Monastery
63087 Mount Athos (The Holy Mountain)
Greece (Hellas)


тел./факс: 0030 23770 23247
Razkolnikov
Потребител
Мнения: 196
Регистриран на: нед авг 27, 2006 4:46 pm

Re: До Света Гора - Атон

Мнениеот Razkolnikov » нед мар 25, 2012 9:44 pm

timotei
Потребител
Мнения: 273
Регистриран на: вт май 26, 2009 11:48 pm

Re: До Света Гора - Атон

Мнениеот timotei » нед мар 25, 2012 10:17 pm

Ако ходиш само на Света Гора няма защо да ходиш до Солун. От границата през околовръстния път на Серес, през разклона за Анфиполи, на разклона за Драма вдясно, магистралата Аспровалта отбивката за Света Гора при Ставрос, от там направо за Урануполис. Трябва да уведомиш братството в Зограф, които да ти запазят "диамотирион" - виза, която се взима от Офиса в Урануполис. Телефонът на Зограф е:00302377023247. Нема нужда от разкармане до Солун и след това да се върнеш до Ставрос, освен ако не искаш да се разшеташ. Приятно.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: До Света Гора - Атон

Мнениеот refab » нед мар 25, 2012 10:29 pm

Благодаря за информацията. Сравнително трудоемко ми се струва, вкл. и заради това, че не знам гръцки, а и имам усета и опасението, че е много "канализирано" и дисциплинирано посещението там. Нямам предвид нормалните и задължителни забрани относно храна и опияняващи напитки, напр., а това, че човек може би ще е постоянно под някакъв надзор и пряк контрол!?... А и с този скъп бензин.... :o :)
timotei
Потребител
Мнения: 273
Регистриран на: вт май 26, 2009 11:48 pm

Re: До Света Гора - Атон

Мнениеот timotei » пон мар 26, 2012 8:07 am

Рефаб, единствено точната забележка от написаното по-горе, е скъпият бензин. В Света Гора нямат навици да те следят. Там се намираш в едно малко, духовно, но земно Царство. Нищо, че не знаеш гръцки. Там говорят на всички езици, дори и ангелски. Както се казва - Иди и виж! Спорна и благодатна седмица.
parpulov
Потребител
Мнения: 23
Регистриран на: вт сеп 13, 2011 7:58 am

Re: До Света Гора - Атон

Мнениеот parpulov » пон мар 26, 2012 8:41 am

Благодаря на всички, които участват в темата. Радвам се, че отговори на желанието ми за обмяна на опит и отговори на въпросите на интересуващите се. Света Гора не е само "Свети Георги Зограф". Там са още 19 манастири и няколко големи скита. Има вече и пътеводител на български език - "Атон.Нещо като пътеводител" - малка книжка, но богата на информация.
Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Re: До Света Гора - Атон

Мнениеот Преспанец » пон мар 26, 2012 8:06 pm

Ако искате може да отидем на Света Гора заедно, като си разделим пътните. Така няма да е толкова трудоемко.
Предлагам, само.
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: До Света Гора - Атон

Мнениеот refab » пон мар 26, 2012 8:53 pm

Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Re: До Света Гора - Атон

Мнениеот Преспанец » пон мар 26, 2012 8:57 pm

Отнася се за всички.

Рефаб, честно да ти кажа не можах да схвана примера ти, но няма лошо :thumbup:
refab
Потребител
Мнения: 1164
Регистриран на: пон окт 09, 2006 7:25 pm

Re: До Света Гора - Атон

Мнениеот refab » пон мар 26, 2012 9:03 pm

Примерът ми е за това, как на подобни пътувания един иска едно, друг друго и понякога е трудно да се постигне компромис.
По-натам просто давам сведения за черквите във с. Вуково и за някои събития и порядки там.
Преспанец
Потребител
Мнения: 271
Регистриран на: чет мар 10, 2011 9:35 pm

Re: До Света Гора - Атон

Мнениеот Преспанец » пон мар 26, 2012 9:08 pm

Да разбирам. Тук разликата е, че всички имаме за цел Света Гора.
Razkolnikov
Потребител
Мнения: 196
Регистриран на: нед авг 27, 2006 4:46 pm

Re: До Света Гора - Атон

Мнениеот Razkolnikov » пон мар 26, 2012 10:56 pm


Върни се в “храмове и манастири”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта