Труден проблем

обсъждане на всякакви въпроси
Bluesky
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: ср авг 19, 2009 11:48 pm

Труден проблем

Мнениеот Bluesky » ср яну 16, 2013 5:17 pm

Здравейте, преди 7 години ми се случи нещо невероятно след кръщението, оздравях от нервен стомах и нерви за миг. Но това лято ми се случи, че направих един грях, впоследствие се оказа, че той е бил най-малкия ми проблем, но дори и след като го изповядах продължих да се терзая и накрая се разболях от хронично безсъние.Месеци наред страшна депресия след разболяването. Сега преживявам ужас, не мога да си простя, че допуснах да се разболея и то по такъв ужасно баламски начин. Не мога да си представя как един ден ще гледам деца, дали въобще ще са здрави, нищо не ме радва. Мисля си дали ако отида да живея в манастир няма да се чувствам пълноценна, все пак там стават в 4,30-5ч, а сега като се събудя и почват мъките, за това че съм се прецакала и адът е пълен. Освен това съм забелязала, че в църква се чувствам различно, чувствам Божия дух там и ми е по-спокойно. Но проблемът са ми е родителите, как ще ме пуснат. Притеснявам се и за това, да не би да съм направила някаква грешка в изповедта и да имам смъртен грях, защото 2 пъти се изповядвах , понеже мислех, че ще умра понеже на 2 пъти не бях спала с дни, но всъщност явно не е било така. По цял ден се ровя в Нета търся информация за икони , манастири с аязмо и се питам дали Бог ще се смили над мен, ако ли не искам да стана мъченица да отида някъде и да ме убият, немога да си представя живота всеки ден с безсъние, а и прогнозите са, че причинява куп болести. Манастира също е е алтернатива, но дали няма още повече да привлека злото към нападение? Знаете ли откъде мога да намеря съвет, да пиша до някой прозорлив старец, може и в чужбина, да ме насочи какво да правя, а вие какво мислите? Какво мислите вие за всичко това?
small axe
Потребител
Мнения: 2485
Регистриран на: чет апр 23, 2009 7:23 pm

Re: Труден проблем

Мнениеот small axe » чет яну 17, 2013 12:17 pm

Потребителски аватар
needsnow
Потребител
Мнения: 48
Регистриран на: пон дек 31, 2012 12:26 am

Re: Труден проблем

Мнениеот needsnow » чет яну 17, 2013 8:37 pm

Bluesky, в момента, когато повярваме в Иисус Христос нашите грехове са изцяло премахнати. Защото кръвта на Иисуса Ви е измила и сте чиста, и ставате ново създание, което означава, че нищо от миналото не трябва да Ви оказва влияние в сегашното. Много често дяволът нашепва на хората за миналите им грехове. Отворете си Библията на Първо съборно послание на Св. Йоан Богослов в 1 глава, стих 9. "9. Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен, за да ни прости греховете и ни очисти от всяка неправда." Там се казва, че Бог ще ни прости греховете и че ще ни изчисти от всяка неправда, и ще ни изчисти от съзнанието мислите за това, че сме грешни и ще върне взаимоотношението Си с нас. Ако например аз съгреша срещу съпругата си с гняв или друго непристойно отношение, аз не ставам вече неженен затова, че съм съгрешил. Нашите легални взаимоотношения не са нарушени, но нашите лични взаимоотношения може да са повлияни от това нещо. И за да се върна отново във взаимоотношение с съпругата си аз трябва да поискам прошка, трябва да говорим за тези неща, които са ни довели до съгрешаване. Но няма нужда да ходя да се оженвам отново. Много хора смятат, че когато съгрешат към Бога, трябва пак да предадат сърцето си на Него отново. Но това не е така. Много често, когато съгреша към Бога искам прошка от Него и се покайвам за това, което съм направил, което означава, че се връщам в обратната посока от това, което съм съгрешил. Библията казва, че Бог ми е простил. Вие знаете, че ако се скарате с някого взаимоотношенията ви охладняват, но когато си простите мирът идва и взаимоотношенията ви са отново същите. Вярно е че грехът има отражение. Ако аз карам с превишена скорост (както обичам да правя) и полицията ме хване, трябва да платя глоба. Една от причините, поради която Бог е срещу греха е защото грехът ни наранява и ни уврежда. Това не са само някакви закони, които Бог е дал, за да ни прави живота тежък. Бог знае, че греха ни поврежда и затова е против греха. Искам да наблегна на една характеристика на Бога, че Бог е милостив. Милост е това, което ние не заслужаваме. Библията казва, че Бог е Отец на милостите. Бог отговаря на молитвите ни и продължава да ни благославя, дори и когато не сме си чели Библията, дори когато не сме прекарали време в молитва. Св. апостол Павел казва: "Когато съм слаб, тогава съм силен." Едни от най-великите отговори на молитва аз съм имал, когато отида при Бога и честно Му кажа: Господи, такива глупости направих и толкова обърках абсолютно всичко, но въпреки всичко аз имам нужда от силата Ти. Господи, викам Твоята милост към мен.
Имал съм моменти когато съм нямал вяра в сърцето си за определени. Може да не съм бил изпълнен с необходимата вяра, но искам от Бога сила. Много е важно да четем Библията, защото там намираме това, с което Бог ни изчиства ума и ни прави силни. В Книга Исус Навин 1 глава, стих 8 се казва "Да се не отделя от устата ти тая книга на закона; но се поучавай от нея дене и ноще, за да изпълняваш точно всичко, написано в нея: тогава ти ще имаш сполука в пътищата си и ще постъпваш благоразумно." Тогава наистина ще бъдете преуспяващ и свободен в мислите си човек. Четете Библията.
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Труден проблем

Мнениеот ven4e » чет яну 17, 2013 8:52 pm

Здравей, Блускай!
Чудото, което си изживяла преди години, показва Божията милост и грижа за теб, но не означава, че при всяка трудност Бог ще се намесва и ще те остави в пасивна позиция. Той ти е показал Своята любов, покажи Му и ти вярата си, че тази трудна ситуация е допусната от Него за твоето духовно развитие. Той е с теб, това е първото, което трябва да имаш предвид! Остави в Неговите ръце и бъдещето си, и излекуването си (като същевременно получиш и лекарска помощ, ако е необходимо). По отношение на отиването в манастир, трябва доста да се помисли за едно такова решение. Скърби християните имаме навсякъде, така че манастирът не е убежище от тях, просто там ще са различни. Предполагам, че изповедта не ти е донесла спокойствие, защото си се изповядала суеверно - от страх "да не умреш", а не от болка, че си оскърбила Господ. Няма малък грях - има неразкаян, дори и изповядан. А и защо толкова си се притеснила заради безсънието? Всеки е минал през него за по-кратки или по-дълги периоди от време. Вярно, лятото беше доста отдавна и немалко си страдала, но потърси някакви начини - примерно моли се, като не спиш или каквато и да е друга дейност, за да ти се приспи. Ще отмине, всичко лошо отминава, само не радвай дявола с най-любимия му грях - отчаянието!
Bluesky
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: ср авг 19, 2009 11:48 pm

Re: Труден проблем

Мнениеот Bluesky » чет яну 17, 2013 9:26 pm

Благодаря ви на всички за отговорите, да прави сте. Най-вероятно безсънието се е получило от стреса, който черния ме държеше дори след изповядването. Голяма грешка и сега това ми е мъката, а лечението е с опасни сънотворни. Пр В началото бях по-зле, събуждах се в 4ч, а сега към 5,30, като заспивам преди 12. Преди спях по 8 часа. С една дума бих си дузпата и не знам как го допуснах. Как е възможно станах луда и глупава, като по чудо. В същото време навсякъде ни предупреждават, колко било опасно това безсъние и до ускорена смърт, излиза, че съм самоубийца, а как Бог ще прости това? Мъката ми е и за това как ще отгледам деца, да ставам и заспивам по 10 пъти?
Дано Бог да се смили, не заради мен, а заради това да изпълнявам заповедите му и за успокоение на роднините ми.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Труден проблем

Мнениеот Next » чет яну 17, 2013 9:39 pm

ioio
Потребител
Мнения: 919
Регистриран на: вт авг 18, 2009 4:02 pm

Re: Труден проблем

Мнениеот ioio » чет яну 17, 2013 10:02 pm

Госпожицата с трудния проблем да се запише на курс по латино танци. Или други някакви, за да се умори по приятен начин.
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Труден проблем

Мнениеот Aurelia Felix » пет яну 18, 2013 10:46 am

Колко е права йойо! "Проблемите" често сами си ги въобразяваме, религията не на всеки се отразява добре. Много хора като се вманиачат в религията изкукуригват и сами си правят живота ад - наблюдавала съм го при протестантите, наблюдавам го и при православните. При последните обаче изкукуригването е с нива по-качествено. Положението става страшно, ако човек не е зает с нищо друго - нито работа, нито учене, нито някакъв спорт и т.н. и се занимава само с "последования", "маслосвети", "изповядвания", "грехове".
prokimen
Потребител
Мнения: 1671
Регистриран на: пон мар 19, 2007 10:30 am

Re: Труден проблем

Мнениеот prokimen » пет яну 18, 2013 12:20 pm

Bluesky,

В крайна сметка какъв Ви е проблемът и защо мислите, че е труден?

Ако правилно разбирам споделеното от Вас, склонен съм да мисля, че проблемите са няколко.

1. Четейки постинга Ви, оставам с впечатлението, че Вие сте пристъпили в осъзната възраст към Тайнството кръщение не за вечен живот, а за да си излекувате нервния стомах. Кръщението не е за оздравяване от една или друга болест и доколкото сте пристъпили към него в осъзната възраст, крайно време е да си опознаете вярата и да заживеете по нея без никакви очаквания на чудеса и знамения.

2. Болките в стомаха Ви може да са изчезнали, но така или иначе нервите са запазили своеобразна слабост. Те не се лекуват с кръщение, а с помощта на лекар.

3. В това Ви разслабено здравословно състояние едва ли манастирът ще Ви излекува от депресия. Необяснимо е, че не мислите за специалист лекар. Манастирът е за желаещите да усилят аскетическите си подвизи, а болните нерви и разслабени душевни сили изискват друга терапевтична дисциплина, коренно различна от манастирската.

4. Ако правилно разбирам, Вие започвате да концентрирате вниманието си върху някакъв грях до вманячване. Всички светии са били хора грешни като нас, но техният подвиг бил, че съумяли да принесат плодове на покаяние. Във Вашия случай, покаянието ще дойде когато излекувате другите здравословни проблеми. Първом започнете с добросъвестен лекар. Колкото до изповедта, ако нещо е утаено и вълнува съвестта, пристъпете към Тайнството покаяние (изповед) и оставете всичко на Божието милосърдие. Няма грях, който да е по-голям от Божието милосърдие.

Господ се обръщал към народа Си чрез пророк Исайя: "Дойдете - и ще отсъдим. Да бъдат греховете ви и като багрено, като сняг ще избеля; да бъдат червени и като пурпур, - като вълна ще избеля".

Старозаветните пророци възвестявали на богоизбрания народ Божията любов, а Въплътилият се Единороден Син Божи и наш Спасител Иисус Христос я явил, извършвайки изкуплението на човешките грехове. На Голготския кръст Той прие върху Си греховете на всички земнородни и умря Праведникът за неправедните.

5. Ако има някакъв тежък грях, който Ви е пленил, това е Вашето малодушие и липса на упование в милосърдието на Бога. Всеки грях иска осъзнаване и след това изповядване. С това трябва да приключи душевното терзание и да се заживее със светлата мисъл или надежда на Божията милост. Ако душевното терзание продължи и след изповедта, както е във Вашия случай, трябва да промените духовния си настрой. Дайте светлина, ведрина и простор на душата си, вместо да я натискате в мрака и се насилвате да мислите от мрачно по-мрачно.

Словото Божие казва: "Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен, за да ни прости греховете и ни очисти от всяка неправда" (1 Иоан. 1:9).

6. Ако се чувствате добре в храма, това не означава, че ще блаженствате в манастира. Задоволете се да посещавате редовно богослуженията в енорийския Ви храм и това е предостатъчно за момента.

От скромния ми личен опит ще дръзна да Ви препоръчам да се молите с ** **. Този молтвен текст препоръчвам на всички по всички поводи като най-най-молитвено настройващ и не рядко резултатен в безизходни ситуации.

Поздрави
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: Труден проблем

Мнениеот Aurelia Felix » пет яну 18, 2013 12:53 pm

Прокимен и смол акс, правилно сте написали всичко, но според мен проблемът не е в някакво незнание какво пише в Писанията. Библията днес е общодостъпна и всеки е грамотен да я чете.
От наблюдаваното от мен, проблемът е, че някои хора от православните просто не вярват в писаното там. Те са заменили Истинния Бог с един лъжлив идол в главата си - жесток, студен, който не чува молитвите им, тъй като били "твърде грешни". Да се пита човек за чий дявол изобщо вярват...

Та този идол, ако човек не го строши навреме, той ще строши човека като го докара или до лудост или до атеизъм.
sanata
Потребител
Мнения: 194
Регистриран на: пет ное 21, 2008 10:26 am

Re: Труден проблем

Мнениеот sanata » пет яну 18, 2013 1:09 pm

Bluesky,
знаеш ли колко много съм се чудел на монасите в манастирите как стоят по цяла нощ будни и се молят - техният сън е по 2-3 часа на денонощие, но това се издържа единствено с Божията благодат и помощ. Та не знам дали ще ме разбереш правилно, но радвай се за това, ще не те хваща сън, какво по - хубаво от това да си будна и да се молиш, да си казваш Иисусовата молитва.
Проблемът, за който ти говориш, си го причиняваш единствено и само ти, защото няма грях, колкото и голям да е той и след като си го изповядала Бог да не ти го прости. Ако след като си го изповядала и причастила и след това още имаш съмнение, дали ти е простен, то тогава започвай борбата с лукавия. Тази борба е на мисловно ниво, дяволът ни атакува чрез мислите и тук пак чрез Иисусовата молитва е начинът, по - който да го отблъснеш.
Можеш да си осветиш жилището, започни да четеш повече православна литература, даже и в часовете когато не можеш да заспиш и ще видиш как ще започнеш да се унасяш, защото пък тогава за лукавия е по - добре да спиш, отколкото да четеш Богоотечески книги.
Посещавай манастири, взимай си светена вода и вода от аязмата, моли се, но не за това което ти искаш, а за това което Бог ще реши, че е най - полезно за теб и твоето спасение.
И ни дръж в течение как се развиват нещата...
Поздрави!
ven4e
Потребител
Мнения: 2975
Регистриран на: чет мар 27, 2008 8:13 pm

Re: Труден проблем

Мнениеот ven4e » пет яну 18, 2013 1:39 pm

Не зная как пропуснах вчера, но Саната ми припомни и ето, казвам го сега: причасти се, ако не си го правила скоро. Може би точно затова ти е дадена болест, за да усилиш духовния си живот:
[12:6] Защото Господ наказва, когото обича; бичува всеки син, когото приема.
[12:7] Ако търпите наказание, Бог постъпва с вас като със синове. Защото кой е тоя син, когото баща му не наказва?
[12:8] Ако пък оставате без наказание, на което всички станаха съучастници, тогава сте незаконни деца, а не синове (Евр. 12:6-8).
Според църковните молитви Тялото и Кръвта Христови дават на достойните причастници следното: "укрепване на ставите заедно с костите, изцеление от различни болести, здраве, сила, опазване, спасение и освещаване на душата и тялото, прогонване на скърбите, радост и веселие, оставяне на греховете, умъртвяване на страстите, просвещаване и очистване на осквернената душа, предпазване от развращаващи дела и думи, избягване всякакво дяволско влияние, помощ срещу злите духове, изтребване и съвършено погубване на лукавите помисли и намерения, поправяне на живота, утвърждаване на неговата светост, изпълнение на заповедите, умножаване на добродетелите, просвещаване на чувствата, мир на душевните сили, непосрамваща вяра, изпълване с премъдрост, просвещаване на сърдечните очи, дръзновение и любов към Бога, даряване на Св. Дух, умножаване на божествената благодат, вселяване в душите ни на Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети, утвърждаване на живота, свързване с бъдещия живот и царство, подкрепа за вечния живот, благоприятен отговор на Страшния Христов съд, общение с небесните блага".
Bluesky
Потребител
Мнения: 133
Регистриран на: ср авг 19, 2009 11:48 pm

Re: Труден проблем

Мнениеот Bluesky » пет яну 18, 2013 1:52 pm

Прокимен, не съм се кръстила заради излекуване, а заради вяра в спасението и съм изучила вярата си. Оздравях за миг напълно без преди това да съм очаквала нещо. Моля те не ме набеждавай за неща, за които нямам отношение. Но проблема е сега, че съм болна и незнам как ще изпълнявам всичко занапред- задължения,пости, трудности.
Потребителски аватар
Leona
Потребител
Мнения: 63
Регистриран на: съб ное 10, 2012 9:05 pm

Re: Труден проблем

Мнениеот Leona » съб яну 19, 2013 9:02 pm

Добре е да се посъветваш със свещеник, но и с лекар. С първия да обсъдиш душевните си терзания, а втория да погледне физическото ти здраве. Протестантите отричат медицината /поне част от тях/, но ние сме православни, като хванем "грип", отиваме при личния лекар, въпреки че се молим На Бог да ни помогне болестта да мине леко.
Желая ти бързо спасение от проблема и Бог да е с теб! :))
Потребителски аватар
Мария
Модератор
Мнения: 1471
Регистриран на: пон дек 11, 2006 11:34 am

Re: Труден проблем

Мнениеот Мария » пет яну 25, 2013 12:09 am


Върни се в “разни”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта