Простим грях или не

разкажете за вашите колебания и приключения по пътя към вярата
hristiqnin
Потребител
Мнения: 29
Регистриран на: ср окт 31, 2012 3:19 pm

Простим грях или не

Мнениеот hristiqnin » нед юни 01, 2014 10:49 pm

Казано е, че хуленето против Светия Дух е непростим грях, но според http://www.pravoslavieto.com/bible/nz/mat.htm този грях е простим, ако човек се разкае. Така ли е наистина?
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Простим грях или не

Мнениеот Next » нед юни 01, 2014 11:37 pm

Според кое по-точно? Т.е. конкретен текст...
hristiqnin
Потребител
Мнения: 29
Регистриран на: ср окт 31, 2012 3:19 pm

Re: Простим грях или не

Мнениеот hristiqnin » пон юни 02, 2014 1:21 pm

http://www.pravoslavieto.com/bible/docs/NZ/hula.htm

И всекиму, който каже дума против Сина Човечески, ще бъде простено. Това значи: който каже хула против Мене, на вид обикновения човешки син, ядящ, пиещ и обуващ с митари и блудници, ще бъде простен, дори да не се покае. Неверието на такъв няма да му се вмени за грях. Видял ли е нещо, което да предразполага към вяра? И обратно, какво от това, което е видял, не е достойно за хула? Той вижда човек, който общува с блудници и казва хула против него, ето защо това няма да му се вмени за грях. Защото, естествено е да си помисли: какъв Син Божий е тоя, който общува с блудници? Затова може да хули и да нарича измамник онзи, който постъпва така, а междувременно се представя за Син Божий.

А на оногова, който каже хула против Духа Светаго, няма да се прости. Тези думи означават следното. Онзи, който вижда божествени личби и велики и необикновени дела, но не вярва, приписва действията на Светия Дух на Веелзевул и изригвайки хула против Светия Дух, казва, че те се извършват с лукавия, а не с Божия Дух, няма да бъде извинен и простен, ако не се разкае. На онзи, който изрича хула против Сина Човечески, това не се вменява за грях и се прощава и без покаяние, а на този, който вижда делата на Божия Дух и ги хули, няма да бъде простено без покаяние, но ще му се вмени за най-голям грях.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: Простим грях или не

Мнениеот Next » пон юни 02, 2014 3:17 pm

Не се считам за достатъчно компетентен да дам 100% коментар на написаното от теб. Но не мисля, че за там, където казваш, че няма покаяние - не би трябвало да има. До колкото помня трябва.

Дори на Вероучението за най-малките пише какво според св. Православие е хула против Св. Дух: УПОРИТО И СЪЗНАТЕЛНО ПРОТИВЕНЕ НА ИСТИНАТА.

Защо точно това - там си пише и аргументацията. Пловдивска митрополия мисля са превели от руски: Закон Божий (т.е. пространното вероучение за деца).

По-добре разсъждавай в тази посока...

Върни се в “пътят към храма”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта