ТПТИ – краят на "демокрацията" в Европа

обсъждане на всякакви въпроси
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

ТПТИ – краят на "демокрацията" в Европа

Мнениеот Next » нед мар 15, 2015 6:43 pm

Напоследък забелязвам някакъв овчи възторг на журналистите от ТПТИ – Трансатлантическото споразумение между САЩ и ЕС. Забелязах, че и хората (в болшинстовото си) нямат идея за какво иде реч. Ползвам текст наготово от друг форум:

"ТПТИ – краят на демокрацията в Европа
Темата е за хора със сиво вещество, израсло на правилното място, със съответния обем и гънки по него. Мислещите положително или позитивно или както там беше, могат да не четат за да не им се повредят розовите възприятия.
Това е брошура с автор Джон Хилъри в която се осветляват тъмните страни на ТПТИ – Трансатлантическото споразумение между САЩ и ЕС, чрез което Американската империя цели пълен контрол над природните и човешките ресурси в Европа, унищожаване на населението с ГМО отрови, унищожаване на природата и земята с добив на шистов газ, край на държавните суверенитети и демокрацията, пълно икономическо и правово заробване на европейските държави."

Брошура:
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: ТПТИ – краят на "демокрацията" в Европа

Мнениеот Aurelia Felix » нед мар 15, 2015 11:20 pm

Това е зловещо, през есента имаше протест в София срещу него. Всички европейски народи са против и дано се вдигнат да изметат продажниците, които искат да го подпишат. Днес четох за няколко испански евродепутатки, как дори те не могли да го прочетат изцяло, защото представете си - четенето ставало по следния начин: влизаш в една стая без личните си вещи и най-важното без записващи устройства и химикалки, като някакъв тип ти виси над главата през цялото време.
В нета може да се намери петиция срещу Трансатлантическото споразумение, подписвайте я.
---
ГМО трябва да бъде обявено за престъпление срещу човечеството, защото цели израждането на човешкия род и създаване на някаква биомаса от покорни зомбита.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: ТПТИ – краят на "демокрацията" в Европа

Мнениеот Next » пон мар 30, 2015 8:36 pm

Цъкате и слушате:

Цитат: "Преговорите между САЩ и ЕС относно подписването на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (наричано за краткост TTIP) се водят при подозрителна секретност, която граничи с абсурд. Това говори, че договорът за въпросната свободна търговия между САЩ и Европа, съдържа много скандални точки, които ще предизвикат категоричното недоволство на европейските граждани. Има доста разлики между САЩ и Европа, особено в ограниченията на алчността на корпорациите, които TTIP ще стопи. В Америка най-важна е печалбата на корпорациите, а чак на второ място – здравето на хората, в Европа все още корпорациите не могат да правят каквото поискат. Например по данни на британските медии в момента 70% от хранителните продукти в САЩ съдържат генномодифицирани съставки. Докато ЕС все още не позволява продажбата на храни с ГМО, опасявайки се, че са вредни. В САЩ използват хормони на растежа при говедата, в Европа това е забранено, поради доказана връзка с рака. Става дума за генетично инженерни хормони, произведени от „Монсанто”. От 59 био-активни хормони, открити в млякото на американските крави IGF- 1 (инсулино-подобния растежен фактор) се счита за нещо като „клетъчно гориво” за човешкия рак. Американските фермери отдавна се опитват да вдигнат забраната за хормоните на растежа в ЕС, веднъж вече опитаха чрез Световната търговска организация, но не успяха, ето че TTIP им дава такава възможност. Европейския пазар ще се наводни с американско говеждо. Както и с колбаси и месни продукти, съдържащи такова месо. Само ще подчертая, че натискът на САЩ върху Европа да свали забраната за говеждо с хормони беше огромен. Стигна се дотам, че САЩ и Канада наложиха мита и санкции върху 26 страни от ЕС, поставиха ги в т.нар. черен списък (забележете без Великобритания), поради това, че ЕС забранява вноса на говеждо с хормони. Така че номерата със санкциите, които сега се прилагат на Русия, са стара изпитана мярка, дори върху гърба на ЕС"
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: ТПТИ – краят на "демокрацията" в Европа

Мнениеот Aurelia Felix » ср апр 08, 2015 11:07 pm"САЩ да признае високите стандарти на ЕС за качество и безопасност на стоките при преговорите за търговското споразумение ТПТИ, а не обратното – занижаване на изискванията с цел напасване спрямо вредните американски стоки. Тази идея, лансирана от депутати в Европейския парламент (ЕП), е била подкрепена от американски организации и граждански сдружения. Те настояват европейските стандарти да навлязат в страната им, тъй като Европа е доайен в това отношение, съобщи днес евродепутатът, член на Групата на социалисти и демократи в ЕП Момчил Неков на организираната от него конференция на тема „Възможности и предизвикателства пред европейското земеделие в рамките на преговорите по ТПТИ“.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: ТПТИ – краят на "демокрацията" в Европа

Мнениеот Next » вт май 12, 2015 10:02 pm


"Въпреки общественото недоволство в България към опасното споразумение ТПТИ (Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции), управляващите у нас правят първата сериозна крачка към одобряването му. Макар че досега страната ни нямаше дори официална позиция по преговорите между САЩ и ЕС за ТПТИ, в сряда депутатите, започват обсъждане на споразумението под оптимистичния надслов „Ново начало на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство“. За да се стигне до подписване на ТПТИ, американците инвестират много в лобистки акции и у нас, и в много други държави в Съюза, категорични са неправителствени организации.

Очаква се в сряда, 13-ти май, чрез положителен доклад за ТПТИ, да се направи опит експертите от Комисията по икономическа политика да бъдат предразположени към споразумението. Дискусията ще открият министърът на икономиката Божидар Лукарски и председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова.Ще участват и депутати от самата Комисията по икономическа политика и туризъм на парламента. Подкрепа за ТПТИ ще декларира още евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Докладът за „новото начало“ ще бъде представен пред политиците от Йозеф Янинг, старши анализатор на Европейския съвет за външна политика. В София тази организация е под шапката на Центъра за либерални стратегии.

Вълната от обществено недоволство в ЕС и у нас срещу търговското споразумение беше провокирана от множество спорни текстове в преговорите по него, както и фактът, че документите са засекретени. Подписки срещу ТПТИ се проведоха във всички страни членки като миналия месец в седем държави, сред които и България, беше регистрирано увеличаване на броя на участниците в петицията. Към момента общият брой на подписалите се европейски граждани е близо 1 млн. и 800 хил.

За Европа един от негативните ефекти от ратифицирането на ТПТИ ще е загубата на работни места, които според различни оценки варират между 600 хил. и един милион. Преди дни пък експерт на Върховния комисар по правата на човека към ООН призова спорните преговори да бъдат преустановени поради опасения, че „съмнителната система от тайни съдилища, която големите корпорации използват, ще подкопае основните човешки права“.

Френският евродепутат Яник Жадо, зам.-председател на Комисията по международна търговия на Европейския парламент, коментира, от своя страна, че подготвяното Трансатлантическо споразумение за инвестиции и търговия е „машина за произвеждане на политическо безсилие“. Друго сериозно опасение е, че, ако се приеме в сегашния си вид, ТПТИ ще доведе до понижаване на европейските стандарти за качество и безопасност на стоките, за екологична безопасност, за защита на потребителите и много др./ forumnews.bg"
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: ТПТИ – краят на "демокрацията" в Европа

Мнениеот Next » чет юни 04, 2015 9:39 am

Извинявам се, че пак за политика, но отвсякъде ни облъчват с "демокрация", та реших да постна едно пределение тук за нея. Много точно го казва журналистът Красимир Иванджийски:

"На първо място, онези, които се позовават на демокрацията се делят на две групи – глупаци, които вярват в нея, и неглупаци, които мамят глупаците. Последните правят това цинично и нагло, тъй като знаят добре, че демокрацията не е нищо друго освен власт на парите. Но на глупаците от векове внушават, че демокрацията означава власт на народа, че е производна на думата "демос", т.е. народ. Но "демос" не е народ. Демос означава само онази част от народа, която е имала право на глас в Гърция, т.е. робовладелците и върхушката. А народът си е бил охлос т.е. демокрацията няма нищо общо с народа."
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: ТПТИ – краят на "демокрацията" в Европа

Мнениеот Next » съб авг 01, 2015 8:48 am

"....Подобни постулати за равнение надолу са десетки. 70 процента от храната, продавана в американските супермаркети, е модифицирана генетично. В европейските супермаркети ГМО практически няма, а малкото производители, които използват модификации са длъжни да информират за тях на етикетите. Правителството на САЩ очаква промени в Европа в тази област, разбира се надолу – във вреда на хората.

Европейските регулации от 2009 г. много сурово третират използването на пестициди. Американската страна съобщи, че ще настоява за отмяна на тази политика, за да стане "най-малко препятствие за бизнеса".

Европейските норми, отнасящи се за субстанциите, нарушаващи хормоналната система, априорно елиминират от европейския пазар 40 процента от храните, произвеждани в САЩ. Над 90 процента от американското говеждо месо съдържа хормон на ръста, който предизвиква ракови заболявания. Неговият внос в Европа е забранен от 1988 г. Но сега американците причисляват тази забрана към "излишните търговски бариери".

В САЩ пилетата и пуйките стандартно са чистени с помощта на хлор. В Европа това е забранено от 1997 г. Американските фирми искат отмяна на тези забрани. И така нататък...

Едновременно с атаката срещу потребителите, TTIP е насочен и срещу правата на работещите. САЩ са единствената от развитите държави, която не е ратифицирала конвенцията на Международната организация на труда /МОТ/. От нейните 7 пункта в САЩ действат само 2.

Всяка промяна на "условията за инвестиране" ще може да бъде оспорена от инвеститора пред арбитражен съд. Именно това е най-опасният и най-важен пункт в TTIP. Съгласявайки се на арбитраж държавите от ЕС се отказват от правото да взимат политически решения за своята съдба и ги предават на милостта на концерните.

Арбитражните съдилища не са такива. В тях не действат принципите на безпристрастност, явност, две инстанции. Това не е никакво право. Това са тричленки, т.е. трима души, в които е трудно да се разбере кой е съдията, а кой адвокатът на страните. Международният капитал вече успя да ги обработи. Днес инвеститорите, недоволни от промяна на "инвестиционните условия", могат да искат не само връщане на разходите, но и обезщетение за "морални загуби".

Влизането в сила на договора TTIP ще означава не само край на европейското качество на живота, защитавано от законите, приемани от Европарламента и националните парламенти. TTIP означава и край на демокрацията, тъй като всеки закон, приет от политическите власти в интерес на населението ще бъде обжалван пред частни съдилища от частни фирми, чиито интереси са коренно различни от интересите на мнозинството....."

П.п. Спомняте си ли "тричленките" в СССР, които след "ВОСР" са давали присъда за разстрел на милиони православни руснаци? Евреите изключително са пазели тия комисии само за тях, за местата в ЦК на компартията и отговарящите за печата (по днешному медиите).
Потребителски аватар
Aurelia Felix
Модератор
Мнения: 4097
Регистриран на: ср авг 12, 2009 8:47 pm

Re: ТПТИ – краят на "демокрацията" в Европа

Мнениеот Aurelia Felix » вт авг 18, 2015 9:53 pm

Доста интересен документален филм за ЕС, демокрацията, ислямизацията през погледа на един от великите политици - Марин льо Пен.
"Вече няма ляво и дясно. Има националисти и глобалисти."
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: ТПТИ – краят на "демокрацията" в Европа

Мнениеот Next » вт авг 18, 2015 10:28 pm

Външния ни министър (до колкото помня) заяви в САЩ, че ЕС се колебаел за ТПТИ, обаче ние сме били верни евроатлантически съюзници и сме били: ЗА (споразумението)... България била: ЗА :!:
Sic!

Велик анализ: «Золотой миллиард» подчинит всю планету?
Прочетете го, може овреме да си смените професията, преди да ви залее безработицата :idea:

" Торговое соглашение США и ЕС призвано исключить возможность процветания для всего остального мира

Основатель Wikileaks Джулиан Ассанж, который год уже томящийся в посольстве Эквадора в Лондоне, объявил награду в 100 тысяч тому, кто первым раскроет полную информацию о предстоящем соглашении между США и ЕС.

Переговоры о создании Tрансатлантического торгового и инвестиционного партнерства (ТТИП) вызывают повышенный интерес, как в мире, так и в самих странах-участницах.

Столь серьезное отношение к предстоящему переформатированию мировой экономической реальности объясняется тотальной секретностью переговорного процесса. Авторы WikiLeaks называют соглашение «самым желанным секретом Европы».

Дело в том, что представители объединенной Европы под руководством еврокомиссара по торговле Карела де Гюхта ведут переговоры фактически тайно, келейно, не информируя об этом не то что общественность, но и национальные парламенты, политические партии и т. п. Все документы, переписка и протоколы консультаций имеют гриф «Секретно».

Даже полномочия, предоставленные европейским переговорщикам, не стали достоянием общественности. При том, состав консультантов с европейской стороны удивителен — 93 процента из них — корпоративные лоббисты, представители бизнеса, а вовсе не общества или государства.

Скудная информация о сути предстоящих соглашений, которая уже просочилась в прессу, объясняет причину подобного перекоса.

Что такое ТТИП?

Суть трансатлантического партнерства в ликвидации таможенных, экологических, социальных барьеров, технических регламентов и прочих препятствий, мешающих свободе движения товаров и услуг на объединенной территории США и ЕС.

То, что сделали когда-то страны Европы, создав ЕС, повторится в еще большем масштабе, покрыв территорию с населением свыше 800 млн человек. Пресловутый «золотой миллиард» без самой малости.

Ожидается, что объединение даст синергетический эффект. Темпы роста ВВП Европы увеличатся на 0,5 процента в год, а Соединенных Штатов на все 1,5 процента. В результате общая экономика будет выдавать на-гора свыше половины мирового ВВП и торговли.

Стоит ли говорить, что это будет крупнейшая экономическая сила в мире? А, значит, и политическая.

Лоббисты объединения

Неудивительно, что сторонниками идеи ТТИП являются представители крупного бизнеса, в первую очередь ТНК, а также верхушки США и Европы. Причем в Европе это не столько национальные политические структуры, сколько брюссельская бюрократия, давно и прочно правящая континентом. Ну, и первые лица государств тоже.

Именно эти люди способны оценить всю грандиозность замысла, и они же являются главными бенефициарами процесса. Депутаты Европарламента в массе своей тоже за. Принципиальные пункты соглашения ТТИП в прошлом году одобрили 78 процентов европейских законодателей.

А вот кому подобная перекройка реальности может доставить неприятности, так это тем самым «простым людям», тем, чьего мнения никто не спрашивает. Сами они тоже не очень-то осознают будущие проблемы.

Во всяком случае, петицию против объединения с США в Европе пока поддержали лишь 1,5 миллиона человек. Капля в море.

Минусы для Европы

Какие же проблемы ждут европейцев после подписания соглашения? В полном соответствии со временем они будут носить так называемый гибридный характер. То есть для одних отраслей экономики соглашение будет благом, а для других злом. В зависимости от сферы занятости, каждый конкретный европеец может попасть как в число счастливчиков, так и неудачников этой жизни. Хотя в целом более мощная американская экономика скорее подавит своих европейских конкурентов. В первую очередь в высокотехнологичной сфере.

Так, например, уровень поддержки авиастроения в ЕС вчетверо выше, чем в США. После отмены всех субсидий, в условиях свободной конкуренции «Боинг» получит преимущество, а сотни работников предприятий концерна «Эйрбас» проблемы с трудоустройством.

То же касается и сельского хозяйства. Отмена субсидий европейским фермерам, а также упрощение санитарных норм, сейчас более строгих, чем в США, приведет к разорению европейских хозяйств. Специфический бизнес, вроде французского виноделия, конечно, уцелеет, но конкурировать с фермерами Айовы на рынке зерна европейцам станет уже невозможно.

Происходящие процессы будут напоминать нынешние проблемы внутри ЕС. Когда экономически сильные державы вроде Германии и Франции доминируют над относительно слабыми Грецией или Испанией. Причем доминирование это закрепляет подчиненное положение слабых, блокирует их самостоятельное развитие. В паре США-ЕС, слабой окажется Европа. Именно она «прислоняется» к США, а не наоборот.

Помимо экономических, будут еще и социальные последствия. Соглашение изменит баланс сил между трудом и капиталом, ТНК и гражданским обществом. Нынешняя «человечная» модель европейских стран будет, скорее всего, пересмотрена, а социальные гарантии размыты или отменены. В сектор таких важных базовых услуг как образование, медицинское облуживание, услуги для людей с ограниченными возможностями ворвутся ТНК, приводя их к приемлемому для бизнеса стандарту, по сути, ликвидируя любые формы дотирования ради общественной пользы.

Интересно, что споры между субъектами в экономических и инвестиционных конфликтах будут разрешаться не в национальных юрисдикциях, а в специально создаваемых экстерриториальных арбитражных трибуналах. Американские концерны смогут напрямую предъявлять иски государствам Европы. Скорее всего, Европа будет буквально задушена американскими юридическими фирмами. Фактически, речь идет о ликвидации как национального, так и европейского суверенитета как такового и о передаче его значительной части на еще более высокий уровень. Но где гарантия, что власть не сосредоточат в своих руках преимущественно те, кто по-английски говорит с американским акцентом?

Вообще США намерены проделать с Европой примерно то же самое, что ЕС сделал когда-то со странами бывшего Восточного блока, включая Прибалтику. Наводнить своими товарами и услугами, подавить или скупить местное производство, маргинализировать граждан до уровня дешевой рабочей силы, которая будет приезжать и трудиться без всяких гарантий, да еще и радоваться своему положению. Европейцы чувствуют всю опасность подобного шага и пока отложили окончательное решение вопроса, но политическое доминирование США делает свое дело, и окончательное достижение соглашения только вопрос времени.

Что делать России?

Не исключено, что одной из причин конфликта на Украине стало как раз намерение США окончательно развести Европу и Россию как раз ради интеграции с ней в рамках ТТИП. Если это так, то операция прошла блестяще. Недаром критики ТТИП называют соглашение «экономическим НАТО». России, однако, следует думать о своих проблемах, о том, как реагировать на складывающуюся на наших глазах новую реальность.

И Россия уже делает. Энергичные усилия по сколачиванию из своих соседей ЕАЭС, а на глобальной шкале — БРИКС шаги в единственно верном направлении. Россия и Китай в нынешней ситуации естественные союзники, поскольку только наши страны имеют совокупный экономический и военный потенциал сопоставимый с нарождающимся монстром «золотого миллиарда».

БРИКС должен расширяться, должен, как пылесос, втягивать в себя неприкаянные, оставшиеся без внимания страны мира, а Россия должна проводить там активную экспансию, которую Китай, кстати, проводит уже давно. Брататься друг с другом, как раньше, наверное, не обязательно, а вот поддерживать надо. Только так наши страны смогут противостоять внешнему давлению.

Экономическая и политическая монополия «золотого миллиарда» не должна состояться."
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: ТПТИ – краят на "демокрацията" в Европа

Мнениеот Next » пет ное 20, 2015 10:06 pm

Каквото и да се случва по света, гледай кой има интерес, другото е димна завеса за масите...:
Потребителски аватар
Ника
Модератор
Мнения: 1020
Регистриран на: съб ное 14, 2009 7:25 pm

Re: ТПТИ – краят на "демокрацията" в Европа

Мнениеот Ника » съб ное 21, 2015 9:38 am

Знаех си аз, че Америка го е направила. Тези хора не са приятели с никого, просто си търсят интересите. Нефта.
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: ТПТИ – краят на "демокрацията" в Европа

Мнениеот Кабрал » съб ное 21, 2015 6:20 pm

Неща в Европа са толкова зле, че не се знае това споразумение дали е за лошо или за добро.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: ТПТИ – краят на "демокрацията" в Европа

Мнениеот Next » съб ное 21, 2015 8:19 pm

Животните хранени с ГМО - вече 2-рото поколение е зле здравословно и неплодовито.
Правителствата не могат да се опълчват, защото ще бъдат зле съдени.

Ти прецени дали е добро. Сега сме на това дередже, защото у нас правото е в ръцете на безправието.
Като дойдат ония ми ти тлъсти американски адвокатски кантори тъдява.... и т.н., и т.н. Фантазията!
Кабрал
Модератор
Мнения: 2534
Регистриран на: чет окт 02, 2008 11:32 pm

Re: ТПТИ – краят на "демокрацията" в Европа

Мнениеот Кабрал » нед ное 22, 2015 9:46 am

На практика почти всички храни са генно модифицирани, не в това е проблема. Напр. България по времето на соца имаше развита наука и създаваше постоянно генно модифицирани сортове, а такива в момента се произвеждат масомо в Европа. Вече е трудно да попаднеш на семе ок тоето да израсте растение и след това да се размножи пълноценно от свое собствено семе. Казано просто, купуваш картофи, садиш ги, вадиш картофи, но като засадиш от тях не излиза нищо или излизат увредени и малко картофи.
Проблемът е, че върху генномодифицираните продукти има авторски права. Един фермер купува соя от Монсанто, след това продава продукцията на търговеца, който я изсипва в хранилищата на кораба-зърновоз. корабът пристига на пристанище, където хората от монсанто искат да им се платят лицензионни такси за целия товар. Местните власти взимат проби и установяват, че в кораба има соя, върху която генетична структура права има Монсанто и отказва да издаде документи, докато не се плати на Монсанто или зърното се върне на производителите. Търговецът се обажда на производителите, които никога не са купували семе от монсанто и им казва, че или трябва да платят колкото им иска Монсанто или връща кораба. Хората плащат.
Фермер сади семе на Монсанто, след 3 години го спира, защото не е доволен и минава на друго, но от Монсанто изпращат инспекция, която намира в реколтата генномодифицирани зърна, за които се дължи лицензна такса. тези зърна дори не са малко, защото от старата реколта зърната са паднали в земята и са прораснали. Така без фермерът да е ползвал семена трябва да плати, все едно ги е ползвал и това ще продължи дълги години, докато "заразата" не се изчисти.
Този фермер поне е купил семена от Монсанто и ще си плаща за липсата на акъл, но неговите комшии не са купували и пак трябва да плащат. А плащат защото пчели и други насекоми са опрашили тяхната соя или царевица с растенията на монсанто, растящи при съседа. Те също дължат пари, макар в САЩ да има вече и съдебни решения, които ги оправдават, на там са едри земевладелци, които имат пари за да водят дела с Монсанто.

До това общо взето опират нещата с генно модифицираните храни, а не с човешкото здраве, където трябват поколения, за да се установи дали са вредни или полезни.

С арбитража нещата няма как да се влошат. В момента всеки може да бъде осъден от арбитражен съд без дори да знае, че го съдят, без да е дал съгласие за арбитраж и без дори казусът за който го съдят да е подсъден на арбитраж.
Потребителски аватар
Next
Потребител
Мнения: 2967
Регистриран на: чет мар 29, 2012 9:19 am

Re: ТПТИ – краят на "демокрацията" в Европа

Мнениеот Next » нед ное 22, 2015 2:23 pm


Върни се в “разни”Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта